Forum moto, noul poligon moto, examen moto 2010, categoria A, subcategoria A1

Noul poligon moto, circ pe doua roti intr-un mediu protejat

forum moto Timisoara, discutii moto, moto bikers, motociclisti, motociclisti.ro, Timisoara bikers,forum moto Bucuresti,forum moto Cluj,

Experiment

Spre bucuria unora dintre candidatii la examenul de conducere la categoria A si subcategoria A1, dar si spre necazul altora cu mai putin talent, care doresc sa obtina permisul de conducere moto, se stie ca incepand din lunile Martie - Aprilie 2010, probele de poligon din cadrul examenului moto s-au inmultit si au devenit mai grele. De asemenea a crescut si numarul de ore necesare pentru pregatire de la 20 la 30 la categ. A si de la 10 la 20 la subcategoria A1.Noul poligon pentru examenul moto la categoria A si subcategoria A1, contine vechile probe de slalom, opturi,conducerea motocicletei cu mana stanga ridicata la orizontala, dar si trei probe de viteza la 30 si 50 km/h. Examenul moto in poligon este mai greu, mai periculos si fara rost atata timp cat pregatirea si examinarea nu se efectueaza in oras in conditii reale de trafic ! Astfel am ajuns sa asistam la un fel de ,,Circ pe doua roti intr-un mediu protejat". In cele ce urmeaza doresc sa discutam despre:1. inadvertentele ce apar in unele probe din acest poligon; 2. pericole care apar dupa obtinerea permisului de conducere;3. cine se opune instruirii si examinarii in traficul urban;4. ce se poate face pentru alinierea la normele europene;5. propuneri si idei de la persoanele care citesc acest forum si care pot duce la reducerea numarului de tineri implicati in accidente rutiere grave la ghidonul motocicletelor. Schema cu probele de viteza din noul poligon moto 2010

Forum moto, forum moto Timisoara, cluburi moto,discutii moto, examen moto in oras, legislatie moto

1. Greseli ce apar in unele probe din cadrul noului poligonului moto 2010

Persoanele care au studiat cu atentie schema de mai sus, care reprezinta doar probele de viteza din cadrul noului poigon moto de examen, sau cei care au sustinut examenul pentru categoria A sau subcategoria A1 dupa noua grila de examinare, au observat enormele greseli de proiectare a acestui poligon.

Fie vorba intre noi, distantele dintre jaloane si vitezele cu care trebuie sa fie efectuate probele au fost gandite probabil de unul din campionii mondiali ai circuitelor de viteza, sau de o persoana care nu a condus nicio data motocicleta si cu atat mai putin nu cred ca a incercat sa invete pe cineva sa obtina permisul de categoria A.

- In prima parte a probelor de viteza motociclistul trebuie sa accelereze pe o distanta de 47m la viteza de 50km/h, lucru relativ usor. Problemele incep atunci cand trebuie sa evite obstacolul cu aceasta viteza. Distanta dintre jaloanele intre care se efectueaza slalomul la viteza de 50km/h este mult prea mica. Pentru a face un slalom la aceasta viteza, distanta dintre jaloane ar trebui sa fie de minim 12m.

Practic nu exista motociclist care sa poata face o asemenea evitare.

Cautand pe net sursa de inspiratie a ,,campionului moto" care a propus aceasta proba kamikaze, am gasit un site al unei scoli de soferi germane in care se prezinta un slalom cu viteza de 30km/h intre jaloane postate la 9m distanta unul de celalalt ( in Germania examenul moto se efectueaza in oras si pe autostrada !!!) .

Deci pentru viteza de 30km/h, distanta dintre jaloane la nemti este de 9m, iar la romani este de 7m pentru viteza de 50km/h. Acuma va puteti da seama de ce sunt mandru ca sunt roman. Noi tot timpul suntem mai destepti !

- In partea a doua candidatul la examenul de conducere moto trebuie sa accelereze pe o distanta de 30m la viteza de 30km/h, dupa care trebuie sa faca o evitare intre trei jaloane amplasate la aceeasi distanta fatidica de 7m.

Problema nu apare la intrarea intre jaloane, chiar se poate ajunge la o viteza apropiata de 30km/h, dar nu poti mentine aceasta viteza in timpul fandarii la evitare, ceea ce duce la o scadere a vitezei cu 7 - 8 km/h. Asa ca la terminarea acestei probe motocicleta ruleaza cu o viteza de aproximativ 20 - 22 km/h.

- In a treia proba de viteza, motociclistul trebuie sa accelereze de la acesti 20 - 22km/h pe o portiune de 14m, la peste 50km/h lucru aproape imposibil.

Poate acum, dupa cele descrise mai sus ma intelegeti de ce am caracterizat noul poligon moto ca fiind un ,,Circ pe doua roti intr-un mediu protejat".

Dupa terminarea probelor de indemanare si a celor de viteza descrise mai sus, daca nu acumulati mai mult de 15 puncte de penalizare, deveniti fericitul posesor al unui permis de conducere pentru categoria A sau subcategoria A1.

Atentie ! Pericolul abia acuma incepe.

Forum moto

2. Pericole care apar dupa obtinerea permisului de conducere la cat. A si A1

Analizand situatia descrisa la puctul 1, se poate observa ca in prezent din cauza unei legislatii prost concepute, scolile moto ofera o pregatire precara viitorilor participanti la trafic. Pe langa faptul ca scolile moto nu poat asigura nici cea mai elementara pregatire in traficul real, probele de viteza din acest poligon contravin si celor mai elementare norme de conduita preventiva.

