Vijfde generatie van het geslacht Fiet

 

 

 

 

5-1 Johan Reinhart Fiet  X  Johanna ter Schegget

 • 1e kind: Jan Reinhart
 • 2e kind: Jansje Fiet  X  Hendrik Martens
 • 3e kind: Derkjen Fiet  X  Arie van der Waa  (externe link)
 • 4e kind: Jan Reinhart Fiet  X  Hendrika Klasina van der Brink
 • 5e kind: Engelbertus Johannes Bernardus Fiet  X  Maria Neeltje Kik

5-2 Gerrit Fiet  X  Maria Cornelia Goedel

 • 1e kind: Jan Reinhart
 • 2e kind: Jan Reinhart
 • 3e kind: Geerda Jansje Johanna  X  Bauko Johannes Dijkstra

5-3 Dirk Jacobus Fiet  X Magdalena Cornelia Toet

 • 1e kind: Jansje Fiet  X  Dirk Cornelis Brinkman (1e huwelijk)

                                                   X  Hendrik Weiermans (2e huwelijk)

 • 2e kind: Jan Reinhart Fiet  X  Maria Johanna Ros
 • 3e kind: Maria Wilhelmina Fiet  X  Gerben de Haan
 • 4e kind: Dirk Jacobus Gerardus Fiet  X  Elidea Willemina Jacoba Bruigom

5-4 Albert Fiet  X  Martina Eman

 • 1e kind: John Reinhart Fiet  X  Irene Vriezema (1e huwelijk)

                                                                X  Edythe Marian Boeve (2e huwelijk)

 • 2e kind: Stephana Fiet  X  Charley Brandts

5-5 Jan Antonie Fiet  X Aukjen Visser

 • 1e kind: John Rhinehart Fiet  X  Vivian Emma Tallman
 • 2e kind: Hazel Gertrude Fiet  X  Dan B. Scolton

5-6 Johan Reinhard Fiet  X  Johanna Sibilla Hajee

 • 1e kind: Reinder

5-7 Albertus Fiet  X  Engeline Abbink

 • 1e kind: Johanna
 • 2e kind: Berendina Christina Fiet  X  Eduard Johan Hugo Freund

5-8 Leonard Fiet  X  Josina Brandina van Westeneng

 • 1e kind: Maria Fiet  X  Albert Brink

5-9 Albertus Fiet  X  Elisabeth Fiet (neef en nicht)

 • 1e kind: Albertus

5-10 Arend Jacobus Johannes Fiet  X  Pieterke Germtina Johanna Beekman

 • 1e kind: Metta Catharina  X  Wubbertus Doedo de Groot
 • 2e kind: Johanna Alberta 

Home

Eerste generatie

Tweede generatie

Derde generatie

Vierde generatie

Vijfde generatie

Zesde generatie

Zevende generatie

DE MANNELIJKE AFSTAMMELINGEN IN DE VIJFDE GENERATIE

V-i.   Johan Reinhart FIET

Geboren op 16 Oktober 1868 te Warnsveld. Zoon van Jan Reinhart FIET en Jansje EMAN (zie ook onder IV-i-1). Zijn beroep is schilder. Als hij ruim achttien jaren oud is overlijdt zijn vader en zijn moeder blijft met acht kinderen achter, terwijl zij binnen zeven weken nog een baby verwacht. 

Johan Reinhart FIET zal als oudste zoon nu de kost voor het hele gezin moeten verdienen. Gelukkig is de familie van Jansje EMAN bereid enkele kinderen op te nemen en zo vertrekken een aantal van Johan Reinhart's broertjes en zusjes naar Den Haag. Het jongste zusje gaat naat een oom en tante in Vledder (Drenthe). 

Johan Reinhart FIET is een noeste werker en hij weet zich gesteund door het sterke karakter van zijn moeder. Op 6 Mei 1882 treedt hij te Lochem in het huwelijk met Johanna TER SCHEGGET (huw.acte 15). Johanna TER SCHEGGET is een dochter van Engelbertus Johannes Bernardus TER SCHEGGET en Derkjen HARKINK en werd op 15 November 1868 te Lochem geboren. 

Als getuigen treden bij het huwelijk op Reinder FIET, 48 jaren oud, postbesteller te Arnhem en oom van de bruidegom, A(a)lbert FIET, 45 jaren oud, schilder wonende te Zutphen en eveneens oom van de bruidegom, Hendrik HOFSTEE, 37 jaren oud, reiziger wonende te Lochem en Hendrik TER SCHEGGET, 25 jaren oud, timmerman wonende te Lochem en broer van de bruid. 

