BOVENSCHELDE

Tot Gent is de Schelde onderworpen aan eb en vloed, het is een getijdenrivier die in open verbinding staat met de Noordzee. De bovenloop van de Schelde is vanaf Gent gekanaliseerd met afgesloten meanders, nu veelal natuurgebied, en met stuwen en sluizen om het niveau en het debiet te beheersen en zo scheepvaart mogelijk te maken.

De gekanaliseerde Bovenschelde staat In verbinding met het Franse waterwegennet en het Seine bekken. Op het traject van Gent naar Frankrijk wandel je langs zes sluizen, stroomopwaarts achtereenvolgens in Merelbeke, Asper, Oudenaarde, Kerkhove, Spiere en Doornik.


Gent - Gavere (20 km)

Een plannetje van de route vindt je hier.

Vertrek : Gent, Station Gent Sint-Pieters en Stropbrug.

WEGBESCHRIJVING

Vanaf het Station nemen we de Pr. Clementinalaan, vervolgens de Burggravenlaan (de twee lanen liggen in elkaars verlengde en lopen evenwijdig aan de spoordijk). Zo komen we bij de Stropbrug aan de Schelde. We blijven langs deze kant van de Schelde en gaan rechts onder de bruggen (weg- en spoorbrug naast elkaar) en volgen de Toemaattragel, zoals de naam zegt, het jaagpad dat ons naar Gavere zal brengen.

We lopen onder de invalsweg van de E17 naar Gent-Centrum, de E17 zelf en de spoorlijn Brussel-Gent (Warmoezeniersbrug), we komen langs de jachthaven van Yachting Merelbeke en het sluisje naar de Ringvaart, overigens de enige sluis die we vandaag zullen tegenkomen. Voor de NieuweScheldebrug (waar de Schelde in de Ringvaart uitmondt), lopen we naar rechts tot bij het verkeerskruispunt. Meteen doemt de Ottergembrug voor ons op. Deze indrukwekkende tui- of girafbrug overspant de Ringvaart, we volgen het fiets-/wandelpad over de brug en komen zo terug naast de gekanaliseerde Schelde (het Kanaal van Zwijnaarde), We lopen verder langs het Kanaal en onder de bruggen in de E40 (Brussel-Oostende) en de N469 (Merelbeke-Zwijnaarde). Bij een keersluis komt het kanaal uit in de oorspronkelijke Schelde, die we verder gewoon volgen.

Na Zwijnaarde (deelgemeente Gent) wordt de omgeving groener en groener, de meanders die zijn achtergebleven na het rechttrekken (kanaliseren) van de Schelde, werden uitgebouwd tot prachtige natuurgebieden (gemeente De Pinte).

We ontmoeten verderop nog twee bruggen:

-de 'Grenadiersbrug' in de N452 tussen Eke (Nazareth) en Semmerzake (Gavere) (de vroegere sluis is verdwenen bij de aanleg van de Ringvaart, er is nog een veevoederfabriek, een cafè en voorbij de brug, een restaurant);

-de 'Gaverebrug' in Gavere (N439), waar de wandeling eindigt en we de Schelde verlaten.

Aankomst : Gavere, Scheldebrug in de N439 : 'Gaverebrug'.

Terug : Van de brug naar rechts brengt de Stationsstraat je rechtdoor naar het Station (Gavere-Asper), waar je de trein kan nemen terug naar Gent of verder.

Naar links over de brug loop je rechtdoor in de Scheldestraat die uitkomt op de Markt bij de bushalte (Gavere, Scheldestraat). Hier kan je de bus 47 of 48 van De Lijn nemen die je terugbrengt naar Gent, respectievelijk Gent Sint-Pieters of Gent Zuid.

FOTO-ALBUM GENT - GAVERE : (openen, foto aanklikken en bladeren)


Gavere - Oudenaarde (17 km)

Wandeling door de Scheldemeersen, af en toe komen we een afgesloten meander tegen. We zijn bij de middenloop van de rivier aanbeland en bevinden ons ongeveer halfweg tussen bron en monding. De Schelde stroomt rustig in een brede open vallei. Een kaartje van het traject vindt je hier.

