2011 Νοέμβριος -Ακρωτήρι, πεζοπορία & επίσκεψη σε σπήλαιο με ΕΟΣ Ρεθύμνου

Post date: Nov 27, 2011 10:11:26 PM

Την Κυριακή 6/11 εξήντα Ρεθεμνιώτες απαρνήθηκαν την νωχέλεια του Κυριακάτικου πρωινού στο αστικό περιβάλλον, και προτίμησαν την κόπωση του σώματος και την χόρταση της ψυχής στην κρητική ύπαιθρο.

Οκτώ το πρωί ξεκίνησαν από τα γραφεία του ορειβατικού συλλόγου Ρεθύμνου, και κατέληξαν με λεωφορείο και επιβατικά αυτοκίνητα στον οικισμό Σταυρό του Ακρωτηρίου Χανίων.

Οι πεζοπόροι με τα σακίδια τους, περπάτησαν από τον οικισμό, δίπλα στη θάλασσα, προς το κέντρο του μικρού ορεινού όγκου για μία ώρα.

Έγινε μία σύντομη στάση στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Γκαλαγκάδο. Τριάντα λεπτά αργότερα, έφτασαν σε μία λοφοπλαγιά όπου είναι η είσοδος του σπηλαίου “Αρκαλές”. Κάτω από τη σκιά των ελαιοδέντρων, οι πεζοπόροι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα κρατώντας φακούς και φορώντας κράνη τα οποία παρείχαν οι σύλλογοι, ξεναγήθηκε από μέλη του σπηλαιολογικού συλλόγου στο σπήλαιο. Το σπήλαιο είχε κάτοψη σχήματος ελλειψοειδούς δακτυλίου διαστάσεων περίπου 30 x 50μ. Για είκοσι λεπτά θαύμασαν τα αργοπλασμένα φυσικά γλυπτά υπό τις επεξηγήσεις των σπηλαιολόγων. Το σπήλαιο “Αρκαλές” είναι το ωραιότερο ίσως του Ακρωτηρίου, με θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Ταυτόχρονα, στις άλλες δύο ομάδες, έγινε από μέλη του σπηλαιολογικού συλλόγου, αναφορά στην σπηλαιολογία και στα σπήλαια, αλλά και επίδειξη και χρήση σπηλαιολογικού εξοπλισμού αναρρίχησης / καταρρίχησης. Ταυτόχρονα με την εναλλαγή των ομάδων σε όλα τα στάδια ξενάγησης και ενημέρωσης, οι πεζοπόροι έκαναν το μικρό τους γεύμα.

Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν για την επιστροφή τους. Περίπου είκοσι άτομα προτίμησαν να περπατήσουν λίγο περισσότερο διαλέγοντας μια διαφορετική διαδρομή. Η αυθόρμητη περιήγηση δύο ωρών, οδήγησε βόρεια σε γκρεμό υψομέτρου 270 μέτρων πάνω από το κρητικό πέλαγος, αλλά και στην κατάκτηση μίας μικρής κορφής.

Η διοργάνωση της εκδρομής έγινε από τους: Μανωλεσάκη Κωστή, Ορειβατικός σύλλογος. Αποκορωνιωτάκη Ανδρέα, Σπηλαιολογικός σύλλογος. Ασημένια Φήταμ, έφορος παιδικού τμήματος Ορειβατικού συλλόγου.

Πρωτεύοντας σκοπός της συνδιοργάνωσης ήταν η τριβή των μελών των δύο συλλόγων και η μακροπρόθεσμη αλληλοϋποστήριξη με κοινές διαδρομές, εξορμήσεις σε σπήλαια και αντίστοιχες δραστηριότητες. Και οι δύο σύλλογοι σας καλούν να συμμετέχετε μαζί τους.

ΕΟΣ Ρεθυμνου.: eosrethymnou@gmail.com, fbook: eos Rethymnou,http://eos.rethymnon.com/.

Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία Τοπικό Τμήμα Δυτικής Κρήτης Πατελάρου 14http://www.ese.edu.gr.

(23/11/2011 - www.goodnet.gr)

http://www.goodnet.gr/index.php?id=10,61959,0,0,1,0