הצלת יהדות מרוקו (מאראקא) לתורה, הוצאת תלמידים ממרוקו לישיבות ליטאיות אחרי השואה (1996)

המאמר הופיע במקור בכתב העת פעמים, מס' 80, קיץ תשנ"ט, בהוצאת מכון בן צבי

מבוא

מיום ביאת הצרפתים לעירנו התחילה תקופה חדשה בסדרי החיים. מאן דקרי לה בשם תקופה יפה לא משובש, ומאן דקרי לה רעה לא משתבש. כי השלווה והשקט גברו בארץ, ואך המנוחה והמרגעה שהיה בלב לשמוח כל אחד בחלקו אם טוב ואם רע חלפה כליל. כי רבו המותרות לאין קץ בכל צרכי האדם, בכסות ובפרנסה, ובמדור ובכל תשמישו... ועל כן רבתה הטרחה והיגיעה והעבודה, ומשלחת יד בכל מסחר, ונלוו עמהם הקינאה והתחרות והתאוה לעלות במעלה העושר והתענוג... וגם תופסי התורה התחילו ליפרד מחיק אמם ולצאת אחד אחד איש לבצעו, כי גם הם נפשם אותה לטעום ממטעמי העת החדשה, ובכן עמודי התורה התחילו להתרופף, ואין סומך, אין תומך, ואין מוכיח בשער.

כך תיאר הרב יוסף משאש מהעיר מכנס את תהליך המודרניזציה - שאותו הוא חווה בצעירותו - שהתרחש במרוקו בעקבות החלת השלטון הצרפתי בה בשנת 19 % 2 ; בעיניו, המסגרת של החברה המסורתית היהודית במרוקו החלה להתרופף. אחד הזרזים החשובים Alljance israel , "של אותה התרופפות היתה רשת החינוך של כי"ח" (כל ישראל חברים ~ te שהטמיעה את תהליך המודרניזציה בקרב בני הנוער. אירגון זה החל את, (Vnjverselle פעולתו במרוקו עוד בשנת 1862, לפני הפרוטקטורט הצרפתי, ועד מהרה נעשה הגורם החינוכי המרכזי בקהילה זו: במסגרתו התחנכו כמרבית הילדים היהודיים בגיל החינוך במרוקו.

כנגד השפעת כי"ח, ועל מנת לעצור את ה"סחף" ולחזק את החינוך המסורתי במרוקו, החל הרב זאב הלפרין להקים את רשת "אם הבנים", אך שיטות הלימוד והאירגון שהוא הנהיג בה היו השיטות שנהגו בישיבות הליטאיות שבמזרח אירופה. לאחר מלחמת העולם השנייה הקימו הרב אברהם קאלמאנוביץ', נשיא ישיבת סיר בניו יורק, והרב רפאל עבו את רשת החינוך "אוצר התורה" במרוקו, וזו התאחדה עם רשת החינוך "אם הבנים" ולקחה אותה לחסותה. משנת 1947 ועד היציאה של רוב יהודי מרוקו בשנת 1962, היתה "אוצר התורה" לגורם המרכזי בחינוך המסורתי במרוקו, שהקיף כעשרה אחוזים מכלל הילדים בגיל החינוך.

בתקופת פעולתה של רשת "אוצר התורה" במרוקו , בעידודם ובביצועם של מקימי הרשת, הוצאו מיטב התלמידים, אלפים במספר, ממרוקו , ללימודים בישיבות ליטאיות בצרפת, באנגליה, במדינת ישראל ובארצות הברית. הרבנים הוציאו תלמידים מחוץ למרוקו מבלי שהתכוונו להחזירם אליה - הם עשו זאת אף על פי שידעו כי פעולה זו עומדת בסתירה לצורכי החינוך המסורתי במרוקו ולמטרות המוצהרות שלשמן הוקמה הרשת. לנגד עיניהם עמדה מטרה נעלה ודחופה יותר: הצלת עולם התורה שחרב בשואת שבשנת 1912 הגיע למכנס. אין ויכוח שהחל לפעול במכנס בשנת 1912 ודומה כי באותה שנה הקים את הרשת.

לקריאה נוספת