HOME

Vad är Alandica?

böcker i hyllaAlandica är ett samlingsnamn för litteratur som handlar om Åland eller som är skriven av åländska författare, som antingen är boende på Åland eller med stark anknytning till öriket. Benämningen Alandica härstammar från latinets Åland.

Samlingar med Alandica hittar du bland annat vid biblioteken på Åland, som började insamlandet av åländsk litteratur under 1960-talet enligt en ny lag. Lagen bestämde att landskapsbiblioteken i Finland skulle samla och lagra lokalt producerade textmaterial.

Mariehamns stadsbibliotek kan idag stoltsera med en diger Alandica-samling, som består av nästan 6.000 titlar. Varje år tillkommer runt 70-90 nya titlar.

En källa till kunskap om Åland
Alla som har ID-kort kan få lånekort på Mariehamns stadsbibliotek. Genom att läsa Alandica får du veta mer om Åland och om örikets historia, bakgrund och sevärdheter.
- Alandica berättar mycket om det åländska samhället, förklarar bibliotekarie Kerstin Öberg, ansvarig för Alandica-avdelningen vid Mariehamns stadsbibliotek.

I stadsbibliotekets samling hittar du allt från romaner med Ålandsanknytning till hembygdsforskning, vetenskapliga texter, information om landskapets kommuner samt historiker om allt från skolor till företag och föreningar. Till den Alandica som stadsbiblioteket samlar räknas även Landskapsregeringens utredningar och statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB).

Högt upp på listan över bibliotekets utlåningar ur Alandica-samlingen ligger fortfarande Sally Salminens ”Katrina” från 1936. Romanen utspelar sig under bondeseglationens tid på Åland och handlar om Katrina från Österbotten och hennes kamp mot fattigdom och den fientliga omgivningen. Många låntagare är även nyfikna på årets produktion och nypublicerade böcker är alltid populära.

Hos stadsbiblioteket på Internet kan du kan läsa mer om bibliotekets Alandica-samling och om Ålands historia samt bekanta dig med åländska författare och läsa böcker i fulltext, främst lyrik.

 

 

  
Abrahamsson, Sten-Erik
Alberius-Forsman, Kiki
Andersson, Jan
Bamberg, Karin
Bergman, Karl-Erik
Blomqvist, Anni
Danielsson, Kent
Dreijer, Matts
Gäddnäs, Katarina
Harberg, Justus
Hausen, Greta
Hausen, Hans
Hausen, Marika
Hausen, Reinhold
Hellberg, Helle
Häggblom, Signelia
Isaksson, Martin
Javén, Gunvor
Karlsson, Carina
Karlsson, Ethel
Karlsson-Ramsdahl, Erik
Kåhre, Georg
Liewendahl, Robert
  Lind, Åsa
Lindfors, Rut
Lindqvist, Bertil
Lundberg, Ulla-Lena
Löthman, Leo
Mattsson-Eklund, Benita
Metsola, Tuulikki
Mörn, Signe
Nordberg, Sigvard
Nordling, Robert
Nyman, Valdemar
Pettersson Joel
Rask, Agnes
Remmer, Christina
Salminen, Johannes
Salminen, Runar
Salminen, Sally
Salminen, Uno
Steinby, Ann-Gerd
Tahvanainen, Sanna
Valve, Isela
Waller, Ann-Christin
Willén, Liselott

 
© Copyright Mariehamns stadsbibliotek 1998-