Nu trebuie sa uitam ca multi dintre viitorii posesori ai permisului de conducere pentru categoria A, nu detin alte categorii de permis. Si mai grav este faptul ca la subcategoria A1 sunt pregatiti copii care au implinit varsta de 16 ani. Ce bagaj de cunostiinte au acesti copii cand intra in traficul urban cu motoretele ?

Daca ne intoarcem in timp cu peste 20 de ani in urma, ne va surprinde faptul ca si in Romania persoanele care doreau sa obtina permisul de conducere moto erau nevoite sa sustina examenul de conducere in oras in conditii de trafic real.

Este adevarat ca in acea perioada examinatorul era destul de expus, practic militianul trebuia sa se aseze pe locul din spate al motocicletei si de acolo sa supravegheze deplasarea candidatului.

Vremurile insa s-au schimbat, s-au inventat aparatele de emisie - receptie, iar in tarile europene atat instructorul in timpul orelor de pregatire, cat si examinatorul in cazul examenului moto, dau comenzile necesare prin astfel de statii, ruland cu autovehiculul in spatele motociclistului.

Acum insa, este bine sa ne punem intrebarea daca asistam la o evolutie in pregatirea viitorilor motociclisti sau la o grava involutie ce duce la numeroasele accidente rutiere in care sunt implicati foarte multi tineri ?

Am observat ca in multe cluburi de moto din tara, motociclistii incearca sa se faca auziti, vazuti si respectati de ceilalti participanti la trafic, impartind pliante, abtibilde si organizand numeroase mitinguri moto.

Oare nu cumva cea mai buna modalitate de promovare a respectului si intelegerii intre conducatorii auto si motociclisti se poate realiza si prin pregatirea practica a motociclistilor in trafic ?

Poate multi conducatori auto neobservand in trafic scoli moto, cred ca permisele se cumpara de la cotul strazii.

Poate noii posesori ai permisului pentru categoria A, efectuind toata pregatirea intr-un spatiu protejat (poligon), chiar sunt un real pericol in trafic dupa obtinerea permisului de conducere.

Poate conducatorii auto devin mai atenti si mai protectori si mai intelegatori atunci cand observa scoli moto care i-si desfasoara orele de pregatire in trafic.

Trebuie sa ne gandim ca o persoana pregatita in poligon ( intr-un spatiu protejat circulatiei publice ) se va descurca foarte greu in marile aglomeratii urbane.

Chiar avem toate motivele sa cerem schimbarea legislatiei in acest domeniu si introducerea pregatirii si examinarii in trafic a candidatilor pentru cat. A si A1.

Forum moto Timisoara

3. Cine se opune pregatirii si examinarii motociclistilor in traficul urban ?

Spre surprinderea persoanelor care vor citi aceste randuri, trebuie sa va spun ca cei mai mari opozanti ai aplicarii unei legislatii europene in acest domeniu sunt chiar patronii unora dintre marile scoli de soferi din Romania. Firme clientelare tuturor partidelor politice care au ajuns la guvernare in ultimii 15 - 20 de ani, firme care s-au ridicat doar prin sprijin politic si care in cazul adoptarii unei legislatii europene care promoveaza calitatea si care in cazul pierderii acestui sprijin politic s-ar desfiinta in cateva luni.

In urma cu aproximativ 6 - 7 ani in localitatea in care locuiesc s-a tinut o sedinta a scolilor de soferi din Romania. Fiind curios ce se discuta la o astfel de sedinta si avand si eu cateva propuneri m-am prezentat la ora stabilita.

Spre marea mea surprindere, mahari ai unor scoli mari din tara nu faceau altceva decat sa se laude cu pilele lor din minister sau parlament si sa vina cu tot felul de idei cel putin dubioase.

La prima mea propunere, aceea de a scoate poligonul moto de la proba de examen si de a se introduce pregatirea si examinarea in oras la fel ca in tarile europene, spiritele s-au incins destul de tare si cred ca numai din politete nu am fost injurat.

Mi sa argumentat ca scoaterea poligonului ar creea doua mari probleme:

- deschide piata pentru toate firmele care momentan nu au bani sa inchirieze sau sa cumpere spatiu pentru un poligon moto, ceea ce ar duce la scaderea numarului de clienti;

- efectuarea pregatirii in mediul urban ( oras ) ar duce la necesitatea efectuarii tuturor orelor de conducere la categoria A si subcategoria A1.

De fapt multor firme le convenea obligativitatea pregatirii in poligon, deoarece numai asa reuseau in full sezon sa pregateasca pe o singura motocicleta 30 - 50 candidati intr-o luna.

La a doua propunere, aceea de a se stabilii un procentaj de promovabilitate minim pentru scolile de conducatori auto si penalizarea sau suspendarea activitatii scolilor care nu se incadreaza in acest procentaj, a iesit un scandal general. Nu cred ca din aproximativ 50 de participanti au fost 2 - 3 care sa fie de aceeasi parare cu mine. Va dati seama ca urmatoarele mele propuneri nu am mai reusit sa le expun.

M-am gandit ca o data cu trecerea anilor lucrurile se vor schimba. iar legislatia defectuoasa din acea perioada se va sterge, trecand si noi la norme asemanatoare sau identice cu cele europene.

Chiar daca in mai toate judetele scolile de conducatori auto s-au constituit in asociatii patronale, iar aceste asociatii au aderat la