ZEESCHELDE

 De Schelde is een rivier die ontspringt in de gemeente Gouy in  Noord-Frankrijk en door Henegouwen en Vlaanderen via Gent en  Antwerpen naar de Noordzee stroomt. 

 Lengte 350 km
 Hoogte (bron) 95 m
 Debiet 104 m3 /s
 Stroomgebied 21.860 km2


Op een Engelse kaart uit 1797 vindt men de benaming Scheldt, net zoals de Antwerpenaar vandaag spreekt over 't Schelt'. Haar bron ligt op het Plateau van Saint-Quentin in FrankrijkZij mondt uit in de Noordzee bij Vlissingen in Nederland.

HET STROOMGEBIED van de SCHELDE ligt in FRANKRIJK, BELGIE en NEDERLAND.

Het deel van de Belgisch-Nederlandse grens tot Gent wordt ZEESCHELDE genoemd. Vanaf Gent tot de bron heet de rivier BOVENSCHELDE. Het estuarium en de monding op Nederlands grondgebied is de WESTERSCHELDE.

Antwerpen - Temse (22 km)

Een dagtochtje langs de linkeroever waarbij de stad en de industrie stilaan plaats maken voor het groen en de polders. Een kaartje van de wandeling vind je hier. De route langs de Schelde voert je langs de mooiste plekjes van een uniek getijdengebied en zijn groene polders. Op dit traject gaat het estuarium stilaan over in de bovenloop van wat nog steeds een getijdenrivier is. De Schelde is je enige wegwijzer en je moet de rivier zo dicht als mogelijk aan je linkerzijde houden. De oever is publiek domein en in principe vrij toegankelijk, al wordt ze in de meer verstedelijkte omgevingen wel eens ingepalmd door watergebonden industriële activiteiten waar je dan wel omheen moet lopen.

                          

Vertrek : Vertrekken doen we op het Frederik van Eedenplein op Antwerpen-Linkeroever. Dit is eenvoudig te bereiken met de tramlijnen 3 (Merksem-Zwijndrecht), 5 (Wijnegem-Linkeroever), 9 (Eksterlaar-L.O.) en 15 (Boechout-L.O.) vanaf het Centraal Station te Antwerpen. Er is ook een busstation van het streekvervoer, vooral vanuit het Waasland. Je kan er trouwens ook te voet heen vanaf het stadscentrum (=rechteroever) via de voetgangers- of St.-Annatunnel.

WEGBESCHRIJVING
Wandel naar de Schelde (achter het dienstgebouw van de voetgangerstunnel) en geniet van het zicht op de Rede van Antwerpen.
Je volgt de Scheldedijk naar rechts (stroomopwaarts) maar je bent vrij snel verplicht de Beatrijslaan te vervoegen en te wandelen langs de Jachtclubs en Zeescoutsbasissen (aan je linkerzijde) en wat verder, het Galgenweel en het Burchtseweel (aan je rechterkant). Ondertussen razen ook de auto's en vrachtwagens onder je door, de Kennedytunnel binnen.
Aangekomen te Burcht, Kaai houd je angstvallig links om achter de huizen door bij de Kerk van Burcht uit te komen. Via het Waaigat (cultureel centrum) en de Kerkstraat kom je op de gemeentelijke speel- en sportweiden uit, waar je aan het eind achter de industrie de Schelde blijft volgen.
Uiteindelijk moet je wel de dijk verlaten (je botst op de militaire terreinen van het genie-bataljon) en kom je uit op de Kruibeeksesteenweg en de Gewestweg N419 die je over circa anderhalve kilometer moet blijven volgen tot voorbij de 'Argex'-fabrieken met hun imposante silo's vol ge-expandeerde klei-korrels. Net voorbij de fabrieken ga je links de Watermolenstraat in, je bent in Oost-Vlaanderen in de gemeente Kruibeke. De Watermolenstraat volg je rechtdoor, en wanneer de asfaltweg naar rechts draait, neem je verder rechtdoor het wandelpadje dat je op de dijk brengt. Die hoef je nu enkel nog naar rechts te volgen. 
                                   

Je komt aan het veer Hoboken-Kruibeke en de VVW-Jachtclub. Vanaf hier worden de dingen eenvoudiger, je hebt de potpolder bereikt (GGG-KBR of: Gecontroleerd Gereduceerd Getijdegebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde) en je hoeft voortaan enkel nog de Scheldedijk te volgen. Je gaat hiervoor gewoon rechtdoor zo dicht mogelijk langs de Schelde, en niet naar rechts, waar de ringdijk of binnendijk van de potpolder je op het verkeerde pad zou kunnen brengen.
Je komt nog langs de monding van de Barbierbeek en het veer Bazel-Hemiksem. Verderop zie je aan de overkant de monding van de Rupel en de zeesluis die toegang geeft tot Kanaal Brussel-Schelde. Na de dorpskernen van Rupelmonde (geboorteplaats van Mercator) en Steendorp, loop je langs de laatste polder (Schouselbroek) en kom je via de loskaai (links) en het park (rechts) bij de Scheldebrug uit op de kaai te Temse.

