Alapkutatások

A szimbolikus számok feldolgozása (ÚJ)
A mai domináns modell szerint a számok megértését egy egyszerű, evolúciósan ősi rendszer támogatja. Ezzel szemben egy alternatív modellünk szerint a szimbolikus számfeldolgozás háttérében valójában egy mentális szótár vagy absztrakt fogalmi hálózat szerű rendszer áll.

A gyerekek számtudásának mérése (ÚJ)
Egy mérési módszert pontosítottunk, amely módszer alapvető a 3-4 évesek számmegértésének mérésében. A vizsgáltunk szerint a régi változat a gyerekek felénél rossz értéket mutatott, ami mérési hibát az új változat kiküszöböl.

Befolyásolná-e, hogy hogyan dolgozzuk fel a számokat, ha nem indo-arab számokat használnánk? Az eredményeink szerint igen, ráadásul az embereknek könnyebb római szám-szerű jelölésekkel leírni a számokat.

Ha van előttünk három pohár, hogyan tudjuk megmondani, hogy három poharat látunk? Egyszerűnek tűnik a kérdés, viszont a sok versengő magyarázat közül nehéz választani.

A negatív szám egy új, kulturális találmány. Vajon van-e szerepe a megértésükben az evolúciósan ősi analóg mennyiség reprezentációnak?

Míg egy tipikus Williams-szindrómával élő könnyedén megmondja, hogy mennyi 6x8, addig nehézséget okoz megmondani, hogy a 9 vagy a 2 a nagyobb.

A csoport tagjai

Fintor Edina
Hodossy Lilla
Kis Orsolya
Petia Kojouharova
Laczkó Ákos
Lengyel Gábor

A csoport korábbi tagjai
Igács János
Janacsek Karolina
Palatinus Zsolt

Alkalmazott munkák

A teszt szerzett sérülés esetén alkalmas a numerikus képességek átfogó neuropszichológiai felmérésére.

A teszt serdülőknél és felnőtteknél segít a fejlődési diszkalkulia diagnózisában. Az első magyar nyelvű standardizált diszkalkulia teszt.

Áttekintés a magyarul elérhető tesztekről, és a diagnózis nehézségének okairól.

Részvétel kutatásban

Ha tanít vagy tanított alsósoknak matematikát, akkor ossza meg tapasztalatait a negatív számok tanításáról, és segítse a munkánkat ennek az 5 perces kérdőívnek a kitöltésével.

Tájékoztató óvodások szüleinek
Ha a gyermeke részt vett valamelyik vizsgálatunkban, akkor itt találhat némi háttér információt a kutatási kérdéseinkről, és információt a visszajelzés lehetőségéről.

Oktatási anyagok

Kísérletek ingyenes és szabad forrású, letölthető és futtatható változatai. A kísérletek egy komoly hányada numerikus megismeréshez kapcsolódó jelenséget mutat be.

A 2012 őszi numerikus megismerésről szóló kurzus anyagai. Esetleg újabb anyagok is találhatóak Krajcsi Attila weboldalán.

A szócikkek egy tekintélyes részét a kurzusunk hallgatói írták.

Anyagok a számolási zavarról.

Ismeretterjesztő írások
A csecsemők (teljes cikk) és az óvodások (teljes cikk) numerikus képességeiről a Mindennapi Pszichológia oldalain.