RUPEL

 

                                                                   

De rivier de RUPEL is uniek in Vlaanderen. Ze heeft geen bron en wordt gevormd door de samenvloeiing van DIJLE en NETE (in Rumst - bij het "Drie Rivierenpunt") en ZENNE (even stroomopwaarts de Dijle - bij het "Zennegat").

De Rupel is slechts 12km lang en mondt uit in de Schelde tegenover Rupelmonde, zij is daarmee de kortste van de Vlaamse rivieren.

 Als waterweg geeft de Rupel toegang tot:

        -het Albertkanaal via de Nete en het Netekanaal met sluizen te Duffel en Viersel;

        -de Dijle en de sluis naar de zwaaikom/havendok te Mechelen (de Dijle is verder niet bevaarbaar);

        -het Kanaal Leuven-Dijle via de sluis van het Zennegat, het kanaal eindigt aan de vaartkom te Leuven.

        -(de Zenne is niet bevaarbaar)

Een eerste wandeling brengt ons van Boom naar het drie-rivierenpunt, het Zennegat en verder langs de Dijle naar Mechelen
Een tweede wandeling gaat van Lier naar Itegem, door de beemden en langs de meanders van de Grote Nete.
De twee overige wandelingen volgen de vallei van de Zenne, één op de dijken van de landelijke Zenne ten zuiden van Mechelen, de andere langs het Kanaal van Charleroi dat ten zuiden van Brussel deze vallei beheerst.

Boom - Mechelen (15km)


Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier. Je stapt door het hart van de Rupelstreek-Vaartland.
Vertrek : Boom, Markt en Kaai

                 
                         

WEGBESCHRIJVING
Je gaat van de Markt naar de Kaai en je neemt de veerboot naar Klein-Willebroek (veer over de Rupel van Boom R.O. naar Klein-Willebroek L.O. : de uurregeling vindt je bij de bedieningstijden van de Vlaamse veren). De veerboot zet je af in de wijk Klein-Willebroek die onstaan is rond het historische sas van het Kanaal van Willebroek. Je volgt naar links de Rupeldijk, hij brengt je bij de samenvloeiing van Nete en Dijle. Je volgt de Dijle tot aan het 'Zennegat' waar Zenne, Dijle en het Kanaal Leuven-Dijle (met sluis) samenkomen. Je loopt nog even langs de Zenne tot bij de nieuwe voetgangers-/fietsersbrug (geopend december 2011) die je naar de overkant brengt.

Nu moet je nog het kanaal Leuven-Dijle oversteken om bij de Dijle te komen (beweegbare voet-/fietsbrug: bij geopende brug kan je over de sluis van het Zennegat). De Dijle volg je naar rechts tot in het centrum van Mechelen. Je loopt nog onder de verkeerswisselaar van de E19 te Mechelen-Noord. Je komt Mechelen binnen langs de sluis en het havendok aan de Winketkaai. Vanaf hier loopt de Oude Dijle Mechelen binnen, en is ze niet langer bevaarbaar. In het vernieuwde stadscentrum geniet je van het wandelpad langs het water, je komt langs het cultuurcentrum in de Lamot-site (voormalige brouwerij) en loopt onder de historische boogbruggen (bukken a.u.b.) aan de Ijzeren Leen en de Vijfhoek.

                        
                      

Aankomst: Mechelen, aan de brug bij de Vijfhoek: hier verlaat je de rivier. Als je de brug oversteekt kom je op de Bruul, de gekende winkelstraat. Ga je de andere kant uit, dan kom je via de Graaf van Egmontstraat en de Hendrik Consciencestraat bij het Station van Mechelen.

Terug : Je kan terug naar Boom (halte Boom Markt) met de bussen van De Lijn 500 Mechelen-Rumst-Boom-Antwerpen of De Lijn 286/287 Mechelen-Willebroek-Boom.

Meer beelden van gebouwen, kunstwerken en landschappen onderweg in dit album:
(openen, foto aanklikken en bladeren)

Lier - Itegem (18 km)

Een wandeling van 18 km langs de GROTE NETE : Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

WEGBESCHRIJVING

Vertrek : Op de Veemarkt / Zaat te Lier. Er zijn bushaltes van De Lijn en er is een gratis parking langs de Nete.

              
                

Aan het eind van de parking (Zaat) ga je de Netedijk op, zo kom je onmiddellijk bij de samenvloeiing van Kleine en Grote Nete. Je volgt de dijk tot waar de Grote Nete in een duiker onder het Netekanaal verdwijnt. Zelf steek je dit Netekanaal over via de brug in de N13, Kesselsesteenweg, die je ziet aan je rechterhand. Je blijft deze gewestweg volgen en steekt achtereenvolgens de Grote Nete en de spoorweg over. Onmiddellijk over de spoorovergang ga je naar rechts langs het spoor tot aan de Grote Nete die je oversteekt via de voetgangersbrug naast de spoorbrug. Vanaf hier volg je gewoon de Netedijk en moet je enkel nog genieten van de steeds wisselende natuur en het landschap. Achtereenvolgens kom je langs:
    1. wegbrug tussen Berlaar en Kessel (gemeente Nijlen) met cafe-restaurant 'De Boekt' ;
    2. houten voetgangers-/fietsbrug bij een jonge eikendreef richting 'Hof van Rameyen' ;
    3. de Hullebrug, een wegbrug tussen Berlaar en Bevel-Heikant (gemeente Nijlen) met B&B Hullebrug ;
    4. de landelijke herberg-restaurant ''t Schipke' met een noodbrug voor fietsers en voetgangers tussen Berlaar en Herenthout ;
    5. brug in Itegem (gemeente Heist o/d Berg), waar je de Nete verlaat.