                           
Aankomst : Temse, Wilfordkaai

Terug : Vanuit Temse kan je terug naar de startplaats met de bus (lijnen 93-95-97-99 van De Lijn Oost-Vlaanderen, van de haltes : Temse, Gasthuisstraat of Temse, Vrijheidstraat naar de halte : Antwerpen, Fr. van Eedenplein). Het station NMBS is ook vlakbij.

VARIANTE
Je kan de wandeling ook in twee delen opsplitsen :
    1. Antwerpen, Fr. van Eedenplein - Bazel Dorp (13 km)
    2. Bazel-Dorp - Temse (12 km)
Voor wandeling 1. ga je tot het veer Bazel-Hemiksem en neemt daar rechts de weg naar Bazel-Dorp: Kallebeek en het fiets-/wandelpad op de Verkortingsdijk. Je komt uit bij het Kasteel en het park van Wissekerke, thans eigendom van het gemeentebestuur, en via het Kerkplein loop je tot aan de N419, waar je de bus terug kan nemen (lijnen 93-95-97-99 van De Lijn Oost-Vlaanderen : halte Bazel Dorp).
Voor wandeling 2. vertrek je in Bazel-Dorp, naar het veer Bazel-Hemiksem, waar je verder rechts de dijk opgaat tot in Temse. De bus terug kan je nemen aan de haltes Temse, Gasthuisstraat of Temse Vrijheidsstraat richting Antwerpen Linkeroever, je verlaat de bus aan de halte Bazel Dorp.

Meer beelden van het veranderende landschap onderweg in dit album
(openen, foto aanklikken en bladeren)

Temse - Dendermonde (25 km)

Een wandeling langs de autovrije Scheldedijken in het groen van de polders. Ongeveer halfweg, in Sint-Amands neem je de veerboot en steek je de Schelde over. Een kaartje van de wandeling vindt je hier.

Vertrek : Temse: Station of Wilfordkaai.

                 
                     

WEGBESCHRIJVING

Van het station gaan we naar de Schelde en de Scheldebrug aan de Wilfordkaai (vanaf het station zie je meteen waarheen het is). We steken de Scheldebrug over en zijn meteen in Bornem en de Provincie Antwerpen. We gaan direcht naar rechts om langs de mooi gerestaureerde Pedro-Colomasluis (zoals de naam laat vermoeden uit de Spaanse tijd) en taverne 'Het Sas', weerom rechts de Scheldedijk op te gaan die we gewoon blijven volgen. Hij brengt ons door het landelijke groen van Weert, Branst en Mariekerke tot in Sint-Amands. Onderweg zien we aan onze rechterhand nog de monding van de Durme met het monument van Filip de Pillecijn, Scheldeschrijver van o.a. 'De veerman en de jonkvrouw'.

Langs het graf van (franstalig) dichter Emile Verhaeren komen we op de kaai van Sint-Amands, hier zijn we ongeveer halfweg en nemen we de veerboot om onze wandeling verder te zetten op de andere oever. (Veer : Zeeschelde; Hamme Moerzeke L.O. - Sint Amands R.O., overzet op het uur en op het halfuur, behalve om 12.30h : middagpauze)

We zijn nu op de linkeroever in Hamme-Moerzeke en gaan verder naar Grembergen-Dendermonde, steeds volgens hetzelfde principe: de dijk volgen. We komen nog langs Moerzeke-Kastel, Baasrode-veer en Moerzeke-Kille.
De eerste brug die we tegenkomen is de nieuwe brug in de Gewestweg N41, we nemen ze nog niet maar lopen door tot aan de volgende (oude) Scheldebrug met een spoor- en een wegbrug naast elkaar, langswaar we Dendermonde binnenwandelen. De trap om op de wegbrug te komen vindt je achteraan rechts !.

                      
                    

Aankomst : We lopen rechtdoor (Martelarenlaan, Leopold II-laan) tot aan de halte ' Dendermonde, Oude Vest' waar we de bus kunnen nemen terug naar Temse Gasthuisstraat of Temse G. Gezelleplaats: lijnen 91/92 tot Hamme daar overstappen op lijn 99 tot Temse. Wil je via een andere weg naar huis, bv. met de trein, loop dan verder rechtdoor via de Leopold II-laan naar het station. Je kan ook verder wandelen en Dendermonde verkennen, de stad van het Ros Beiaard.