De bruidegom komt uit een Hervormd gezin en de bruid uit een Remonstrants gezin en beiden blijven lid van hun eigen kerk. Acht dagen na het huwelijk laat Johanna TER SCHEGGET zich bij de Burgerlijk Stand in Warnsveld inschrijven en als huisadres wordt opgegeven Rijksstraatweg A no. 47. Dit is het huisje, waarin de ouders van Johan Reinhart zich vestigden, toen zij op 13 Mei 1868 vanuit Zutphen kwamen. Het is een klein huisje en moet ruimte bieden aan vele bewoners. In de eerste plaats is daar Jansje EMAN, de moeder van Johan Reinhart. Dan nog de diverse broers en zusters van hem, die van tijd tot tijd weer in het ouderlijke huis terugkeerden.. En dan nog het gezin van Johan Reinhart FIET en Johanna TER SCHEGGET. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren, waarvan de jongste een maand naa de geboorte reeds overlijdt. 

En dan moet de woning ook nog als werkplaats en opslagruimte dienen. Maar ze weten het te redden en Johan Reinhart FIET slaagt er zelfs in  het bedrijfje uit te breiden. boven de gevel prijkt een bord met het opschrift: SCHILDER- BEHANGER.

Het huisje aan de Rijksstraatweg A no. 47 te Warnsveld. Deze foto werd omstreeks 1931 gemaakt. Voor een foto van hetzelfde huisje nadat het een verbouwing door zoon Jan Reinhart Fiet had ondergaan zie de 6e generatie. 

Johanna TER SCHEGGET overlijdt op 17 Maart 1929 te Warnsveld en wordt op 20 Maart 1929 op de Algemene Begraafplaats aldaar begraven. Acht jaar daarvoor was Jansje EMAN, de moeder van Johan Reinhart FIET reeds overleden.

Van de zes overgebleven broers en zusters van Johan Reinhart FIET zijn er inmiddels vier naar de Verenigde Staten ge-emigreerd. Alleen de broers Gerrit en Dirk Jacobus zijn nog in Nederland, maar wonen beide in Den Haag. 

                          Johan Reinhart Fiet en Johanna ter Schegget

In 1931 vindt Johan Reinhart FIET, dat de tijd gekomen is, dat zijn bedrijfje door zijn zoon Jan Reinhart wordt overgenomen. Deze had er niet veel zin in, maar toch wist zijn vader hem te overreden. Om in het betrokken huisje plaats te maken voor zijn zoon en diens gezin ontwierp Johan Reinhart plannen voor de bouw van een nieuw woonhuis aan de nieuw aan te leggen weg (de huidige Gerstekamp) te Warnsveld..

Architect G.J. Bilderbeek maakte het ontwerp, dat op 12 Februari 1932 door Burgemeester en Wethouders van Warnsveld werd goedgekeurd. Met de bouw wordt direct begonnen. Natuurlijk verricht Johan Reinhart al het schilderwerk zelf. En nog hetzelfde jaar kan hij met dochter Jansje (inmiddels gehuwd en ook weer gescheiden) en kleindochter Jantje Johanna Martens het nieuwe huis betrekken. Het is een ruim vrijstaand huis met grote tuin rondom en het werd in 1983 nog steeds door zijn dochter Jansje FIET en kleindochter Jantje Johanna Lichtenbeld-Martens bewoond. 

Op 13 Februari 1952 overlijdt Johan Reinhart FIET in het ziekenhuis te Zutphen (overl.acte 40) en wordt naast zijn vrouw op de Algemene Begraafplaats te Warnsveld begraven.

 

Kinderen uit het huwelijk van Johan Reinhart FIET en Johanna TER SCHEGGET:

 1. Jan Reinhart, geboren op 22 Juli 1892 te Warnsveld (geb.acte 44) en aldaar overleden op 23 Augustus 1892 (overl.acte 34).

