hangar9twist3d40

Hangar 9 Twist 3D 40

Tillbaka till mina modeller

Spännvidd 121 cm

Servon: 2 skev, 1 höjd, 1 sid och 1 trottel Futaba S3003

Motor: Blå OS .46 LA som med en APC 12.25x3.75W propeller orkar dra Twisten rakt upp ur hovringar.

Antal flygningar: 200 = ca 67 timmar i luften

Twisten är mitt första plan med förbränningsmotor. Alla rekommenderar att man börjar med högvingad trainer, sedan lågvingad trainer och därefter kan man gå vidare med andra modeller. Efter mycket tid i simulator och med mina små elplan kändes det inte riktigt bra att börja med en trainer. Jag valde Twist efter att ha studerat recensioner på rcuniverse.

Eftersom jag inte hade flugit metanol behövdes också en del kringutrustning som starter, handglöd, fältbox, bränslepump etc. Det kostade en hel del och jag var mycket nervös när jag skulle premiärflyga den 28 februari 2006. Jag sov 4 timmar natten innan premiären och såg framför mig hur jag skulle sitta där med 4 gallon bränsle, grundutrustning för metanolflyg och en massa balsaflisor från en kraschad modell. Många gånger den natten hann jag ångra att jag inte köpt en trainer istället.

Men jag hade inte behövt oroa mig. Med små roderutslag var modellen hur snäll som helst, man kunde flyga långsamt och göra mycket kortare inflygningar än med Per-Eriks Calmato. Nu var det tyvärr mycket kallt denna dag, och efter några minuter i luften hade jag förlorat känseln i fingertopparna (flyger med ”penngrepp”, tumme och pekfinger på spakarna). Jag bad Per-Erik ta ner modellen åt mig, så det var han som fick ta över sändaren och göra första landningen med planet. Följande dag då det var en aning varmare gjorde jag ett flertal flygningar och fick känna på de goda flygegenskaperna.

Nu har jag flyttat tyngdpunkten längre bak, satt på långa servoarmar så att det ska gå att göra 3D-manövrar med planet. Twisten hovrar stabilt, knife edge går hyfsat stabilt. Rollande cirklar börjar gå och planet är trevligt och avslappnande att flyga. Jag kunde inte ha gjort ett bättre val av första metanolmodell. Tanken är stor och jag kan ha timern på radion inställd på 25 min utan att riskera att bränslet tar slut. Mottagaracken är på 2400 mAh så jag kan nästan flyga hela dagen om jag har lust :-)

Sommaren 2006 hade vi en vessla (eller hermelin?) som åskådare då vi flög.

Flygning nr. 200 firade jag genom att montera gyro på sidrodret.

Tillbaka till mina modeller