VARIANTE
Je kan de wandeling ook in twee delen opsplitsen :
    1. van Temse naar Sint-Amands (11 km)
    2. van Sint-Aamands naar Dendermonde (14 km)
Voor wandeling 1. ga je tot de Kaai van Sint-Amands, maar steek je de Schelde niet over. De bushalte 'Sint-Amands Station' is op ongeveer 750m, je komt er via de Kerkstraat, Romain Steppestraat en Borgstraat. Aan deze halte stoppen bussen van en naar Bornem-Station of Dendermonde-Station.
Voor wandeling 2. vertrek je in Sint-Amands en neem je direct het veer naar de andere oever. Je komt aan in Dendermonde waar je de bus terug kan nemen naar Sint-Amands Station (De Lijn nrs 252/253/254/257 : Dendermonde-Boom).

Meer beelden van polders, dorpen en het landschap onderweg in dit album
(openen, foto aanklikken en bladeren)

Dendermonde - Wetteren (25 km)

Een kaartje van de wandeling met de voornaamste landmerken vindt je hier.

Vertrek : Dendermonde, Noordlaan. Er is een grote parking stroomopwaarts de Oude Scheldebrug en het is 1,2 km stappen vanaf het Station. De Noordlaan is ook een in- en uitvalsweg voor heel wat bussen van De Lijn.

WEGBESCHRIJVING

Van de Noordlaan gaan we naar de Sint-Onolfsdijk, de Scheldedijk op, we nemen links en komen aan de monding van de Dender en het moderne sluizencomplex. We steken de sluizen over en gaan verder op de Scheldedijk langs het mooie Sint-Onolfspoldertje, één van de oudste en kleinste polders in de streek. Dit brengt ons in de deelgemeente Appels waar we het veer nemen naar Berlare. Vanaf hier is het rechttoe-rechtaan de Scheldedijk volgen.

                   
         

We komen achtereenvolgens nog langs :

- de Schoonaardebrug met het kerkje en de dorpskern van Schoonaarde (deelgemeente van Dendermonde) op de andere oever,
- Wichelen, eveneens op de andere oever, met de van ver te onderscheiden slanke kerktoren
- het Sigmaproject Kalkense Meersen met uitgestrekte natuur- en overstromingsgebieden ter bescherming van het Scheldebekken, een garantie voor véél groen;
- het gecontroleerd gereduceerd getijdengebied Bergenmeersen met imposante in-/uitwateringssluis (op de ander oever)
- Uitbergen (deelgemeente van Berlare), met mooi kerkje en de Uitbergenbrug naar Wichelen
- Schellebele (deelgemeente van Wichelen), op de andere oever, zonder brug maar met een voetveer, en met de kerk vlakbij de Schelde.

                 
             

Aankomst : We komen Wetteren binnen langs het Bedrijventerrein Tragel, aan het eind zien we een voetgangersbrug over de Schelde, die steken we over. Langs de Brugstraat en de Moerstraat komen we bij het rondpunt aan het Felix Beernaertsplein, hier is een bushalte en we zijn op 100m van het station.

Terug : We kunnen terug naar Dendermonde met de trein, op weekdagen is er een verbinding om het halfuur, of met de bussen van De Lijn 27/28 Gent-Wetteren-Dendermonde, die je kunnen afzetten aan de Noordlaan (reisinformatie).

VARIANTE
De wandeling kan in twee keer gedaan worden:
    1. Dendermonde - Wichelen (11 km) : Vanuit Dendermonde wandelen we tot Uitbergen waar we de Uitbergenbrug oversteken naar Wichelen. We zijn in de Grote Kouterstraat, we volgen ze omhoog tot aan de bushalte Moleken (700 m) of nog verder (Rijksweg) tot aan het station van Wichelen (1,4 km en opgelet: hieris er enkel één stoptrein om het uur).
    2. Wichelen - Wetteren (17 km) : Voor het tweede deel vertrekken we aan de Uitbergenbrug en gaan verder naar Wetteren.

Meer beelden van polders, dorpen en het landschap onderweg in dit album
(openen, foto aanklikken en bladeren)

Wetteren - Gent (18 km)

Een kaartje van de route vindt je hier. Op deze wandeling splitst de Schelde in een bevaarbare tak naar de sluizen van Merelbeke en de Ringvaart en een dode tijarm die bij Gentbrugge eindigt.

Vertrek : We vertrekken op de linkeroever aan de voetgangersbrug over de Schelde (Tragelweg). Als je vanuit het centrum van Wetteren komt dien je deze voetgangersbrug over te steken.

WEGBESCHRIJVING

We lopen stroomopwaarts, dat wil zeggen richting brug in de gewestweg N407 (op 500 m) en volgen de Scheldedijk. Dit wordt het laatste traject van de Zeeschelde, de getijdenrivier waar eb en vloed zich nog altijd laten voelen, ook al zijn we zowat 100 km van zee verwijderd.