 2. Jansje Fiet

 3. Jansje, geboren op 1 December 1893 te Warnsveld (geb.acte 69). Zij volgt een cursus voor costuumnaaister, maar eerst dient ze ruim een jaar in de huishouding van notaris Mr. Cornelis Johannes Prins te Brummen. Zij vertoeft in Brummen van 14 Augustus 1909 tot 21 September 1910 en verafschuwde dit "dienstje". Op 6 Februari 1914 trouwt ze te Arnhem met Hendrik MARTENS, een handelsreiziger, die op 14 December 1889 te Arnhem werd geboren als zoon van Jan Lijsbart MARTENS (een oppasser) en Jantje PIETERS. Uit dit huwelijk wordt op 12 Juli 1914 te Arnhem een dochter Jantje Johanna Martens geboren.  Als Hendrik MARTENS zijn vrouw ontrouw is begint zij een echtscheidingsprocedure. Het huwelijk wordt op 22 Mei 1924 door de Arr. Rechtbank te Arnhem ontbonden en op 8 november 1924 aan de gedaagde bekend gemaakt en in de Ned. Staatscourant van 20 Mei 1925 openbaar gemaakt. Jansje FIET trekt met haar dochtertje weer bij haar ouders in en laat hen beiden op 15 April 1925 bij de Burgerl. Stand van Warnsveld inschrijven. Als haar vader, na de dood van haar moeder, in het nieuwe woonhuis trekt gaan zij en haar dochtertje mee. Zij verzorgd haar vader tot het einde. Ook nog in 1983 kookt Jansje FIET de maaltijden voor haarzelf en haar dochter. Zij woonde toen nog steeds in hetzelfde huis (Gerstekamp 5 te Warnsveld) en vierde op 1 December 1983 haar negentigste verjaardag. Jansje FIET is overleden op 19 Januari1986.                                                             
 4. Derkjen, geboren op 24 Februari 1895 te Warnsveld (geb.acte 18). Zij huwt op 7 Janauri 1921 te Warnsveld met Arie VAN DER WAA, die op 24 November 1887 te Utrecht werd geboren als zoon van Wichert VAN DER WAA en Jannigjen Aaltjen DE KRUIF. Voor haar huwelijk had Derkjen enige tijd in Vorden vertoeft (van 24 Oktober 1912 tot 7 Mei 1913) en op de dag van haar huwelijk verhuist zij naar Utrecht. Uit het huwelijk wordt op 26 Mei 1926 te Utrecht dochter Johanna VAN DER WAA geboren, die op 11 Augustus 1949 te Utrecht zal trouwen met Hubregt Pieter BONGERS (geboren 9 Juni 1924 te Brouwershaven als zoon van Evert Adolph BONGERS en Neeltje MOELKER). Arie VAN DER WAA overlijdt op 8 Augustus 1960 te Twello en Derkjen FIET op 24 Augustus 1975 in het verpleeghuis "de Cromhoff" te Enschede.                                        Het bruidspaar Arie van der Waa en Derkjen Fiet (externe link)
 5. Jan Reinhart, geboren op 22 April 1896 te Warnsveld (geb.acte 30). Zie verder onder VI-i.
 6. Engelbertus Johannes Bernardus, geboren op 25 Februari 1898 te Warnsveld (geb.acte 15). Zie verder onder VI-ii.

V-ii   Gerrit FIET 

Geboren op 15 Juni 1875 te Warnsveld. Zoon van Jan Reinhart FIET en Jansje EMAN (zie ook onder IV-i-5).  Evenals zijn vader en zijn oudste broer wordt hij schilder. Na het overlijden van zijn vader trekt hij naar Den Haag, waar hij op 8 April 1903 huwt met Maria Cornelia GOEDEL, die op 5 Mei 1877 te Gorinchem was geboren als dochter van Jan Cornelis GOEDEL (geboren 29 Juli 1850 als zoon Jan Cornelis GOEDEL en Geertrui VEEN) en Gerrigje VAN WIJK.

Een zuster vam Maria Cornelia GOEDEL's vader, Stephana GOEDEL was gehuwd met Albert EMAN (geboren 12 Juli 1853 te Vledder), die op zijn beurt een broer van Jansje EMAN (de moeder van Gerrit FIET) was.

Gerrit FIET overlijdt op 31 Oktober 1943 te 's-Gravenhage. Zijn achtergebleven weduwe, Maria Cornelia GOEDEL, overlijdt op 10 Januari 1967 te Bilthoven.

Kinderen uit het huwelijk van Gerrit FIET en Maria Cornelia GOEDEL zijn:

 1. Jan Reinhart, geboren op 24 Oktober 1904 te 's-Gravenhage en aldaar overleden op 29 November 1904.
 2. Jan Reinhart, geboren op 19 September 1905 te 's-Gravenhage en aldaar overleden op 16 november 1905.

 3. Geerda Jansje Johanna, geboren op 21 September 1909 te 's-Gravenhage. Bij de geboorte inschrijving in de Burgerl. Stand werden haar voornamen als "Geertje Jansje Johanna" opgegeven, maar aangezien zijzelf later een hekel aan de naam Geertje had liet zij de naam officieel in Geerda veranderen. Zij huwt op 6 Februari 1942 te 's-Gravenhage met Bauko Johannes DIJKSTRA, een ingenieur, die op 20 Juni 1913 te Odoorn (Drenthe) werd geboren als zoon van Satinus Rudinus DIJKSTRA en Janna EGGENS. Het echtpaar krijgt twee dochters en een zoon. Geerda Jansje Johanna FIET overlijdt op 4 Juni 1980 te Bilthoven. De weduwnaar Bauko Johannes DIJKSTRA woonde in 1983 nog in Bilthoven.   

                                                                                                                                                          

          Gerrit Fiet en zijn dochtertje Geerda Jansje Johanna Fiet

 

 

V-iii.   Dirk Jacobus FIET

Geboren op 16 Maart 1880 te Warnsveld. Zoon van Jan Reinhart FIET en Jansje EMAN (zie ook onder IV-i-7).

