"Μήλο μου κόκκινο"

Το χειμώνα του 2013 φυτέψαμε στην αυλή του σχολείου μας μια μηλιά με μήλα κόκκινα.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η μηλιά είναι δέντρο φυλλοβόλο, μεγάλου μεγέθους, πλαγιόκλαδο ή ορθόκλαδο και μακρόβιο.

    • Ρίζα: Το ριζικό σύστημα της μηλιάς αποτελείται από πολλές πλάγιες ρίζες και καταλαμβάνει έκταση διπλάσια από εκείνη που καταλαμβάνει η προβολή της κόμης του δέντρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ριζικού συστήματος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους αλλά η ρίζα μπορεί να φθάσει σε βάθος μέχρι 3 μέτρων και πάνω.
    • Φύλλα: Τα φύλλα είναι απλά, ωοειδή, οδοντωτά, βραχύμισχα, με την κάτω επιφάνεια χνουδωτή. Το μέγεθος και το πάχος των φύλλων επηρεάζονται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές συνθήκες, το χρόνο εμφάνισής τους . Ο μίσχος των φύλλων φέρει μερικές φορές κοντά στη βάση δύο μικρά παράφυλλα.
    • Οφθαλμοί: Οι οφθαλμοί είναι πεπλατυσμένοι, χνουδωτοί που βρίσκονται πάνω στο βλαστό. Οι καρποφόροι οφθαλμοί είναι μικτοί και ο καθένας αποτελείτε από πέντε με έξι άνθη. Η διαφοροποίηση των οφθαλμών σε βλαστοφόρους και μικτούς αρχίζει τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται την επόμενη άνοιξη πριν από την άνθηση.
    • Άνθη: Από κάθε μικτό οφθαλμό αναπτύσσονται περίπου πέντε άνθη σε ταξιανθία κορύμβου. Το κεντρικό άνθος καλείται βασιλικό, ανοίγει πρώτο και ακολουθείται από τα δύο άνθη της βάσης και στη συνεχεία από τα δύο ενδιάμεσα άνθη. Τα άνθη αποτελούνται από πέντε σέπαλα, πέντε πέταλα, είκοσι στήμονες με κίτρινους ανθήρες και έναν ύπερο αποτελούμενο από την ωοθήκη και πέντε στύλους που συμφύονται σε κοινή βάση. Τα άνθη είναι εντομόφιλα. Σε μερικές ποικιλίες όπου οι στήμονες είναι μακρύτεροι από τους στύλους, οι μέλισσες μπορούν να συλλέγουν γύρη χωρίς να γίνεται επικονίαση.
    • Καρπός: Ο καρπός της μηλιάς είναι ψευδής. Το βρώσιμο τμήμα αποτελείται από ιστούς που προέρχονται από την πάχυνση της βάσης του κάλυκα, της στεφάνης και των στημόνων. Έχει ποικίλο σχήμα, από σφαιρικό έως επίμηκες, σάρκα αλευρώδη, εύχυμη, γλυκιά, όξινη ή υπόξινη και τα σπέρματα είναι καφέ απόχρωσης.

Κλιματολογικές απαιτήσεις

Η μηλιά είναι δέντρο κυρίως των ψυχρών και υγρών περιοχών. Απαιτεί δροσερό καλοκαίρι και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της και το δροσερό καλοκαίρι για παραγωγή μήλων υψηλής ποιότητας.

    1. Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία του καλοκαιριού επηρεάζει την εμφάνιση του κόκκινου χρώματος των καρπών και την ποιότητα της παραγωγής. Η άριστη μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι 20 – 21 βαθμοί Κελσίου. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όταν συνοδεύονται και από σημαντική έλλειψη εδαφικής υγρασίας, προξενούν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των -25 βαθμών Κελσίου μπορεί να προξενήσουν ζημιές στα δέντρα κυρίως όταν είναι απότομες. Η ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Η μηλιά έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε χαμηλές θερμοκρασίες από οποιοδήποτε άλλο φυλλοβόλο καρποφόρο είδος. Η επιτυχής της καλλιέργεια εξαρτάται άμεσα από αυτό τον παράγοντα, σε θερμές περιοχές ή όπου οι χειμώνες είναι θερμοί δημιουργούνται προβλήματα.
    2. Βροχόπτωση: Αναπτύσσονται σε περιοχές με ύψος βροχόπτωσης πάνω από 500 χιλ., που κατανέμεται σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Σε περιοχές με λιγότερη βροχόπτωση χρειάζεται άρδευση. Η υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία κατά την περίοδο της καρποφορίας μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, κυρίως σκωριάσεις. Η μηλιά ανέχεται την εδαφική υγρασία αλλά και την απαιτεί, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Όταν οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνται από τις βροχοπτώσεις τότε πρέπει να αρδεύεται. Η άρδευση γίνεται συχνότερα σε βαριά εδάφη όπου οι ρίζες είναι επιπόλαιες. Το υπερβολικό πότισμα όμως πρέπει να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί προβλήματα και προκαλεί ασθένειες.
    3. Ηλιοφάνεια: Το άφθονο φως είναι απαραίτητο γιατί επηρεάζει το χρώμα των καρπών, χαρακτηριστικό που σε ορισμένες περιπτώσεις καθορίζει την ποιότητά τους.

