DENDER

De Dender is een bijrivier van de Schelde. Zij stroomt door de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant over een lengte van 65 km. De Dender ontstaat in Ath (65m boven zeeniveau) door samenvloeiing van de Oostelijke en de Westelijke Dender en mondt in Dendermonde uit in de Schelde. De Dender is geen getijdenrivier, ze is van de Schelde afgesloten door een tijsluis in Dendermonde. Door kanalisering is de rivier bevaarbaar voor schepen tot 300 ton (type ‘Spits’), maar ze wordt momenteel vooral voor recreatie benut. Vanaf Ath kan men via het Kanaal Blaton-Ath en het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, Doornik en Bergen bereiken.

Dendermonde - Aalst (17 km)

Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

Vertrek : Dendermonde, Station NMBS of Noordlaan, parking stroomopwaarts Scheldebrug.

WEGBESCHRIJVING :

Van het station dwars door Dendermonde naar de Noordlaan waar je via de De Bruynlaan op de Sint Onolfsdijk langs de Schelde komt, die je naar links volgt tot aan de monding van de Dender. De gekanaliseerde Dender is met de Schelde verbonden middels een tij-sluis (168m x 16m). Je steekt de sluis over, als de sluisdeur gesloten is kan je er overwandelen, anders neem je het vaste hoge voetgangersbruggetje. Je bent nu op de linkeroever van de Dender die je gewoon volgt naar links, stroomopwaarts tot in Aalst.                               
                                   
Je komt nog langs :
-vaste betonnen wegbrug in de N406, de gewestweg naar Aalst;
-spoorbrug van de lijn Dendermonde-Gent bij de VPK-fabrieken (papierrecyclage) in Oudegem-Dendermonde;
-sluis van Denderbelle (sluis 55m x 7,5m met daarnaast de stuw/overlaat);
-Mespelare
-Gijzegem : Wiezebrug
-Hofstade (Aalst) waar de bedrijventerreinen beginnen (rijwegen langs de Dender) met o.a. het baggerbedrijf Jan de Nul en op de andere oever Tupperware;
-vaste wegbrug in de H. Hartlaan of de R41, ring van Aalstnkomst : Aalst: Aan het eind van het bedrijventerrein Tragel bij de hefbrug (Zwarte Hoekbrug) neem je rechts de Denderstraat, je gaat onder het spoor en dan naar links tot aan het station.

Terug : Je kan terug naar Dendermonde met de trein of met de bussen van De Lijn 57 Aalst-Dendermonde. Deze bussen komen Dendermonde binnen via de Noordlaan (de halte Dendermonde Veerstraat is tegenover de parking aan de Schelde) en rijden tot aan het station.

(Openen, foto aanklikken en bladeren)

Aalst - Ninove (17 km)

Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier. Een mooie wandeling door de groene meersen van de meanderende Dender. Opmerkelijk rustig en autovrij ondanks het feit dat je amper 30km van Brussel-Hoofdstad verwijderd bent. Je gaat onder heel wat bruggen van spoor- en verkeerswegen, en door het beginnend relief kom je op het traject ook drie sluizen tegen. 
Vertrek : Aalst station.

  

WEGBESCHRIJVING :
Als je het station buitenkomt, loop je links door het busstation aan de Dr. Andre Sierenstraat naar het Werfplein en de Sint-Annabrug die je oversteekt om vanaf nu het jaagpad te volgen tot in Ninove, de Dender houdt je aan je rechterhand.
Je komt nog langs :
    -na 500m de sluis van Aalst met ernaast imposante fabrieksgebouwen
    -Erembodegem : villa-appartementen aan het water en bakstenen kerk
    -de brug van de E40 autosnelweg Brussel-Oostende
    -de Wellemeersen (natuurgebied langs de andere oever)
    -de sluis van Teralfene (de Dender is hier de grens tussen Affligem/Teralfene en Denderleeuw)
    -Denderleeuw
    -de sluis en stuw van Denderleeuw (eilandje in de Dender);
    -Liedekerke
    -Okegem (deelgemeente van Ninove)
    -Pamel, deelgemeente van Roosdaal (met een rustplaats en het standbeeld van den Dikken van Pamel)

  

Aankomst : 
Ninove: Je loop onder de brug in de N28-gewestweg en komt zo Ninove binnen via de Oude Kaai. In Ninove centrum heb je twee bruggen die je kan oversteken om de stad in te trekken: de eerste brug is de hefbrug aan de Oude Kaaistraat, de tweede brug, ongeveer 300m verder is de wipbrug aan de Burchtstraat.

 
 

Terug : Over de eerste brug en via de Oude Kaaistraat kom je op het mooie plein van de Graanmarkt waar je aan het einde rechts de Lange Muntstraat kan nemen die je bij het oud stadhuis brengt in de Beverstraat.
Over de wipbrug brengt de Burchtstraat je rechtstreeks bij het stadhuis en de Beverstraat.
Aan het eind van de Beverstraat neem je rechts de Biezenstraat en verder rechtdoor de Stationsstraat die je tot bij het NMBS-station brengt.
Je kan terug naar Aalst met de trein of met de bussen van De Lijn 31-32 Ninove-Denderleeuw-Aalst, er zijn bushaltes op de Graanmarkt en bij het Station.

(Openen, foto aanklikken en bladeren)

Ninove - Geraardsbergen (18 km)

Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hierEen mooie wandeling door de groene meersen van de meanderende Dender, opmerkelijk rustig en volledig autovrij. Aan de rand van de vallei duikt het eerste relief op, de Vlaamse Ardennen zijn niet meer zo ver af. De Dender is ouderwets kleinschalig, de sluizen die we tegenkomen zijn gebouwd voor het versassen van één schip van 300 ton, de klassieke spits van 39mx5m.

