Heuvelmans-Brabant

Zuid Brabantse familietak Heuvelmans (alias vercoyen) te Eersel!
Wij komen deze familie voor het eerst tegen (1580) in de Meierij  van Den Bosch. De Meierij, oostelijk deel van Brabant, was in de vijftiende eeuw onderverdeeld in vier kwartieren:
Oisterwijk;
Kempenland;
Peelland;
Maasland.

Dit fors bemeten gebied was voor de meiers• (bestuurders) vanuit Den Bosch moeilijk onder controle te houden. Het was een land van kloosters en kastelen, waar geestelijkheid en lokale machthebbers relatief veel macht wisten te behouden. Het land was vnl. agrarisch van aard en diende als achterland (graanschuur) voor het rijke Brugge en Gent.
Wij komen de familie in de 16e, 17e en 18e eeuw voornamelijk tegen in het Kempenland, gelegen in het stroomgebied van de Reusel, Beerze, Dommel en Aa, alwaar zij een aantal van de daar aanwezige molens als pachter beheerden c.q. in eigendom hadden. 
Zij woonden  o.a. in: 
Lommel, Borkel, Schaft, Bergeijk, Dommelen, Rythoven, Eersel, Bladel, Hoogloon, Veldhoven, Zeelst, Oostelbeers, Waalre, Aalst, Geldrop, Valkenswaard, Eindhoven, Breugel, St. Oedenrode, Veghel, Uden en Zeeland.
Als bakermat kan Veldhoven/Rythoven (Riethoven)/Bergeijk /Eersel worden aangemerkt.
Aan het einde van de 18e eeuw zien wij dat de familie zich verspreid over Nederland en België. Afstammelingen van Christianus Heuvelmans die zich via o.a. Leende, Nederweert vestigen te Weert en daarnaast via Maasbracht in België (Noorbeek en Meerhout).
Vanuit Lommel, Balen komen de afstammelingen van Joannes Baptista Heuvelmans (1734) terecht. In Meerhout (België). Telgen uit deze tak zijn o.a. de Vlaamse schrijver Joannes Theodorus Florimond Heuvelmans (Flor) (1858-1931) en Bernard Joseph Pierre Heuvelmans 1916 - 1998) bekend zoöloog. O.a. bekend van het krantenartikel in 1979, "Belg ontdekt in Amerika onbekende ijsman".
Ook vandaag nog komen we  leden van deze familie tegen met het beroep van molenaar. De Genneper molen, o.a.  kwam op 22 oktober 1749 in bezit van Maria van Doorn, weduwe van Corstiaen Heuvelmans. Deze molen is een halve eeuw in het bezit geweest van de familie en verkocht op 22 september 1800 aan Theodoor Smis te Mierlo. 
In  1922 koopt Louis Heuvelmans, molenaar te Oostham  en  echtgenoot van Maria Theunis, te Oostham de molen van de familie  Duvivier. 
H. Jamar heeft de betekenis van de stand de molen wieken opgetekend.  Hierbij heeft hij de hulp gehad van Richard Heuvelmans, molenaar te Oostham

Subpagina''s (1): DNA onderzoek
Comments