Hij trekt naar Den Haag en wordt daar broodbakker. In 1902 woont hij in Loosduinen, waar hij zijn vrouw leert kennen. Op 1 Januari 1903 verhuist hij echter weer naar Den Haag en neemt zijn intrek aan de Paul Krugerlaan 59, waar zijn broer Albert FIET zich op 16 Mei 1905 bij hem voegt. Dirk Jacobus FIET trouwt op 8 november 1905 te Loosduinen met Magdalena Cornelia TOET.  Zij werd op 25 December 1881 te Loosduinen geboren en was een dochter van Johannes TOET en Maria PAUPTIT.

Magdalena Cornelia TOET is gereformeerd, maar haar man Dirk Jacobus FIET hervormd. Het echtpaar vestigt zich in de Marcelisstraat 14 te 's-Gravenhage en Magdalena Cornelia TOET laat zicht op 17 November 1905 (negen dagen na het huwelijk) door de Burgerl. Stand overschrijven van Loosduinen van Den Haag. In Den Haag worden drie kinderen geboren.    Dan verhuist het gezin naar de  Huygensstraat 6 te Voorburg, waar acht weken later de jongste telg word geboren. Inmiddels heeft Dirk Jacobus FIET het bakkersvak opgegeven en is ambtenaar  (stalmeester bij het abattoir) geworden. 

In 1935 vertrekt zoon Jan Reinhart met vrouw (tien dagen nadat zij in het huwelijk waren getreden) naar Zuid-Afrika. Het jaar daarop vertrekt ook dochter Jansje met echtgenoot (ook al direkt nadat zij gehuwd waren) naar Zuid Afrika.  

Tijdens de oorlogsjaren kregen Dirk Jacobus FIET en zijn vrouw Magdalena Cornelia TOET geen enkel levensteken van hun kinderen uit Zuid Afrika. Het eerste levensteken na de oorlog bevatte het bericht, dat dochter Jansje inmiddels gescheiden en weer hertrouwd was en in 1944 een zoon had gekregen.

Dirk Jacobus FIET overlijdt op 31 maart 1958 te Voorburg en zijn vrouw Magdalena Cornelia TOET op 12 September 1965 (overl.acte 363).

 

 

Het echtpaar Dirk Jacobus Fiet en Magdalena Cornelia Toet.          Bovenste foto op jongere leeftijd. Foto onder op  oudere leeftijd.

Kinderen uit het huwelijk van het echtpaar FIET-TOET zijn:

 1. Jansje, geboren op 8 Februari 1907 te 's-Gravenhage. Zij huwt op 4 Februari 1936 te Voorburg (huw.acte 14) met Dirk Cornelis BRINKMAN, een timmerman, geboren omstreeks 1913 te 's-Gravenhage en zoon van Jan BRINKMAN (huisschilder) en Jannetje KLOP. Ten tijde van haar huwelijk was Jansje FIET costuumnaaister. Na het huwelijk vertrok het echtpaar naar Zuid Afrika. Toen zij na de oorlog weer naar haar ouders in Voorburg schreef bleek, dat zij inmiddels van Dirk Cornelis BRINKMAN gescheiden was en hertrouwd met Hendrik WEIERMANS, een meubelmaker, die op 8 November 1900 te Arnhem werd geboren als zoon van Willem Karel WEIERMANS (behanger) en Willemina Arnolda WILLEMSEN. Uit dit tweede huwelijk was inmiddels op 28 September 1944 te Pretoria / Zuid Afrika een zoon Hendrik Johannes WEIERMANS geboren. Op 19 Maart 1946 werd aldaar een tweede zoon geboren, t.w. Dirk Jacobus WEIERMANS. Hendrik WEIERMANS overlijdt op 8 Juli 1969 te Pretoria, Zuid Afrika. En Jansje FIET op 5 Maart 1980 te Skukuza (Paul Kruger Wildpark), Zuid Afrika.
 2. Jan Reinhart, geboren op 25 Juli 1908 te 's-Gravenhage. Zie verder onder VI-iii.
 3. Maria Wilhelmina, geboren op 2 Augustus 1911 te 's-Gravenhage . Zij huwt op 23 April 1935 te Voorburg met Gerben DE HAAN, een bouwkundige, geboren op 5 Juli 1888 te Amsterdam en zoon van Wiebe DE HAAN (geboren te Lemmer) en Trijntje BAKKER (geboren te Sloten, Friesland). Gerben DE HAAN overlijdt op 5 Februari 1978 te Leidschendam. Maria Wilhelmina DE HAAN-FIET heeft tot haar dood in april 1997 in Voorburg gewoond.
 4. Dirk Jacobus Gerardus FIET, geboren op 22 September 1919 te Voorburg. Zie verder onder VI-iv.  