Vertrek : Ninove Station en Begijnenbrug. Je komt van het station NMBS naar de Begijnenbrug via de Stationsstraat, de Biezenstraat, de Beverstraat (met het oud stadhuis) en de Burchtstraat. De weg loopt lichtjes naar beneden, wat niet verwonderlijk is want we je moet naar de rivier.

                    
                
 

WEGBESCHRIJVING :

Je gaat de Begijnenbrug over en neemt naar rechts het wandelpad langs de Dender dat je naar Geraardsbergen brengt: niet rechttoe-rechtaan, maar zachtjes slingerend langs de meanders.
Langs het jaagpad kom je nog voorbij :
    -'Het Oeverstekske': een hangbruggetje voor fietsers en voetgangers in Ninove-centrum
    -de sluis en de stuw van Pollare, deelgemeente van Ninove
    -Pollare: brug bij De Zwarte Flesch
    -het gehucht Zandbergen, deel van Geraardsbergen
    -de sluis en stuw van Idegem-Grimminge
    -het Provinciaal Recreatiedomein 'De Gavers' met een opmerkelijk kabelveerpontje voor toeristen (het werkt enkel op zon- en feestdagen)
    -de Schipkensbrug en de jeugdherberg 't Schipke te Schendelbeke, deelgemeente van Geraardsbergen
    -de betonnen wegbrug in de Gewestweg N495 bij het binnenkomen van Geraardsbergen

                                

Aankomst : 
Onder de brug in de gewestweg kom je bij de Zakkaai, aan het eind ervan loop je de Wijngaardbrug voorbij en ben je op de Kaai die je afwandelt tot de Grotestraatbrug waar de wandeling eindigt en je de Dender verlaat.
Terug : Aan het eind van de Kaai steek je de Grotestraatbrug over en ga je rechtdoor via de Grote Straat tot vóór de spoorbrug waar je links bij het station komt. Vanaf hier kom je het gemakkelijkst terug in Ninove met de trein.

(Openen, foto aanklikken en bladeren)

Geraardsbergen - Ath (23 km)

Een wandeling langs de bovenloop van de Dender, grotendeels in het Waalse Gewest, met twee landschappen: eerst een ingesneden, beboste vallei, daarna een vlak open landschap met weilanden en akkers. Op je route langs het water kom je twee woongemeenschappen tegen (Deux Acren en Lessines) en loop ja langs niet minder dan vijf sluizen. Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

Vertrek : Geraardsbergen station en Grotestraatbrug. Als je het station verlaat ga je naar links langs het spoor tot aan de spoorbrug, daar neem je rechts de Oudenaardsestraat en de Grote Straat die je recht doen afzakken naar de Dender en de Grotestraatbrug.

                           
                    

WEGBESCHRIJVING :
Je gaat de brug niet over maar neemt voor de brug rechts de Sasstraat, die brengt je bij de sluis van Geraardsbergen en de Jachthaven 'Den Bleek'. Stilaan verlaat je Geraardsbergen, je loopt nog onder de Guilleminbrug, de spoorbrug en bij de Majoor van Lierdebrug ben je al in de deelgemeente Overboelare met verderop op de andere oever het vliegveld, herkenbaar aan een 'opgelegd' toestel.
Enkele kilometer verder kom je in het Waalse Gewest bij de sluis van Deux-Acren (deelgemeente van Lessines), met verderop de brug in de Grande Rue d'Acren. Bij deze brug is er een buurtcafé waar je desgewenst kan verpozen, het jaagpad ligt vanaf hier op de andere oever, zodat je de brug oversteekt alvorens je weg te vervolgen.
Vervolgens kom je bij de sluis van Lessines en wandel je via de Chemin du Tordoir en de rue René Margritte voorbij het station van Lessines en het geboortehuis van de surrealistische schilder waarnaar de straat genoemd is. Aan het eind van deze straat kom je bij de brug en de kaai van Lessines, de zijgevel van het laatste huis is beschilderd in de stijl van Magritte met o.a. de-pijp-die-er-geen-is. Aan het eind van de kaai neem je verder het jaagpad tot Ath. Het landschap wordt stilaan meer open en vlak met vooral weiden en landbouw. Er zijn op het traject nog twee sluizen (respectievelijk Ecluse Papignies en Ecluse Rebaix) en meerdere bruggen voor spoor- weg- en fietsverkeer.

                 
                            

Aankomst : Ath: Onder een wegbrug (Chemin des Peupliers) kom je bij de sluis Bilhée met links het waterzuiveringsstation, voorbij de sluis een zwaaikom en aan het eind ervan een loopbrug met gemetselde bruggenhoofden. Je moet dit bruggetje over want je kan niet verder deze oever blijven volgen. Zo kom je op een groen stadswandelpadje dat je stilaan naar het centrum brengt. Bij de Quai des Flandres verlaat je het jaagpad en neem je rechts de helling naar de brug richting centrum, die je oversteekt. Je blijft op de andere oever de Dender volgen voorbij de laatste sluis (Ecluse 21 Ath) en aan het eind van de weg bij het rondpunt zie je links achter de bomen van een wandelparkje het station van Ath.

Terug : Vanaf het station van Ath kom je het snelst terug in Geraardsbergen ('Grammont' zegt men in Ath) met de trein, er is minstens om het uur een verbinding. 
Er is ook een busstation van de Waalse vervoersmaatschappij 'Le Tec'. (TEC-Transport En Commun)

(Openen, foto aanklikken en bladeren)