Principiul protector 

Principio protector

 13 nov 2017 1:36

De acelasi autor / Por el mismo autor:

Conținutul explicativ din aceasta pagină este tradus din pagina Wikipedia în limba spaniolă Principio protector.

Principiul protector

Dreptul (Codul, Legislatia) Muncii are o clară vocație de tutelă și de protecție a celei mai vulnerabile (mai slabe) verigi din lanț; angajatul

În relațiile sociale există legături bazate pe forță (pe potență,pe dominare), iar una dintre cele mai intense relaționări este cea a relațiilor de muncă. De aceea e de remarcat faptul că principiul protector este "rațiunea de-a fi" a Dreptului (Codului, Legislatiei) Muncii.

Principiul protector (numit și principiul tutelar, principul protecționist sau principiul favorizării) se fundamentează pe lipsa libertății inițiale și cea ulterioară, a angajatului. Lăsarea angajatului în condiția de subjugat (supus),al autonomiei private și autonomiei pieței muncii conduce la convertirea acestuia într-un simplu obiect, la dispoziția ofertantului cel mai puternic.

Pentru acest conținut tutelar, legiuitorul dispune de un statut protector al angajatului, precum regulile de ordin public, care stabilesc minimumul irenunțiabilă (inalienabil) în materie de remunerație, de igienă, de siguranță (securitate), de timpii de muncă și de odihnă, de capacitare laborală (profesională), de zilele de sărbătoare legală, de durata contractului, etc.

Este vorba despre Dreptul Individual la Activitate Lucrativă.

De asemenea, lucrătorul recunoaște și promovează momentul colectiv când lucrătorii se asociază în sindicate și negociază colectiv cu angajatorul. Este deci vorba despre Dreptul Colectiv al Muncii.

În cele din urmă, legiuitorul are în vedere administrativa supraveghere a executării contractului de muncă, prin intermediul Direcției Muncii. Este deci vorba, despre Dreptul Administrativ al Muncii

Pe scurt, protecția muncitorilor este ideea matriță a materiei juridice numită Dreptul (Codul) Muncii. 

Dreptul (Codul) Muncii umanizează relațiile de muncă.

În orice caz, această protecție (tutelă) nu este absolută, deoarece Dreptul (Codul) Muncii are tot interesul ca intreprinderea să poată funcționa eficient din punct de vedere economic, astfel că aceasta tutelă ține cont întotdeauna de continuitatea și de profitul angajatorului. Această flexibilă protecție este foarte prezentă în legislația noastră (nota traducător, în legislația spaniolă), prin intermediul diverselor norme (reguli) care îl beneficiază în mod direct pe angajator, și care tutelă (protecție) nu se poate (privind printr-o optica contractuală) fundamenta în spețe ale Dreptului, cum ar fi:

- Ius variandi;

- Potenta (forța) regulamentativă (Regulamente interne)

- Forța (potenta) disciplinativă

- Recunoașterea explicită (din partea Dreptului Administrativ al Muncii) a facultății de a-și organiza, dirija și administra antreprenorul, propria-i intreprindere. 

- Facultatea antreprenorului/patronului, de a înțelege clauzele convențiilor colective.

Este un echilibru delicat pe care l-a stabilit legiuitorul nostru (nota traducătorului, nostru = legislația spaniolă) 

:

Principiul protector conține cinci manifestări:

Regula normei celei mai favorabile. Atunci când există concurență intre juridicele norme, trebuie aplicată aceea care ii este cea mai favorabilă lucrătorului.

Regula condiției celei mai avantajoase. O nouă normă nu poate înrăutăți condițiile pe care le are deja un lucrător.

Regula în dubio pro operario. Dintre interpretările pe care o normă le poate avea, trebuie aleasă aceea care il favorizează cel mai bine pe lucrător.

Regula drepturilor irenunțiabile. Drepturile lucrătorilor sunt irenunțiabile (inalienabile) atâta timp cât respectiva relație de muncă există.

Regula de supremație a realității. In cazul unui dezacord între ceea ce se întâmplă în practică și ceea ce rezultă din documente, trebuie să se acorde prioritate celor dintâi; adică la ceea ce se întâmplă în planul real al lucrurilor.


Vezi și,

 - Derecho laboral - Dreptul (Codul) Muncii

 - Principiul inalienabilității de drepturi

 - Principio de continuidad laboral - Principiul continuității în muncă

 - Principio de primacia de la realidad - Principiul de supremație a realității

 - Principio de razonabilidad - Principiul rezonabilității 


Principiul protector - maculatorul de traducere

 Principio protector (Wikipedia)

 El derecho laboral tiene una clara vocación de tutela y protección del más débil, el trabajador. En las relaciones sociales se dan vínculos de poder y uno de los más intensos es probablemente el de las relaciones de trabajo.