Vertrek : Aan de Scheldebrug in Gavere (Stationsstraat) op de Linkeroever; 800 m van het NMBS-Station Gavere-Asper op dezelfde oever en 400 m van de Markt van Gavere op de andere oever (met bushalte op De Lijn 47 Oudenaarde - Gent)

WEGBESCHRIJVING

We volgen de brede, geasfalteerde dijk, hij is gelukkig autovrij en afgezoomd met bomenrijen. De dorpen en gehuchten zijn iets hoger en verder van de oever ingeplant. We komen langs Asper, Zingem, Heurne en Eine voor we de KMO-zone Oudenaarde Galgestraat bereiken. Op de andere oever liggen Dikkelvenne, Zwalm, Welden, Nederename en Ename, kleine dorpjes van de Zwalmstreek de voorbode van de Vlaamse Ardennen.

Op dit traject van de gekanaliseerde Schelde komen we (in volgorde) nog volgende kunstwerken tegen:

- 'Gaverebrug', waar we vertrekken;

- sluis van Asper;

- brug '3e jagers te voet' in de N435 tussen Zingem en Zwalm;

- 'Ohiobrug' in de N441 tussen Nederename en Eine;

- spoorbrug in de lijn 89 Kortrijk-Oudenaarde-Denderleeuw, met onmiddellijk erachter de

- 'Lotharingenbrug' : gemeenteweg tussen Oudenaarde-centrum en Ename;

- sluis van Oudenaarde;

- loopbrug voor lokaal fiets- en wandelverkeer aan de kaai van Oudenaarde;

- beweegbare brug in het centrum van Oudenaarde waar de wandeling eindigt.

Aankomst : Na het bedrijventerrein komen we stilaan in het centrum van Oudenaarde. We zien de zijarm van de Schelde met de jachthaven en het Gerechtsgebouw (annex gevangenis) op de andere oever. We volgen de Marlboroughlaan. In het stadscentrum bij de beweegbare brug eindigt de wandeling.

Terug : Van hieruit kunnen we de Stad intrekken, naar de Markt (500 m) met bushalte op De Lijn 47 Oudenaarde-Gavere-Gent, of naar het Station (1.100 m) waar we de keuze hebben tussen bus of trein om terug te keren naar de startplaats.

FOTO-ALBUM GAVERE - OUDENAARDE : (openen, foto aanklikken en bladeren)


Oudenaarde - Helkijn (23 km)

Een kaartje van de route vindt je hier.

Vertrek : Oudenaarde : Station NMBS of MARKT en SCHELDEBRUG.

WEGBESCHRIJVING :

Van het gekozen vertrekpunt afzakken naar de Schelde (vallei).Voor de beweegbare brug (rechts aan de overkant zie je de O.L.Vrouw van Pamele kerk en de Abdij Maagdendale) naar rechts de Schelde volgen tot aan de brug van Helkijn.

HERKENNINGSPUNTEN: Wat je onderweg tegenkomt (in volgorde) :

-'Kleine Ring Brug' in de gemeentelijke ringweg van Oudenaarde-Centrum naar Edelare, met onmiddellijk erachter de

-spoorbrug in de niet-geëlectrificeerde lijn 86 Gent-St-Pieters-Oudenaarde-Ronse;

-'Grote Ring Brug' in de N60 Oudenaarde-Ronse (je wandelt eronder door)

-het golfterrein van de 'Golf- en Countryclub Oudenaarde';

-het gemeentelijk domein 'De Ghellinck' van Wortegem-Petegem;

-brug in de N8 te Avelgem-Kerkhove, met ernaast een insteekdok voor de plaatselijke veevoederbedrijven en de jachthaven van de Yacht Club Kloron;

-sluis van Kerkhove-Berchem;

-gehucht Avelgem-Waarmaarde;