V-iv.   Albert FIET

Geboren op 5 Juli 1882 te Warnsveld. Zoon van Jan Reinhart FIET en Jansje EMAN (zie ook onder IV-i-9). Als hij 14 jaren oud is vertrekt hij naar Zelhem (op 15 februari 1896), waar hij naar alle waarschijnlijkheid het schildersvak bij een bevriende relatie gaat leren. Op 8 Augustus 1903 keert hij vanuit Borculo naar Warnsveld terug om twee jaar later (op 16 Mei 1905) naar Den Haag te gaan, waar hij zich op het adres van zijn broer Dirk Jacobus FIET (Paul Krugerlaan 59) laat inschrijven.

In Den Haag wonen ook een oom (een broer van zijn moeder) en tante Albert EMAN en Stephana EMAN-GOEDEL met hun kinderen, waarmee Albert FIET het goed kan vinden. Vooral met zijn nichtje Martina EMAN heeft hij een goede band.

Op 20 november 1906 vertrekt Albert naar Arnhem, waarschijnlijk naar zijn zuster Elisabeth FIET, die met Bernard TE HENNEPE was gehuwd. Maar op 22 Februari 1907 keert hij weer terug naar Den Haag en op 19 Oktober 1907 laat hij zich aldaar bij de Burgerlijke Stand uitschrijven om naar Grand Haven in Michigan te emigreren. 

Anderhalf jaar later volgt Martina EMAN (geboren op 9 Juli 1880 te Voorburg), dochter van zijn oom Albert EMAN (geboren op 12 Juli 1853 te Vledder) en tante Stephana GOEDEL (geboren op 12 Juli 1854 te Gorinchem). Inmiddels heeft Albert FIET zich in Grand Rapids gevestigd.

Het huwelijk tussen Albert FIET en zijn nicht Martina EMAN vindt op 28 Mei 1909 in de Franklin Street Christian Reformed Church te Grand Rapids, Michigan plaats. De voorganger was Reverend L. Veltkamp. De getuigen waren Mr. en Mrs. R. Piet. Albert FIET blijft zijn hele leven het beroep van schilder uitoefenen. Met zijn broer en twee zusters, die ook naar de Verenigde Staten zijn geemigreerd heeft hij wel kontakt, maar ze wonen te ver weg om regelmatig bezoeken af te leggen.

Uit het huwelijk van Albert FIET en Martina EMAN worden een zoon en dochter geboren.           

Albert Fiet met vrouw Martina Fiet Eman  en                                                 kinderen John Reinhart en Stephana.

Albert FIET overlijdt op 3 November 1963 en Martina EMAN op 20 Mei 1966, beiden in Grand Rapids, Michigan. De twee kinderen uit dit huwelijk zijn:

 1. John Reinhart, geboren 5 Juli 1910 te Grand Rapids, Michigan. Zie verder onder VI-v.
 2. Stephana, geboren op 16 November 1914 te Grand Rapids, Michigan. Zij huwt op 23 September 1947 te Grand Rapids met Charley BRANDTS, een vrachtwagenchauffeur voor een stalen kantoormeubelenfabriek. Charley Brandts werd op 20 December 1913 te Sioux Center in de staat iowa geboren als zoon van John BRANDTS en Anna KUHL. In 1953 adopteren zij een drie dagen oude baby, die op 26 Juli 1953 te Grand Rapids, Michigan werd geboren. Op 13 September 1954 wordt de adoptie gelegaliseerd door de Probate Court voor de County of Kent in Michigan en krijgt de baby officieel de naam van Albert Charles BRANDTS. Het kind wordt vervolgens op 3 Oktober 1954 in de Oakdale Park Christian Reformed Church te Grand Rapids gedoopt. Als Charles BRANDTS met pensioen gaat wordt hem door het bedrijf waar hij werkt, het stuurwiel van de vrachtwagen, waar hij zolang op gereden heeft, aangeboden. Hij overlijdt op 15 December 1978 te Grand Rapids, Michigan. Stephana BRANDTS-FIET woonde in 1983 nog op 2625 Brooklyn Avenue, Grand Rapids, Michigan 49507. Hun zoon Albert Charles BRANDTS is op 28 Mei 1977 te Grand Rapids gehuwd met Diane M. ROTTIER, een secretaresse en part-time onderwijzeres, die op 11 November 1953 werd geboren. Het echtpaar BRANDTS-ROTTIER woonde in 1983 in Denver in de staat Colorado. 

Het zijn deze John Reinhart FIET en Stephana BRANDTS-FIET, die op 3 December aanwezig zijn bij het familie-diner dat ter gelegenheid van Jansje's FIET negentigste verjaardag wordt gegeven.

 

V-v.   Jan Antonie FIET

Geboren op 27 Maart 1885 te Warnsveld. Zoon van Jan Reinhart FIET en Jansje EMAN (zie ook onder IV-i-11).