                     
               

Aankomst : Vanaf de brug in Itegem loop je via de Karel Govaertsstraat tot bij de kerk en het dorp van Itegem. Hier zijn enkele herbergen en een bushalte van De Lijn 297 Heist o/d Berg-Lier die je terug kan brengen naar Lier, Veemarkt. 

Meer beelden van onderweg in dit album : 
(openen, foto aanklikken en bladeren)

Mechelen - Zemst (17 km)


Een wandeling van 17 km langs de LEUVENSE VAART (6 km) en de ZENNE (11 km) : een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

WEGBESCHRIJVING

Vertrek : Mechelen Station NMBS. 

Wegbeschrijving : Verlaat het station langs de kant centrum en ga links langs het viaduct in de Brusselsesteenweg tot aan de Leuvense Vaart. Je volgt de vaart naar rechts, dit is de Vaartdijk die je blijft volgen tot aan het Zennegat. Je komt langs volgende bezienswaardigheden: de Plaisance-brug aan de Brusselsepoort / de brug van de E19 autosnelweg / de sluis van Battel / de brug in de N16 / de wijk Battel (kerkje en brasserie De Biechtstoel). Vanaf hier wandel je volop in het groen. Op de vaart ligt een mooie collectie varend, en al of niet bewoond, erfgoed (voorbehouden ligplaatsen van de Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen VVBHV) en rechts kan je in het  gecontroleerd overstromingsgebied ("wetland") naar believen watervogels spotten.


 
     
          

Zo kom je bij het Zennegat waar Zenne, Kanaal Leuven-Dijle en Dijle samenkomen. Bij de Zennegatsluis steek je de Vaart en de Zenne over, de twee fietsbruggen liggen nagenoeg in elkaars verlengde. Je neemt naar links de Zennedijk die je achtereenvolgens brengt langs Heffen (waar je bij de brug de drukke N16 moet oversteken: er is een zelf te bedienen verkeerslicht), Leest (Natuurgebied Bleukensweide / fiets- en wegbrug en drankgelegenheid) en Hombeek (wegbrug en spoorbrug met smalle onderdoorgang voor jaagpadgebruikers). In Hombeek wandel je langs de Eglegemvijver, een 43ha groot natuur- en recreatiegebied met zeilvijver. De waterplas is ontstaan na zandwinning voor de E19, de snelweg die aan de overzijde van de Zenne netjes achter een natuurlijk groenscherm zit verborgen. Een paar kilometer verderop kom je bij een stuw waar het Afleidingskanaal zich in de Zenne stort. Ja kan niet over de stuw en bent verplicht het afleidingskanaal te volgen voor de laatste kilometer van deze wandeling.


 
          
             

Aankomst : Je bent in Zemst bij de brug in de N1 of de Brusselsesteenweg.  Vanaf de brug naar rechts kom je na 100 m bij de bushalte 'Zemst Melkerij' en na 600 m in Zemst centrum (Gemeentehuis, Kerk, bushalte 'Zemst Dorp'). Aan deze haltes kan je de bus nemen naar Mechelen of richting Brussel/Vilvoorde (De Lijn 282/283 en 682/683).

Meer informatie en beelden van landmerken onderweg in dit album
FOTO-ALBUM MECHELEN - ZEMST
(openen, foto aanklikken en bladeren)

.

Brussel - Tubize (22 km)


Een wandeling van 22 km in de VALLEI van de ZENNE, langs het KANAAL van CHARLEROI.
Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

WEGBESCHRIJVING

Vertrek : Aan het Station Brussel-Zuid. We verlaten het station langs het Victor Hortaplein en lopen door het residentiële Anderlecht naar het verkeersplein Cureghem (haltes van metro en openbaar vervoer) waar de eigenlijke wandeling langs het kanaal begint. De detail van dit traject kan je vinden door in te zoomen op het route-kaartje.


 

We steken het plein over en volgen de linkeroever van het Kanaal (Quai de Biestebroeck) in zuidelijke richting. We verlaten de grootstad en de Anderlechtse buitenwijken en komen in de Vlaamse rand rond Brussel. met achtereenvolgens Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Ruisbroek, Lot (deelgemeente van Beersel), Halle en Lembeek.

In Lembeek verlaten we het Vlaamse Gewest en wandelen we Wallonië binnen. We komen langs de industriekaai van Tubize en zien aan de overzijde de zwaaikom van Clabecq. Bij de eerste brug in het Waals Gewest verlaten we het kanaal om rechts de rue de la Déportation te volgen.

 
                       

Aankomst : Aan het eind van de rue de la Déportation vinden we links het busstation (le TEC -  Transport En Commun) met een onderdoorgang naar het NMBS-station van Tubize.


Meer informatie en beelden van landmerken onderweg in dit album
FOTO-ALBUM BRUSSEL - TUBIZE
(openen, foto aanklikken en bladeren)