-(op de ander oever) : de elektriciteitscentrale van Ruien (gemeente Kluisbergen) met in de verte de Vlaamse Ardennen en de hellingen van de Ronde van Vlaanderen (o.a. de Kwaremont);

-brug van de Waterhoek (Avelgem-Rugge), door Stijn Streuvels vereeuwigd in zijn roman 'De teleurgang van de Waterhoek' (vanaf hier is het 800m naar de kerk van Rugge);

-industrieterrein van Avelgem, met o.a. de inland-containerterminal van AVCT, waar je omheen moet;

-brug in de N391 tussen Avelgem-Centrum (Vlaams Gewest) en Escanaffles (Waals Gewest);

-sluis in het Kanaal van Bossuit (naar de Leie te Kortrijk): om het sluizencomplex en het kanaal over te steken kom je even op de gewestweg N353;

-het infokantoor van de VVV West-Vlaamse Scheldestreek in het voormalig pomphuis van de sluis met daarachter het gehucht Bossuit;

-de brug tussen Helkijn(Vl) en Pottes(W), waar de wandeling eindigt (de kerk van Pottes zie je al van ver staan in de Scheldemeersen).

Aankomst : Aan de brug van Helkijn. De Kerk van Helkijn zien we rechts, zij staat aan de rand van het dorp.Aan de brug gaan we rechts via de Brugstraat naar de kerk en vandaar verder omhoog via de Kerkstraat naar de Steenweg tot aan de bushalte 'Helkijn Centrum'.

Je kan terug naar Oudenaarde (station of markt) met de bussen van De Lijn 85 (Spiere-Avelgem-Anzegem-Waregem) en 65 (Avelgem-Oudenaarde). Je moet wel overstappen te Avelgem Busstation (dit is de halte aan het vroegere station, het gebouw is herkenbaar als zodanig).

Je kan ook terug met bus (De Lijn 85 tot Anzegem Station) en trein (Anzegem-Oudenaarde).

FOTO-ALBUM OUDENAARDE - HELKIJN : (openen, foto aanklikken en bladeren)


Helkijn - Doornik (17 km)

Een kaartje van de route vindt je hier.

Vertrek : Dorpsplein/Kerk van Helkijn (deelgemeente van Spiere-Helkijn waar de Schelde de grens wordt tussen Vlaanderen en Wallonie, en waar franstaligen genieten van taalfaciliteiten) .

WEGBESCHRIJVING :

Van het dorpsplein nemen we de Brugstraat tot aan de Scheldebrug tussen Helkijn (Vl) en Pottes (W). We gaan naar rechts het jaagpad op, de Scheldebrug steken we niet over, die nemen we vanavond als we in Pottes aan de overkant van de bus zullen stappen.

We komen bij de monding van de Spierebeek, die we kunnen oversteken om verder het jaagpad langs de Schelde te volgen. We komen nu bij de sluizen (spui-en schutsluis van Spiere) en lopen verder door tot in het zicht van de monding van het Spierekanaal. Het pad buigt af naar Spiere-centrum en de Spierebrug, die ons helpt om de Spierebeek en het Spierekanaal over te steken. Over de brug gaan we direct links, terug naar het jaagpad langs de Schelde, we lopen nog langs het oude dienstgebouw van de sluis op het Spierekanaal.

Goed en wel voorbij de brug komen we in het Waalse gewest (gemeente Pecq), en worden direct geconfronteerd met de niet altijd zo milieuvriendelijke lokale agro-industrie. We lopen achtereenvolgens voorbij de bruggen van Warcoing, Pecq en Ramegnies-Chin, drie gelijkaardige betonnen boogbruggen.

Tussen Pecq en Ramignies-Chin zien we nog het britse oorlogskerkhof van La Garenne en het pittoreske kerkje van Esquelmes met zijn met leien beklede torentje.

Als we verderop onder de brug van de E42-autosnelweg doorlopen, komen we bij de sluis van Kain en in de industriele voorsteden van Doornik.

We moeten nog onder een spoorbrug en onder de wegbrug in de ring van Doornik om aan te komen bij de 'Pont de Trous', de oude waterpoort, en de toegang tot de historische stadskern.