Ook hij wordt schilder. In de avonduren volgt hij een cursus beeldende kunsten en zo behaald hij zijn diploma, welke hem in staat stelt zich in Essen, Duitsland verder in het schildersvak te bekwamen. Hij verblijft drie jaar in Essen en leert tijdens zijn korte bezoeken aan het ouderlijk huis zijn liefje Aukjen VISSER kennen, met wie hij trouwplannen maakt.

Als een vriend echter op het punt staat naar Amerika te emigreren weet deze Jan Antonie FIET over te halen met hem mee te gaan. Hij belooft Aukjen VISSER, dat hij slechts voor korte tijd naar Amerika gaat en dat hij, zodra hij daar voldoende geld heeft weten te sparen, zo spoedig mogelijk naar Nederland zal terugkeren. 

Hij vindt een baan als "interior decorator" in Grand Rapids en koopt van zijn eerste spaargelden een Singer-naaimachine en stuurt deze naar zijn Aukjen, die in Zutphen een cursus costuumnaaister volgt.

Jan Antonie FIET heeft het zo naar zijn zin in Amerika, dat hij Aukjen schrijft liever in Amerika te willen blijven en haar vraagt ook naar Amerika te komen. En van zijn verdiensten koopt hij zo langzamerhand het meubilair voor de inrichting van zijn toekomstige huis.

Aukjen VISSER, die op 7 Augustus 1887 te Zutphen werd geboren en een dochter van Jan VISSER en Gerritjen KLOMPS (beiden in Friesland geboren) was, vertrekt op 29 November 1911 naar Grand Rapids, Michigan en het huwelijk wordt direct na haar aankomst aldaar gesloten. 

Lang blijven ze echter niet in Grand Rapids, want weer weet een oude vriend uit Nederland (ene Pieter EININK) Jan Antonie FIET over te halen zich elders te vestigen. Het echtpaar gaat naar Clymer in de staat New York, waar hun eerste kind wordt geboren.  

Jan Antonie FIET (door zijn nieuwe vrienden John FIET genoemd) oefent zijn beroep als "interior decorator" met groot plezier uit en begint in zijn vrije tijd stillevens en landschappen te schilderen. Maar het is alsof hij op naalden zit en als hij een kans krijgt zich aan de andere kant van Amerika te vestigen vertrekt hij met zijn gezin naar Spokane in de staat Washington. Toch keren zij na een aantal jaren terug naar Clymer, New York. Inmiddels is er een tweede kind geboren.

Terug in Clymer, New York begint Jan Antonie een kippenfarm, maar blijft ook zijn hobby van kunstschilder uitoefenen. Omstreeks 1938 verhuist het gezin naar Sherman, New York. Daar overlijdt Aukjen VISSER op 24 September 1944. Zij wordt op de begraafplaats Clymer Holland ter aarde besteld. Jan Antonie FIET overlijdt op 14 Maart 1975 in Jamestown, New York en wordt naast het graf van zijn Aukjen begraven.       

                     Jan Antonie Fiet, Aukjen Visser en hun zoon John Rhinehart

De kinderen zijn:

 1. John Rhinehart, geboren op 30 Mei 1916 in Clymer in de staat New York. Zie verder onder VI-vi.
 2. Hazel Gertrude, omstreeks 1918 in Spokane in de staat Washington geboren. Er is niet veel over haar bekend. Zij huwt (waarschijnlijk in 1938 of 1939) met Dan B. SCOLTON, die in een metaalfabriek werkt. Het echtpaar heeft drie kinderen en de laatst bekende woonplaats is Lakewood in de staat New York.       

 

V-vi.   Johan Reinhard FIET

Geboren op 10 Januari 1868 te Zutphen. Zoon van Reinder FIET en Berendina Christina TER HAAR (zie ook onder IV-ii-1). Hij huwt op 10 Mei 1893 te arnhem met Johanna Sibilla HAJEE, die op 26 Augustus 1864 te Apeldoorn werd geboren als dochter van Christiaan Anton Johannes HAJEE (kleermaker) en Johanna Sibilla BEUZEKAMP. De betrokken huwelijks-acte (nr. 136) vermeldt, dat de bruidegom barbier is.

Er is verder weinig te vertellen over dit echtpaar. uit het huwelijk wordt een zoon geboren en de beide echtelieden overlijden in Arnhem. Johan Reinhard FIET op 17 November 1935 en Johanna Sibilla HAJEE op 15 Juni 1940.