                         
              

Vanaf Melle wordt de Schelde gesplits in een gekanaliseerd stuk, het begin van de Ringvaart rond Gent, met een sluizencomplex in Merelbeke. (Het is dit sluizencomplex dat je ziet vanaf de verkeerswisselaar E17/E40 in Zwijnaarde.) Het andere stuk, dat wij gaan volgen, is een dode tij-arm van de historische Schelde die naar Gent slingert. Er zit geen scheepvaart op en ter hoogte van Gentbrugge/Ledeberg is de rivier afgesloten (de deuren van de oude tijsluis blijven dicht), zij blijft nochtans van groot nut als bufferbekken voor de waterhuishouding, zowel van de Zeeschelde als van de stad Gent.Wetteren en Melle zijn zowat de tuinen van Gent, de streek is gekend voor zijn proeftuinen en landbouwonderzoek, o.a. van de Gentse Universiteit, er zijn ook veel planten- en boomkwekerijen. In Gent wacht ons een mooie stadswandeling langs het water.

Na de brug in de gewestweg N407 komen we nog volgende bruggen tegen :
        -na 6 km : brug in Melle-centrum N438, lokaal verkeer, de kerk van Melle staat aan de overkant, vlakbij de Schelde;
        -na 500m : geen brug maar een waterwegenknooppunt : de Ringvaart vertrekt op de andere oever;
        -na 1 km : brug in de R4, de ring rond Gent;
        -na 2 km : brug in de N447 naar Heusden-dorp, (verderop in de verte : enkele mooie kasteeldomeinen);
        -na 2 km : brug in de E17 autosnelweg;
        -na 3 km : aan het eind van de Nijverheidskaai : de eerste brug in Gent (tussen St. Amandsberg en Gentbrugge) die we moeten oversteken.
Aan de overkant zitten we op de rechteroever die we konsekwent blijven volgen tot aan de Stropbrug, wat wil zeggen dat we het water niet meer oversteken en weerstaan aan de lokroep van idyllisch uitnodigende voetgangersbruggetjes om stadinwaarts te trekken. In het raam van de stadvernieuwing en de opwaardering van verlaten industriele sites werd een mooi wandel- en fietspad aangelegd dwars door Gent langsheen de kronkels van de rivier. We volgen dit pad met de Schelde zo dicht mogelijk aan onze rechterhand en genieten zo van een mooie stadswandeling langs parkjes, lofts en nieuwe appartementsgebouwen. We gaan onder het spoor (de verbinding tussen Gent Dampoort en Gent Sint-Pieters), langs de Scheldekaai. Onmiddelijk na de spoorbrug zien we rechts het oude sluizencomplex met de nu permanent gesloten sluisdeur waartegen de tij-Schelde dood loopt. We komen aan de N9 Brusselsesteenweg die we oversteken, volgen daarna de Franse vaart tot aan de Sint Lievensbrug waar we via een loopbrugje onder de drukke invalsweg naar het centrum (B401) de Schelde kunnen volgen vóór de imposante kantoorgebouwen, tot we aankomen bij de Stropbrug, het einde van onze wandeling.
                       

                                  

Aankomst : We steken de Stropbrug over, hiervoor nemen we de trap tussen de wegbrug en de spoorbrug van dit bruggencomplex. De twee bruggen zijn beiden even druk, ze verwerken resp. het weg- en het spoorverkeer van en naar het station Gent Sint-Pieters. 

Terug : We komen nu op de Burggravenlaan evenwijdig aan het spoor, waar we na enkele honderden meter aan de halte Gent Zomerstraat, de bus kunnen nemen terug naar Wetteren (De Lijnen 27 -via Heusden- of 28 -via Melle- van Gent via Wetteren naar Dendermonde). We kunnen ook verder rechtdoor gaan en het spoor volgen tot aan het station Gent Sint-Pieters. (voor alternatieve routes om huiswaarts te keren: raadpleeg de reisinformatie

VARIANTE
Van Melle naar Gent (12 km). Bij vertrek in Melle i.p.v. in Wetteren, is de wandeling slechts 12 km lang en blijven er voor de liefhebbers nog tijd en kilometers over voor een toeristisch bezoek aan Gent of voor een stadwandeling. In Melle is er een spoorwegstation met goede verbindingen van en naar Gent. Er is een bushalte Melle Gemeenteplein op enkele passen van de Schelde, waar de bussen van De Lijn 28 Gent-Melle-Wetteren-Dendermonde, je kunnen afzetten.

Met meer sfeerbeelden van de wandeling:
(album openen, foto aanklikken en bladeren)