IJZER

De IJzer is een rivier in België en Frankrijk, het stroomgebied is 1101 km² groot en ligt voor twee derde in België. De rivier is 78 kilometer lang, zij ontspringt ten westen van Kassel in Noord-Frankrijk en mondt uit in de Noordzee in Nieuwpoort (B).

De IJzer ligt in de Westhoek. Het gebied in België tussen de IJzer en de kust, ten westen van de rivier, wordt Bachten de Kupe genoemd, het omvat de Steden Diksmuide, Nieuwpoort en Veurne.


Nieuwpoort - Diksmuide (19 km)

Langs de meanderende IJzer doorheen het weidse landschap van de Westhoek. Een kaartje van de route vindt je hier.

Vertrek : Nieuwpoort Kaai.

WEGBESCHRIJVING :

We gaan naar het sluizencomplex van de Ganzepoot aan het oostelijk eind van de Kaai. Voor het complex rechts afbuigend, komen we aan de wipbrug over de Veurnevaart (met links de Veurnesluis). We steken deze vaart over en meteen ook de watergang vlak erachter. Dit is Veurneambacht met een hele batterij uitwateringssluizen richting zee. Zo komen we aan de IJzer bij de Ieperbrug, die we niet oversteken, maar waar we naar rechts het wandel/fietspad volgen, een bord naar de aanlegsteiger van de rondvaartboten (Boottochten) wijst ons de weg.

We lopen nu langs het spaarbekken dat het water van de IJzer opvangt wanneer er niet in zee kan worden geloosd. Het spaarbekken herbergt een jachtclub en wordt gebruikt voor allerlei vormen van waterrecreatie, achteraan zien we de portieken van de Sint-Jorissluis die de verbinding vormt met het kanaal van Plassendale (Oostende), en rechts is er een grote camping/bungalowpark. Een eind verderop komen we in het gehucht Nieuwpoort Sint-Joris.

Vanaf nu moeten we enkel nog de IJzer volgen en meedraaien met zijn meanders doorheen de indrukwekkende kustvlakte.

In het open polderlandschap wijzen volgende landmerken ons de weg:

- betonnen brug in de autoweg E40 naar Calais en Brussel;

- Uniebrug met zijn oorlogsmonument (niet het laatste op deze wandeling langsheen een historisch oorlogsfront) en aan de overzijde een eerste landelijke herberg;

- kerk van Mannekensvere op de andere oever;

- Schoorbakkebrug;

- Tervaetebrug, de enige beweegbare brug op het traject;

- Viconia-kleiputten, natuurreservaat van Natuurpunt

- Stuivekenskerke op deze oever;

- dodengang, een loopgraaf uit de eerste wereldoorlog, in zijn oorspronkelijke staat bewaard, beschermd als monument en te bezichtigen;

- kerk van Diksmuide en IJzertoren (al een paar keer opgedoken, maar even gezwind verdwenen achter de hoge populieren);

- kerk van Kaaskerke-Diksmuide;

- lofts in de vroegere bloemmolens en jachthaven op de andere oever als we Diksmuide binnenwandelen;

- Hogebrug tussen Diksmuide en Kaaskerke, aan de voet van de IJzertoren.

Aankomst :

Diksmuide aan de Hogebrug die we oversteken. We gaan over de brug onmiddellijk links terug langs de IJzer en de jachthaven van de vzw IJzervaarders. Aan het eind van deze kaai staan we voor een brede watergang die we via een klein bruggetje kunnen oversteken en die ons de stad binnenleidt. Dit dijkje is de Beerstblotestraat met lofts in oude bloemmolens, zij aan zij met nieuwbouw. We volgen verder de Kleine Dijk naar links die ons brengt naar de Vismarkt, de Sint-Nikolaaskerk en de achterkant van het Stadhuis op de Markt.