De zoon uit het huwelijk is:

 1. Reinder, geboren op 23 Februari 1895 te Arnhem (geb.acte 296). Ook Reinder FIET wordt kapper. Ook bekwaamd hij zich als dameskapper en vestigt een kapsalon in de Steenstraat te Arnhem. Op 10 Mei 1918 (op de dag, dat zijn ouders hun 25-jarig huwelijksfeest vieren) trouwt hij te Arnhem met Johanna SWAEN, die op 26 April 1889 te Maastricht werd geboren. Zij is een dochter van Joannes SWAEN en Maria Elisabeth Hubertina DECKERS. Het huwelijk blijft kinderloos en Johanna SWAEN sterft op 19 April 1959 te Renkum. Op 4 Augustus 1960 hertrouwt Reinder FIET te Arnhem met Alberdina TER HAAR, die op 25 Maart 1912 te Arnhem werd geboren als dochter van Willem TER HAAR en Johanna Maria KROON. Ofschoon zij dezelfde achternaam heeft als Reinder FIET's grootmoeder (Berendina Christina TER HAAR) is zij niet aan deze verwant. Reinder FIET overlijdt op 10 December 1969 in het Gem .ziekenhuis te Arnhem. De weduwe Alberdian FIET-TER HAAR woonde in 1983 nog te Oosterbeek.

V-vii.   Albertus FIET

Geboren op 1 Maart 1869 te Zutphen. Zoon van Reinder FIET en Berendina Christina TER HAAR (zie ook onder IV-ii-2).

Evenals zijn broer Johan Reinhard FIET is hij barbier. Hij trouwt op 22 Mei 1895 te Arnhem (huw.acte 141) met Engeline ABBINK, die op 27 April 1868 te Zutphen werd geboren als dochter van Harmen Jan ABBINK (landbouwer) en Johanna VAN OMMEN.

Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren. Engeline ABBINK overlijdt begin 1912 te Arnhem (overl.acte 83 van 2 Februari 1912). Op 2 November 1912 verhuist Albertus FIET met zijn dochter Berendina Christina naar de Valkenboschlaan 47 in Den Haag en op 17 Januari 1913 hertrouwt hij aldaar met Johanna Hendrika JANSSEN, geboren op 10 September 1870 teDoesburg, dochter van Gerhard JANSSEN (kastelein) en Jenneken EMAN. het tweede huwelijk blijft kinderloos en beide echteliedenoverlijden in Den Haag, JohannaHendrika JANSSEN op 17 November 1925 en Albertus FIET op 2 Oktober 1930.

De twee kinderen uit het eerste huwelijk zijn:

 1. Johanna, geboren op 14 Februari 1896 te Arnhem (geb.acte 234) en aldaar overleden op 27 Juni 1896 (overl.acte 596).
 2. Berendina Christina, geboren op 5 Februari 1898 te Arnhem (geb.acte 158). Van haar is slechts bekend, dat zij op 4 November 1931 te 's-Gravenhage huwt met Eduard Johan Hugo FREUND, die aldaar op 16 November 1890 werd geboren, en dat zij op 26 September 1972 aldaar overlijdt.

V-viii.   Leonard FIET

Geboren op 20 November 1874 te Arnhem. Zoon van Reinder FIET en berendina Christina TER HAAR (zie ook onder IV-ii-4).

Ook hij wordt barbier. Zijn huwelijk met Josina Brandina VAN WESTENENG (geboren op 3 December 1875 te Arnhem en dochter van Jan VAN WESTENENG (landbouwer) en Maria WILLEMSEN) vo=indt plaats op 9 September 1894 te Arnhem (huw.acte 296).

Ook over dit echtpaar valt weinig te vertellen. Beiden overlijden te Arnhem, Leonard FIET op 7 November 1935 en Josina Brandina VAN WESTENENG op 28 Oktober 1963.

Het echtpaar had een dochter:

 1. Maria, geboren op 13 Januari 1897 te Arnhem. Van haar is slechts bekend, dat zij op 5 November 1924 te Arnhem huwt met Albert BRINK, die op 11 April 1898 te Sneek werd geboren, en dat zij op 6 Februari 1967 te Arnhem overlijdt.

 

V-ix.   Albertus FIET

Geboren op 19 December 1885 te Zutphen. Zoon van Aalbert FIET en Katrina WARNER (zie ook onder IV-iii-7)

Op 21 juni 1902 vertrekt hij als 17-jarige jongeman naar Rotterdam, waar hij 18 maanden verblijft. Op 23 December 1903 keert hij terug naar zijn geboortestad Zutphen om op 19 April 1904 naar Deventer te vertrekken. Als hij op 11 December 1905 weer in Zutphen terugkeert blijkt hij uit Arnhem te komen.

Hij had zijn oog laten vallen op zijn nichtje Elisabeth FIET, de dochter van zijn oom Reinder FIET en tante Berendina Christina TER HAAR. Dat verklaart waarschijnlijk ook het feit, dat hij vanuit Deventer eerst naar Arnhem vertrok (waarbij aangetekend kan worden, dat hij evenals de drie broers van Elisabeth FIET (dus zijn drie neven) barbier/kapper is) alvorens naar Zutphen terug te keren.

