ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

Επειδή το κόστος δημιουργίας πράσινων ταρατσών είναι μεγάλο και οι πιθανότητες υλοποίησης αυτού του μοντέλου λίγες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι «λευκές ταράτσες» -δηλαδή αυτές που έχουν βαφτεί- βοηθουν στη μείωση της θερμοκρασίας και συνεπώς αμβλύνονται οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μολονότι πολλοί θεωρούν την ιδέα αυτή παράλογη, πέρυσι την υιοθέτησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στίβεν Τσου. Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών των ΗΠΑ δείχνει ότι έχει δυνατότητες.

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στις αστικές παρά στις αγροτικές περιοχές, επειδή στις πόλεις υπάρχουν περισσότερες επιφάνειες σκούρου χρώματος (όπως οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και οι πισσωμένες ταράτσες) που απορροφούν θερμότητα από τον ήλιο. Ετσι δημιουργούνται οι λεγόμενες «θερμές νησίδες» όπου η θερμοκρασία μπορεί να είναι 1-3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την ύπαιθρο. Οι λευκές στέγες και οι δρόμοι με πιο ανοιχτά χρώματα θα αντανακλούσαν τη θερμότητα αντί να την απορροφούν.

Οι ερευνητές έκαναν μια προσωμοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να δουν πόση ηλιακή ακτινοβολία απορροφούν οι αστικές επιφάνειες και υπολόγισαν πως αν όλες οι ταράτσες σε όλες τις πόλεις του κόσμου βάφονταν κατάλευκες το φαινόμενο των «θερμών νησίδων» θα περιοριζόταν κατά 33%. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις θα γίνονταν «ψυχρότερες» κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα αισθητό τα καλοκαίρια.

Στον «πραγματικό» κόσμο θα ήταν ωστόσο πολύ δύσκολο να βαφτούν οι στέγες κάτασπρες επειδή σ' αυτές καταλήγουν αεραγωγοί και καμινάδες. Το «μοντέλο» που χρησιμοποιήθηκε στον υπολογιστή δεν ήταν αρκετά λεπτομερές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα μειωνόταν η θερμοκρασία σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Η προσομοίωση έδωσε όμως στοιχεία για τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη, όπου υπολογίστηκε ότι τα καλοκαιρινά απογεύματα η θερμοκρασία θα έπεφτε κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου.

http://www.facebook.com/l/e936e;www.ered.gr/gr/index.php

Οικοστέγες

Το κατοχυρωμένο από το υπουργείο Εμπορείου, σύστημα Οικοστέγες είναι μια εξειδικευμένη και αποτελεσματική μέθοδος φύτευσης της στέγης, η μόνη ειδικά μελετημένη και σχεδιασμένη για τα ελληνικά κτήρια, που προσφέρει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη φυτεμένου δώματος, τόσο στο ίδιο το κτήριο όπου εφαρμόζεται, όσο και στο στενό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, δίνοντας λύση σε μεγάλο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα αστικά κέντρα. Ειδικότερα το σύστημα Οικοστέγες, ανήκει στον εκτατικό τύπο φυτεμένου δώματος και είναι:

  • Προσαρμοσμένο στα ελληνικά κτήρια - ελαφρύ, συναρμολογούμενο και υδατοστεγές.
  • Προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες των ελληνικών στεγών(ξηρασία, ηλιοφάνεια, πάγος, χιόνι, άνεμος, ζέστη και κρύο).
  • Αυτοσυντηρούμενο, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης και προσθήκης υλικών, αλλά και χωρίς ανάγκες λίπανσης, άρδευσης, φυτοφαρμάκων, κλαδέματος και κουρέματος.

«Πρασινίστε» την ταράτσα της πολυκατοικίας σας

Το «γκρι» της πόλης επιβαρύνει την ψυχολογία μας

Να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να γίνουν πράσινες οι ταράτσες σε δώματα, στέγες και ημιυπαίθριους, επιχειρεί το υπουργείο περιβάλλοντος, αλλάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σηφουνάκη: «Στην Ελλάδα, ειδικότερα, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και για το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η έλλειψη πράσινων επιφανειών επηρεάζει τη δημόσια υγεία, αλλά και επιβαρύνει τη συλλογική ψυχολογία των κατοίκων της πόλης εντείνοντας ένα αίσθημα δυσφορίας. Το παράδειγμα της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό: κάθε φορά που αντικρίζουμε την πόλη από ψηλά, βλέπουμε γκρίζες ταράτσες, ασχήμια και αταξία».

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα σχετικά με τις φυτεύσεις στις ταράτσες. Έτσι για τα υφιστάμενα κτίρια, η μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο είναι ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση/ γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από:

- υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου,

- υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνει την ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου,

- τεχνική έκθεση αντοχής - στατικής επάρκειας του κτιρίου,

- τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας,

αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής αδείας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως π.χ. ο Ν. 4014/2011 και

- φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/279672/prasiniste-tin-taratsa-tis-polukatoikias-sas-/

Ταρατσόκηπος σε μονοκατοικία στο Κέντρο της Αθήνας!!!

Υπουργείο Οικονομικών-Σύνταγμα.