Tines d'en Ricardo

El Pont de Vilomara i Rocafort. X409442 Y4617153

Conjunt format per sis tines circulars i dues barraques.

Catalogada el 2018 com Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

Conjunt format per sis tines de planta circular unides en tres grups (A, B i C) de dues tines cadascuna, just al llit de la vall del Flequer.

Les tines del grup A (1 i 2) tenen la peculiaritat de tenir l'entrada al dipòsit i la sortida dels brocs a la mateixa vertical. Les tines del grup B tenen els brocs mirant al torrent i queden emmarcats en un requadre interior al mur. A la tina 3 hi ha les restes de les cordes emprades per agafar-se durant la trepitjada del raïm, i la 4 està suposadament inacabada, ja que no té l'enrajolat. La tina 5 del grup C no conserva la teulada però sí els murs, perquè es van rehabilitar. També queden restes d'una frontissa que indiquen on anava la porta d'entrada. La darrera tina del conjunt, la 6, té dues llindes, el broc està protegit per una petita coberta i, segurament, se'n va ampliar el dipòsit durant la construcció o posteriorment, ja que la darrera filada de rajoles sembla més nova.

Trobem també dues barraques. La primera, de planta rectangular, s'emplaça sota les entrades de les tines 1 i 2, semisoterrada. La paret de l'esquerra és de pedra amorterada, mentre que per a la de la dreta s'aprofita l'aflorament de la roca del terreny. A l'interior, hi ha els brocs de les tines 1 i 2, un amagatall i un muret de mig metre d'alçada del qual es desconeix la utilitat. La segona barraca, independent de les altres construccions, és de planta rectangular amb coberta de falsa cúpula. A l'interior trobem restes de la base de la premsa que s'utilitzava per aixafar el raïm, un prestatge, un foc a terra, tres finestres i quatre amagatalls. També es conserva la base d'una antiga premsa de pedra: concretament es tracta de la pica sobre la qual descansava l'estructura de fusta de la gàbia i el cargol que provocava el pes mitjançant un sistema de palanca.