Het huwelijk tussen Albertus FIET en zijn nichtje Elisabeth FIET (zie ook onder IV-ii-7) vindt op 13 Februari 1907 te Zutphen plaats (huw.acte 15). Nadat in Zutphen een zoon uit dit huwelijk is geboren vertrekt het gezin naar Rotterdam, waar Albertus FIET eerst handelsreiziger is. Maar al vrij snel neemt hij weer het beroep van herenkapper op. Het gezin woont achtereenvolgens in de Josephstraat 78c, J. van Geelstraat 65a, Adr. Milderstraat 100c en wederom Josephstraat 78c te Rotterdam. Op dit laatste adres overlijdt Albertus FIET op 13 Juli 1948

Zijn weduwe, Elisabeth FIET, verhuist op 15 Maart naar Velp, waar zij op 19 Februari 1956 overlijdt.

Een zoon uit dit huwelijk is:

 1. Albertus, geboren op 11 April 1909 te Zutphen (geb.acte 122). Over deze Albertus FIET hebben wij helaas geen verdere gegevens kunnen achterhalen. 

V-x.   Arend Jacobus Johannes FIET(S)

Hij werd op 6 Februari 1881 te Groningen geboren. Zoon van Albert FIET(S) en Metta Margrieta SMEDES (zie ook onder IV-iv-i).

Hij studeert medicijnen en vestigt zich na beeindiging van zijn studie als huisarts te Nieuw-Weerdinge. Op 25 Mei 1910 treedt hij te Groningen in het huwelijk met Pieterke Germtina Johanna BEEKMAN, die aldaar op 31 Juli 1886 werd geboren. Zij is een dochter van Johan Hendrik BEEKMAN en Catharina VENEMA.  Uit het huwelijk worden twee dochters te Nieuw-Weerdinge geboren en dan verhuist het gezin naar Blijham, waar Arend Jacobus Johannes FIET(S) zijn artsenpraktijk voortzet.

Na zijn pensionering verhuizen hij en zijn vrouw naar het Vossepad 98 (Heidehiem) in Emmen. Daar sterven beide echtelieden, Arend Jacobus Johannes FIET(S) op 22 Juni 1965 en Pieterke Germtina Johanna BEEKMAN op 23 September 1982.

Interessant is, dat Arend Jacobus Johannes FIET(S) zijn achternaam altijd als "FIET" neerschreef, ofschoon hij bij de officiele instanties als "FIETS" bekend was. Ook zijn twee dochters tekenen nog met de naam FIET. 

Deze dochters zijn:

 1. Metta Catharina, geboren op 27 November 1911 te Nieuw-Weerdinge. Zij studeert enige tijd medicijnen maar geeft deze studie voortijdig op. Wel haalt zij haar diploma apothekers-assistente. Haar hart gaat echter uit naar de muziek en zij speelt voortreffelijk piano. Op 21 Mei 1937 trouwt zij te Blijham, Gem. Wedde met Wubbertus Doedo DE GROOT, tandarts, geboren op 2 Augustus 1910 te Wedde en zoon van Alko DE GROOT en Sieke Lucretia HAZELHOFF. Het echtpaar krijgt drie zoons, waarvan er in 1983 nog twee in leven zijn. Metta Catharina FIET(S) en Wubbertus Doedo DE GROOT woonden in 1983 in Groningen, waar laatstgenoemde ook zijn tandartspraktijk uitoefende. Metta Catharina is op 4 januari 2005 op 93-jarige leeftijd overleden.
 2. Johanna Alberta, geboren op 27 Augustus 1914 te Nieuw-Weerdinge. Zij erfde van haar grootvader Albert FIET(S) de voorliefde voor  de tuinbouw. In 1935 laat zij zich inschrijven voor een studie aan de Rheinische Obst- & Gartenbauschule in Bad Godesberg, Duitsland. Vervolgens loopt ze een jaar stage in Weimar. In verband met de ontwikkelingen in het Hitler-Duitsland keert zij in 1938 naar Nederland terug, waar zij een cursus voor tuinarchitecte volgt in Boskoop. Dan gaat ze voor een half jaar naar Finland, waar ze bij twee kwekers werkt in ruil voor kost en inwoning. In Januari 1940 keert ze weer naar Nederland terug. Ze haalt het secretaresse-diploma en werkt gedurende de oorlogsjaren op diverse kantoren. Na de oorlog gaat ze in de huishouding in een verpleegtehuis werken. Van 1950 tot 1957 vertoeft ze in Engeland, waar ze o.a. in een kantine van een ziekenhuis werkzaam is. In 1964 legt ze zich toe op vegetarisch koken en geeft hier les in. Helaas verliest ze in 1977 het gezichtsvermogen. In 1983 woonde ze in de P. de Hooghlaan 44 te Hilversum