Tines de Solanes

El Pont de Vilomara i Rocafort. X406981 Y4619550

Conjunt d'onze tines amb edificacions auxiliars.

Catalogada el 2018 com Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

Conjunt format per un total d'onze tines circulars i dues edificacions auxiliars, situades al marge del camí que ressegueix la riera de Mura. Es diferencien dos grups: un format per 8 tines (grup A), una barraca i una edificació; i un altre format per 3 tines (grup B).

Totes les tines del grup A tenen el dipòsit circular, però l'edificació que les engloba és de planta quadrangular, i estan disposades al voltant de dues edificacions auxiliars comunicades entre si. Les tines 1 i 2 estan construïdes sobre el nivell pla de terreny i tenen l'entrada al dipòsit a uns 3,5 metres d'alçada; totes dues presenten la coberta ensorrada. Els seus brocs es localitzen a l'interior d'un engruiximent del mur que queda tancat alhora per una porta metàl·lica a la part exterior. La tina 3 ha perdut completament la part superior dels murs i la coberta. De la tina 4 tan sols en queda el dipòsit. Es creu que l'accés era per l'interior de l'edificació, ja que es distingeixen les arrencades d'uns graons i al costat hi ha la boixa.

Les tines 5 i 6 formen un conjunt que comparteix exteriorment la mateixa coberta, tot i que interiorment són dues: una de planta rectangular amb un angle semicircular i l'altra de planta quadrangular. Aquestes tines, i també les 7 i 8, presenten un bon estat de conservació, amb mur i coberta sencers.

El grup B, situat a 8 metres del grup A, està format per tres tines de planta circular que es presenten alineades (tines 9, 10 i 11). El seu estat no és bo, ja que tan sols en resten els dipòsits folrats amb cairons ceràmics. Únicament s'ha localitzat el broc de la número 11, encarat a la riera.

Hi ha diverses edificacions auxiliars. La principal és al centre del conjunt i està formada per dos edificis comunicats entre si per una porta interior. La primera correspon a les restes d'una barraca ubicada al sud-oest de la tina número 4. La segona edificació, que podria haver constat de més d'una planta, queda envoltada per les tines i s'hi accedeix des de l'anterior a través d'una porta que conserva els muntants i la llinda de pedra. Presenta algunes obertures tapiades que podrien haver estat finestres, fet que indicaria que les tines no es van construir alhora i que el conjunt es va anar remodelant segons les necessitats.