Se podría señalar que el principio de protección es la razón de ser del derecho del trabajo.

El principio protector, llamado también principio tuitivo, proteccionistas o de favor, se fundamenta en la falta de libertad inicial y consecuente del trabajador. Dejar sujeto al trabajador a la autonomía privada y al mercado, implica cosificarlo y convertirlo en verdadero objeto de derecho, disponible al mejor postor.

Para este contenido tutelar el legislador dispone de un estatuto protector del trabajador, como normas de orden público, que establece mínimos irrenunciables, en materia de remuneraciones, higiene y seguridad, descansos, capacidad laboral, feriado, término de contrato, etc.

- La facultad de entender las cláusulas de los contratos colectivos.

Es un delicado equilibrio que ha establecido nuestro legislador

 El principio protector contiene cinco manifestaciones:

 Traducereefectuata de admin

 Dreptul (Codul) Muncii are o clară vocație de tutelă și de protecție a celui mai vulnerabil (mai slab), angajatul. În relațiile sociale există legături bazate pe forță, iar una dintre cele mai intense este cea a relațiilor de muncă.

Poate fi remarcat faptul că principiul protector este "rațiunea de-a fi" a Dreptului (Codului) Muncii.

Principiul protector, numit și principiul tutelar, principul protecționist sau principiul favorizării se fundamentează pe lipsa libertății inițiale și coerente a angajatului. Lăsarea angajatului la condiția de subjugat (supus) autonomiei private și autonomiei pieței muncii înseamnă convertirea acestuia într-un simplu obiect, la dispoziția ofertantului cel mai puternic.

Pentru acest conținut tutelar, legiuitorul dispune de un statut protector al lucrătorului, precum reguli de ordine publică, care stabilește minimumul irenunțiabil în materie de remunerație, de igienă, de siguranță (securitate), de pauzele în muncă, de capacitatea laborală, de zilele de sărbătoare, de durata contractului, etc.

- Facultatea (capacitatea) antreprenorului/patronului, de a înțelege clauzele convențiilor colective.

Este un echilibru delicat pe care l-a stabilit legiuitorul nostru (nota traducătorului ; în acest context, cuvântul "nostru" se referă la lumea spaniola, din spaniola fiind tradus subiectul de față) 

Regla de la norma más favorable. Cuando existe concurrencia de normas, debe aplicarse aquella que es más favorable para el trabajador.

Regla de la condición más beneficiosa. Una nueva norma no puede empeorar las condiciones que ya tiene un trabajador.

Regla in dubio pro operario. Entre interpretaciones que puede tener una norma, se debe seleccionar la que más favorezca al trabajador.

Regla irrenunciabilidad de los derechos los derechos de los trabajadores son irrenunciables mientras subsista la relación laboral.

Regla primacía de la realidad en caso de discordancia entre lo que ocurre en la práctica y lo que fluye de los documentos, debe darse preferencia a lo primero; es decir, a lo que sucede en el terreno de los hechos.

 Principiul protector conține cinci manifestări:

Regula normei celei mai favorabile. Atunci când există concurență intre juridicele norme, trebuie aplicată aceea care ii este cea mai favorabilă lucrătorului.

Regula condiției celei mai avantajoase. O nouă normă nu poate înrăutăți condițiile pe care le are deja un lucrător.

Regula în dubio pro operario. Dintre interpretările pe care o normă le poate avea, trebuie aleasă aceea care il favorizează cel mai bine pe lucrător.

Regula drepturilor irenuntiabile. Drepturile lucrătorilor sunt irenunțiabile (inalienabile) atâta timp cât respectiva relație de muncă există.

Regula de supremație a realității. În cazul unui dezacord între ceea ce se întâmplă în practică și ceea ce rezultă din documente, trebuie să se acorde prioritate celor dintâi; adică a ceea ce se întâmplă în planul real al lucrurilo

Nota traducătorului - linkurile de pe rândurile de text in spaniola conduc către pagini cu conținut explicativ în spaniola.

Linkurile de pe rândurile de cuvinte in limba romana, trimit către pagini cu conținut explicativ în limba romana.

Comutarea pe vreo alta limba decât cea la care trimite linkul, alterează sensul si spiritul acestei traduceri.

Cuvintele lucrător și angajat isi sunt, in contextul de față, pleonasm, unul - celuilalt.