Terug :

Op de markt is een halte van de bus van De Lijn 41 Diksmuide-Nieuwpoort die ons terugbrengt naar de Kaai/Vismijn van Nieuwpoort (maar opgelet: de frekwentie van het openbaar vervoer in de Westhoek is beperkt, dus best vooraf de dienstregeling raadplegen). Wandelaars die op een andere manier terug willen, kunnen doorlopen langs de Stationsstraat naar het spoorwegstation waar je met bus of trein alle kanten uit kunt.

FOTOALBUM NIEUWPOORT - DIKSMUIDE : (openen, foto aanklikken en bladeren)

Nieuwpoort - Veurne (12 km)

Langs het Kanaal van Duinkerke of de Veurnevaart. Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

Vertrek : Nieuwpoort Kaai en Veurnesluis-brug.

WEGBESCHRIJVING :

We gaan naar het sluizencomplex van de Ganzepoot aan het oostelijk eind van de Kaai. We gaan niet over het water maar voor de Langebrug (gewestweg en tram) naar rechts en voor de brug over de Veurnevaart (en de Veurnesluis) opnieuw rechts, de Pieter de Swartelaan volgen. We lopen meteen langs de Veurnevaart, het Kanaal dat via Veurne verbinding maakt naar Duinkerke. We volgen dit kanaal tot in Veurne.

De eerste brug die we tegenkomen is een oude spoorbrug met de Frontzate, een spoorbedding uit de eerste wereldoorlog die werd omgevormd tot fiets-/wandelpad naar Diksmuide. Net voorbij de brug zien we rechts de oude veurnevaart. Een beetje verder komen we nog voorbij (onder) de Pelikaanbrug (enkel fietsers en voetgangers) en de Zeltebrug (moderne wegbrug in de afrit Nieuwpoort van de E40 autoweg). Vanaf hier is het rechttoe- rechtaan door de weidse kustpolders naar het idyllische Wulpen, een dorpje aan de vaart met een beweegbare brug voor lokaal verkeer (Florizoonebrug) en een vaste wegbrug (Wulpenbrug). In Wulpen zij we halfweg, bij de Florizoonebrug is er een landelijke herberg en een mooi uitgeruste rustplaats, tevens een halte voor de pleziervaart.

We wandelen verder over het grondgebied van de gemeente Koksijde langs het golfterrein, de waterwinning van IWVA, het rioolwaterzuiveringsstation Wulpen en de militaire vliegbasis.

We volgen lange tijd de Conterdijk en komen Veurne binnen bij de Weshoek Kayakklub aan de Rozendalstraat. Aan het eind van deze straat is er een spoorwegovergang (Veurne-Adinkerke/De Panne) en we vergeten niet om over het spoor direct links het wandelpad te nemen langs de vaart dat ons brengt naar de Nieuwpoortbrug (Links over de brug is het spoorwegstation van Veurne). Verder langs de Sasstraat splitst de vaart met links de Lovaart en rechtdoor de sluis met de vaart verder naar Duinkerke.

Aankomst :

Onze wandeling eindigt onmiddellijk na de sluis, bij de gemeentelijke jachthaven. Hier tegenover prijkt de statige gevel van het college en links vinden we de halte 'Veurne Lindendreef' waar we de bus van De Lijn 68 of 69 : Veurne - Oostende kunnen nemen om terug te keren naar Nieuwpoort.

Terug :

Wie nog iets meer van Veurne wil zien kan beter door de Ooststraat (winkelstraat) naar de Grote Markt wandelen en na een toeristisch bezoek de bus nemen aan de halte Veurne Pannestraat op een steenworp van de Grote Markt (maar opgelet: de frekwentie van het openbaar vervoer in de Westhoek is beperkt, dus best vooraf de dienstregeling raadplegen). Wandelaars die op een andere manier terug willen, kunnen naar het spoorwegstation waar je met bus of trein alle kanten uit kunt.

FOTOALBUM NIEUWPOORT - VEURNE : (Openen, foto aanklikken en bladeren)