DURME

De Durme is een zijrivier van de Schelde. Vandaag beschouwt men de Durme veelal als een samenvloeiing van de Zuidlede en de Moervaart ter hoogte van Daknam, een deelgemeente van Lokeren. Het verlengde van deze waterloop maakt dan een verbinding met de Schelde op de grens tussen de gemeenten Hamme en Temse.

Men kan in de Durme twee verschillende delen onderscheiden.

-Van de monding tot Lokeren is het een sterk meanderende getijderivier die in open verbinding staat met de Zeeschelde. Ze dient als zodanig, in het kader van het Sigma-Plan ter beveiliging van het Scheldebekken, als komberging voor het opvangen van gevaarlijke stormtijen. Zij is amper bevaarbaar, en voor beroepsvaart niet verder dan Hamme. Ter hoogte van het Molsbroek te Lokeren loopt deze tijarm dood.

-De bovenloop van de rivier is gekanaliseerd in de Moervaart vanaf de samenvloeiing met de Zuidlede. De Moervaart is via een sluis in Mendonk verbonden met het Kanaal Gent-Terneuzen, ze eindigt aan de Markt te Lokeren. De bevaarbaarheid is beperkt tot recreatie- en pleziervaart.


Temse - Lokeren (23 km)

Een kaartje van de route met de voornaamste landmerken vindt je hier.

Vertrek : Temse, Station

WEGBESCHRIJVING :

Je komt het station buiten en loopt direct rechts, recht naar de Schelde, die je volgt naar rechts. Je komt langs de Wilfordkaai, de Markt (achter de Kerk) en blijft links volgen naar de Zaat, de nieuwe wijk op de terreinen van de voormalige Boelwerf.

Hier stap je meteen op de dijk die je blijft volgen tot in de bedrijvenzone. Aan het eind van de bedrijvenzone, bij het rond punt neem je het fiets/wandelpad dat je een stuk lager brengt in de polder van Tielrode, een gecontroleerd overstromingsgebied aan de samenvloeiing van Schelde en Durme. Hier ga je resoluut links de Scheldedijk op die je blijft volgen tot aan de monding van de Durme, waar hij overgaat in de Durmedijk. Deze kan je ongestoord volgen tot in Lokeren. Je komt nog volgende merkpunten tegen (in volgorde):

-het Durmeveer in Tielrode

-de nieuwe brug te Hamme (in de N41) en de wat verder gelegen

-oude brug of Mira-brug, (een beschermd monument, zo genoemd omdat ze als decor gediend heeft in de gelijknamige vlaamse film)

-de brug te Waasmunster (die je oversteekt om het jaagpad te volgen op de andere oever, op het grondgebied van Hamme, wijk St. Anna)

-het natuurgebied De Durmemeersen van de v.z.w. Durme

-de landelijke woonkern aan de Hoekstraat te Zele, waar je de dijk verlaat en beneden aan de dijk de geasfalteerde Hoekstraat volgt om na circa 500m rechts de dienstweg te nemen naar:

-het pompgemaal op de Zelebeek, waar je terug op de dijk komt die je verder kan volgen

-de brug van de E17- autosnelweg

-industriegebied (links) 'E17-Lokeren' en oude zandwinningsputten (rechts aan de overkant van de Durme)

-het waterzuiveringsstation te Lokeren (waar de Durme is afgedamd en waar je via deze dam en het bijhorende pompgemaal, de Durme opnieuw oversteekt om te wandelen langs:)

-het natuurreservaat het Molsbroek te Lokeren.

Aankomst : Lokeren. Na het Molsbroek kom je aan de Oude Bruglaan waar je de (drukke) weg oversteekt en verder rechtdoor het fiets-/wandelpad langs de Durme volgt. Aan de overzijde zie je de Kon. Albertlaan en Sportlaan, met o.a. de sportvelden en het zwembad, langs deze oever van de Durme loop je langs het natuurgebied De Buylaers en langs het stedelijk park 'Verloren Bos'. Je eindigt aan de Markt van Lokeren met twee vaste bruggen over de Durme. Bij de eerste brug wordt je begroet door ‘De drie hazen’, een opvallend kunstwerk van Luc De Backer.

