ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Βακτήρια

Από την Live-Pedia.gr

Είναι ένα από τα πέντε βασίλεια των οργανισμών.

Είναι μικροί οργανισμοί, μονοκύτταροι με πολύ απλή κατασκευή, χωρίς χλωροφύλλη και πολλαπλασιάζονται με διαίρεση.

Τα βακτηρίδια διακρίνονται σε ζωικά και σε φυτικά. Έχουν μεγάλη σημασία για την ισορροπία του κόσμου των εμβίων εξαιτίας της βιοχημικής τους δράσης και του ταχύτατου πολλαπλασιασμού τους.

Ορισμένα βακτηρίδια εμφανίζονται με διάφορες μορφές, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Πολλαπλασιάζονται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους, π.χ. τα βακτηρίδια του εδάφους στη συνηθισμένη θερμοκρασία, τα παθογόνα βακτηρίδια μεταξύ 37° C - 40° C.

Τα βακτηρίδια έχουν ενζυματικές ιδιότητες και αυτό το εκμεταλλεύονται οι βιομηχανίες που στηρίζονται στις ζυμώσεις.

Η ανίχνευση και η αναγνώρισή τους στηρίζονται στα ιδιαίτερα μορφολογικά τους γνωρίσματα, στις αντιγονικές ιδιότητες και στην παθογόνο ικανότητά τους.

Μορφολογικά γνωρίσματα: Είναι πολύ μικρά και γι' αυτό είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο. Μερικά κινούνται με βλεφαρίδες, άλλα παραμένουν ακίνητα. Άλλα είναι σφαιρικά (κόκκοι), άλλα κυλινδρικά (βάκιλοι), και άλλα σπειροειδή. Επίσης άλλα είναι απομονωμένα και άλλα είναι ενωμένα με τα βακτηρίδια από τα οποία προήλθαν.

Το μήκος τους είναι περίπου 1 - 6 μικρά. Με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο: που έχει τελειότερη κατασκευή, οι γνώσεις σχετικά με τη δομή των βακτηρίων διευρύνονται.

Τα βακτηρίδια ανιχνεύονται και εξετάζονται με τη βοήθεια των πειραματόζωων, γιατί συνήθως προκαλούν σ' αυτά νόσο, ανάλογη με αυτή που προκαλούν στον άνθρωπο. Το παθογόνο βακτηρίδιο είναι εύκολο να βρεθεί στα όργανα του ζώου κατά την αυτοψία. Τα ζώα που συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτές τις έρευνες είναι ο ποντικός το κουνέλι και ο ινδόχοιρος.

Κατάταξη των βακτηριδίων

Έχουν μεγάλη σημασία για τα έμβια όντα και γενικά για τη φύση. Ευνοούν τις ζυμώσεις και τις σήψεις, με τις οποίες οι οργανικές ουσίες μετασχηματίζονται σε αέρια και άλλες ουσίες. Έτσι επαναλαμβάνεται ο ζωικός κύκλος. Επίσης προσφέρουν στα φυτά ανόργανες ουσίες, αναγκαίες για την ανάπτυξή τους, εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο κ.ά.

Υπάρχουν και τα παθογόνα βακτηρίδια που προκαλούν στον άνθρωπο διάφορες ασθένειες, όταν μπουν στον οργανισμό του. Τέτοιες ασθένειες είναι η φυματίωση, ο κοκίτης, ο τέτανος, ο τύφος κ.ά. Τα μη παθογόνα βακτηρίδια προκαλούν τη ζύμωση του ψωμιού, τη ζύμωση (βράσιμο) του μούστου κ.ά. Οι μικροβιολογικές έρευνες απόδειξαν ότι παντού υπάρχουν βακτήρια.

Τα παθογόνα βακτήρια, όταν μπαίνουν στον οργανισμό, για να προκαλέσουν μια ασθένεια, πρέπει να βρουν τις κατάλληλες γι' αυτά συνθήκες, δηλαδή αδυναμία του οργανισμού να αμυνθεί. Για την προφύλαξή του: ο άνθρωπος, από τις ασθένειες, πρέπει λοιπόν να αποφεύγει τη μόλυνση με μικρόβια, πρέπει να παίρνει καλή και υγιεινή τροφή κλπ.

Επίσης κατά των παθογόνων βακτηρίων, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα εμβόλια, που παίρνει από το στόμα ή υπό μορφή ενέσεων. Τα εμβόλια δημιουργούν στον οργανισμό αντισώματα που αδρανοποιούν και καταστρέφουν τα βακτήρια.

Η πλήρης κατάταξη των βακτηριδίων είναι ακόμη δύσκολο να γίνει, γιατί αυτά δεν είναι ευτελώς γνωστά. Οι σύγχρονοι ερευνητές θεωρούν τον κόσμο των βακτηριδίων σαν αυτόνομο κλάδο που δεν υπάγεται ούτε στο ζωικό ούτε στο φυτικό βασίλειο.