De kaaien zijn mooi heraangelegd met wandelpaden, parkjes en rustbanken, een passend kader voor de fraai gerestaureerde historische gevels. Na een vaste stadsbrug komen we bij een beweegbare brug, de Pont Notre-Dame, waar we de Schelde gaan verlaten.

Aankomst : We komen aan bij de Pont Notre-Dame, de beweegbare brug in het hart van Doornik. Rechts kunnen we naar het oude stadsgedeelte met de kathedraal, het Belfort, de Grote Markt en tal van historische gebouwen, links brengt de Rue Royale ons recht naar het station. Naast de Pont Notre-Dame is er de Passerelle N-D, een vast en hoger brugje voor fiets- en voetverkeer.

Terug : Om terug te keren naar Helkijn neemt u aan het station van Doornik de bus van de Waalse vervoersmaatschappij TEC, (lijn 97 Tournai-Renaix/Ronse) tot aan de halte Pottes, route d'Helchin. Vanaf hier hoeft u enkel nog de Scheldebrug over te steken om terug te wandelen naar de kerk van Helkijn, ons vertrektpunt.

FOTO-ALBUM HELKIJN - DOORNIK : (openen, foto aanklikken en bladeren)


Doornik - Mortagne (17 km)

Op dit traject loop je van België naar Frankrijk (Mortagne-du-Nord). Een kaartje van de route vindt je hier.

Vertrek : Je vertrekt aan het Station van Doornik. Je loopt door het Park Crombez tegenover het station en achteraan aan de rechterkant neem je de Rue Royale die zachtjes afdaalt naar de Schelde. .

WEGBESCHRIJVING :

Je steekt de Schelde over via de beweegbare brug of via de voetgangers-passerelle Notre-Dame, je gaat naar links op de Quai du Marché au Poisson en volgt vanaf nu de Schelde, in het begin langs de historische kaaien van Doornik, verderop via het jaagpad.

Plaatsen en Landmerken onderweg :

-Brug in de R52 (ring rond Doornik), waar het jaagpad begint (Chemin du Halage)

-Haven van Doornik/Vaulx (op de andere oever)

-Vaulx met de Pont de Vaulx

-Calonne

-Haven- en industrieactiviteiten van steengroeven en cementfabrieken (op de andere oever)

-Antoing met de Pont d'Antoing en het kasteel van de Prinsen de Ligne

-restanten van vestingsmuren en historische kalkovens

-Spoorbrug van de TGV Brussel-Parijs/Londen

-Hollain en de monding van het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes

-Het grensdorp Bléharies met de gelijknamige

BRUG (Pont de Bléharies) die je moet OVERSTEKEN om je weg te vervolgen langs het jaagpad op de ANDERE OEVER

-samenvloeiing van de Scarpe met de Schelde

Aankomst : Zo kom je Mortagne-du-Nord binnen via de Quai des Mouettes en de Rue de la Saine Fontaine die je bij de Scheldebrug brengen. Ga je hier links in de rue Pierre Boeynaems dan kom je bij de Place Paul Gillet met het gemeentehuis (Mairie) en de bushalte 'Mortagne Place', het einde van de wandeling.

Wil je Mortagne-du-Nord bezoeken, dan ga je de Scheldebrug over tot aan de kerk en verder tot aan de brug over de Scarpe. Via een bezoek aan het (toeristisch) schiereiland tussen de Scarpe en de Schelde keer je op je stappen terug en kan je vooralsnog de bushalte opzoeken.

Terug : Aan de halte 'Mortagne Place' neem je de bus van de lijn 491 van de Waalse Vervoersmaatschappij Le TEC, die je terugbrengt naar het Station van Doornik. Hou er wel rekening mee dat de frequentie op deze landelijke grenslijn eerder beperkt is, dus best vooraf de dienstregeling checken : Le Tec.

FOTO-ALBUM DOORNIK - MORTAGNE : (openen, foto aanklikken en bladeren)