Terug : Markt Lokeren: aan de eerste brug is er een bushalte van De Lijn met bussen naar verschillende bestemmingen. Aan de tweede brug zie je rechts het Station waar je bus of trein kan nemen om je terug te brengen naar je vertrekplaats of een andere bestemming.

Met de trein kan je terug naar Temse via Sint-Niklaas waar je overstapt op de trein naar Leuven. Met de bus neem je De Lijn 81/82 (Lokeren - Sint-Niklaas - Antwerpen Linkeroever) tot Sint-Niklaas Koopcentrum, waar je overstapt op De Lijn 93/95 (Sint-Niklaas - Antwerpen Linkeroever). Meer details vindt je in de reisinformatie van de NMBS of De Lijn.

FOTO-ALBUM TEMSE - LOKEREN : (Openen, foto aanklikken en bladeren)


Lokeren - Wachtebeke (20 km)

Langs de landelijke Durme en de Moervaart, in het land van Reinaert de Vos. Een kaartje met een lijstje van de waypoints kan je hier aanklikken.

Vertrek : We vertrekken in Lokeren aan het station NMBS en nemen rechtdoor de Stationsstraat. In het zicht van de Markt gaan we rechts het parkje in met de Durme aan onze linkerkant, die we volgen.

WEGBESCHRIJVING

We wandelen langs aangemeerde pleziervaart. Het haventje is het eindpunt van de bevaarbare en gekanaliseerde Durme/Moervaart die vertrekt aan het kanaal Gent-Terneuzen. Even voorbij de brug van het spoor (Antwerpen-Gent) komen we bij een fiets- en voetgangersbrug die we oversteken. Voorbij de brug in de Gewestweg N70 zien we links de kerk van de wijk Heirbrug. Vanaf hier moeten we de Durme verlaten. We nemen links de Veerstraat richting kerk tot aan de H. Geestmolenstraat op onze rechterkant. De H. Geestmolenstraat volgen we over ongeveer 1km tot we links de Holleweg kunnen indraaien. Deze weg blijven volgen en links aanhouden. Vanaf de Holle Weg is het tweemaal rechts, eerst de Bosaardestraat (landelijk) daarna de Gentweg (druk) tot bij de Daknambrug.

Bij de Daknambrug (net ervoor) stappen we links de Durmedijk op. Vanaf hier is het recht-toe recht-aan de Durme volgen tot aan de samenvloeing met de Zuidlede. Die komt van links en we steken het bruggetje over en volgen verder de Durme die nu verandert van naam en Moervaart wordt. We lopen nog onder de oude spoorbrug in de lijn Lokeren-Moerbeke, nu fiets- en wandelpad. We volgen verder de Moervaart langsheen het jaagpad dat steeds confortabeler wordt en uiteindelijk overgaat in een heuse betonnen toezichtsweg, gelukkig autovrij. We komen nog langs de Sinaaibrug (met brasserie-restaurant het Keysershof voor wie aan een rustpauze toe is), zien op de andere oever de Stekense vaart uitmonden in de Moervaart en wanneer de vaart een bocht naar links maakt komen we in het zicht van Moerbeke. Aan de overkant zien we de villawijk Boudelo, genoemd naar de verdwenen abdij waar, volgens de legende, een anonieme monnik het verhaal van Reinaert de Vos zou hebben geschreven. Vanaf de Coudembormbrug wandelen we verder van bruggetje tot bruggetje tot in Wachtebeke.

Aankomst : De laaste brug is de Overledebrug in Wachtebeke. Die mogen we oversteken en aan het eind van de Meersstraat rechts de Godshuisstraat indraaien. Aan het eind van deze straat vinden we de bushalte waar we de bus nemen terug naar Lokeren station. (lijn 49 Zelzate-Moerbeke-Lokeren : halte Wachtebeke, Godshuisstraat.)

FOTO-ALBUM LOKEREN - WACHTEBEKE : (Openen, foto aanklikken en bladeren)