Knivarbeid

I 1979 var jeg på besøk hos Kristian og Kasper Grindstad. Jeg ville vite litt om hvordan de lagde Totenkniver og litt om alle knivmakerene fra Bjørnelykkja. Deres far var Teodor Grindstad og han var knivmaker og senere bonde i Grindstad. Han lagde kniver i 30 år. I tia rundt 1920-30 fikk han flere diplomer for sine kniver fra forskjellige utstillinger.

Teodor lagde mange slags kniver både til stas og til hålas. Han kjøpte knivblad i dusinvis av bladsmeder. Andre råvarer fikk han fra landhandler Grønland i Fagerheim. Det var slik som flak av nysølv, ibenholdt, valbjørk, horn evt. av bøffel og hvalrosstenner, perlemor, skjællakk, svart voksduk (til slirene) og evt. sølv.

Kniver av ibenholdt ble oftest dekorert med holker og innfeldte skilt av nysølv og også perlemor. Sølvet ble det gravert mønster på. Disse hadde han i hodet, det var forskjellige mønster. F. eks dragemønsteret som og er på sølvbestikk. Slirer av nysølv fikk ofte hullmønster som det ble limt svart voksduk og tynt papir inni. Disse ble limt med skjællakk.

Knuppene på toppen av kniven og på slira ble dreid i lange rekker og loddet på tilslutt. Slirene ble brasa i sømmen. De drysset på pulver som smeltet i ovnen. De filte tilslutt for å få pen skjøt.

Arbeidsbenken til Teodor står fortsatt på Grindstad (skrev jeg i mine notater fra 1979 - nå er den og arbeidsverktøyet flyttet til Ljåsmia i Raufoss).