2016 Απρίλιος - Σπηλαιοβάραθρο Μούγκρι - Ξενάγηση στον ΕΟΣ Ρεθύμνου

Post date: Jul 26, 2016 9:27:57 AM

https://sites.google.com/site/esedkr/exormeseis/spelaiobarathromounkri-xenagesestoneosrethymnou/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B12.jpg?attredirects=0
https://sites.google.com/site/esedkr/exormeseis/spelaiobarathromounkri-xenagesestoneosrethymnou/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B11.jpg

Κυριακή 24/04/2016.

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων ο ΕΟΣ Ρεθύμνου περπατάει μέχρι την Μονή Βοσάκου για να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με την ΕΣΕ Δυτικής Κρήτης η εκδρομή εμπλουτίστηκε με επίσκεψη στο γειτονικό σπήλαιο Μούγκρι.

Το σπήλαιο Μούγκρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Σίσσες, βορειοδυτικά από τη μονή Βωσάκου, σε υψόμετρο 253 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση σπηλαιοβάραθρο του Κουλούκωνα με μέγιστο βάθος -35 μέτρα. Αναπτύσσεται μέσα στα κατώτερα μέλη της ομάδας των «Πλακωδών ασβεστολίθων», κατά μήκος ενός από τα πολλά ρήγματα που επηρέασαν την περιοχή και είναι αρκετά εντυπωσιακό με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο. Περιλαμβάνει συνολικά 5 μεγάλες αίθουσες συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων και έχει έντονη κλίση εδάφους που σε κάποια σημεία γίνεται κατακόρυφη.

Ανέκαθεν γνωστό στους ντόπιους της περιοχής, εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 1992, με τα ευρήματα να αναδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο τουλάχιστον από τη μινωική εποχή και αποτελούσε λατρευτικό χώρο κατά την αρχαιότητα.

Κατά την επίσκεψη στο σπήλαιο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους 8 σπηλαιολόγους στα οριζόντια τμήματα του σπηλαίου αλλά και ενημέρωση για τον τρόπο προσέγγισης και εξερεύνησης σπηλαίων (με ή χωρίς χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού). Υπήρξε δυνατότητα κατάβασης στα κατώτερα τμήματα του σπηλαίου με χρήση τεχνικών σπηλαιολογίας για περιορισμένο αριθμό ατόμων (Κατέβηκαν συνολικά περίπου 20 ορειβάτες. Για λόγους ασφαλείας η είσοδος στο σπήλαιο έγινε φυσικά με χρήση κράνους και φακού ενώ για την πρόσβαση στα κατώτερα τμήματα του σπηλαίου απαιτήθηκε η χρήση ατομικού ειδικού εξοπλισμού και σχοινιών που διατέθηκαν από τους δύο συλλόγους.