Εδαφολογικές απαιτήσεις

Η μηλιά προτιμά εδάφη γόνιμα, βαθειά, καλά αποστραγγιζόμενα και με επαρκή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στις πεδινές περιοχές

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία του καλοκαιριού επηρεάζει την εμφάνιση του κόκκινου χρώματος των καρπών και την ποιότητα της παραγωγής. Η άριστη μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι 20 – 21 βαθμοί Κελσίου. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όταν συνοδεύονται και από σημαντική έλλειψη εδαφικής υγρασίας, προξενούν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή.Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των -25 βαθμών Κελσίου μπορεί να προξενήσουν ζημιές στα δέντρα κυρίως όταν είναι απότομες. Η ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Η μηλιά έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε χαμηλές θερμοκρασίες από οποιοδήποτε άλλο φυλλοβόλο καρποφόρο είδος. Η επιτυχής της καλλιέργεια εξαρτάται άμεσα από αυτό τον παράγοντα, σε θερμές περιοχές ή όπου οι χειμώνες είναι θερμοί δημιουργούνται προβλήματα.

Εδαφολογικές απαιτήσεις

Η μηλιά προτιμά εδάφη γόνιμα, βαθειά, καλά αποστραγγιζόμενα και με επαρκή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στις πεδινές περιοχές

Θρεπτική αξία

Το μήλο βοήθα στην καύση του λίπους και στην πέψη. Το μήλο έχει λίγες θέρμιδες έτσι ώστε να βοήθα τον όργανισμο να διατηρείται υγιής. Είναι καλύτερο να καταναλώνεται μέτα από το φαγήτο γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοήθα στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρήγορη πέψη. Το μήλο αποτελείται απο βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ.

Βιολογικές καλλιέργειες

Η βιολογική καλλιέργεια προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης του οικοσυστήματος. Τα κυριότερα χαρακτηριστηκά της βιολογικής καλλιέργειας είναι η απουσία χημικών λιπασμάτων,δεν περιέχουν συντηρητικά. Με αυτές τις πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας επιτυγχάνει ένα ισορροπημένο σύστημα, σέβεται τη φύση και προστατεύει το έδαφος, την ατμόσφαιρα και το νερό.Τα βιολογικά μήλα συλλέγονται από τα δέντρα που αναπτύσσονται σε έδαφος με κοπριά και άλλες φυσικές ύλες.

Οδηγίες για το φύτεμα δενδρυλλίων

Βήμα 1

Ανοίγουμε ένα λάκκο στο σημείο που θέλουμε να φυτέψουμε το δέντρο. Βγάζουμε το χώμα μόνο από τη μία μεριά.

Ο λάκκος θα πρέπει να έχει διάμετρο 2 με 3 φορές τη μπάλα του χώματος του δέντρου που αγοράσαμε από το φυτώριο.

Το βάθος που θα φυτευτεί το δενδρύλλιο είναι μία κρίσιμη παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση του νέου σας δένδρου.

Οδηγίες θα λάβετε από το φυτώριο. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Περίπτωση Α. Θα σας ζητήσουν να φυτέψετε το δενδρύλλιο σε τέτοιο βάθος ώστε να καλύπτεται το εμβόλιο (το μέρος της ένωσης του δέντρου με το υποκείμενο).

Περίπτωση Β. Θα πρέπει να φυτέψετε το δενδρύλλιο σε τέτοιο βάθος ώστε η επιφάνεια του εδάφους να είναι στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια της μπάλας χώματος.

Γεγονός είναι ότι όσο πιο κοντά στην επιφάνεια βρίσκονται οι ρίζες, τόσο πιο εύκολα απορροφούν οξυγόνο και έχουν πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται κυρίως στο επιφανειακό στρώμα του χώματος.

Αν έχετε αμφιβολίες, ή αν ακολουθώντας την περίπτωση Α, δείτε ότι το βάθος φύτευσης είναι ανησυχητικά μεγάλο, ρωτήστε ξανά το φυτώριό σας.

Βήμα 2

Ρίχνουμε μέσα στο λάκκο, μία στρώση κομπόστ. Το δέντρο θα χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά, στους πρώτους κρίσιμους μήνες της ανάπτυξής του στη νέα θέση.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, μπήγουμε έναν πάσσαλο στήριξης μέσα στο λάκκο. Σε αυτό τον πάσσαλο θα δέσουμε το δενδρύλλιο ώστε να μην ταλαιπωρείται από τους ανέμους.

Ο πάσσαλος πρέπει να τοποθετηθεί από τη μεριά που συνήθως φυσά ο αέρας στην περιοχή σας.

Βήμα 4

Αν το δενδρύλλιο μεγάλωνε μέσα σε γλάστρα, τότε θα παρατηρήσετε ότι οι ρίζες του είναι όλες μπλεγμένες και περιστρέφονται γύρω από το κέντρο. Για να βοηθήσουμε τις ρίζες να αναπτυχθούν σωστά, θα πρέπει να τις ξεμπλέξουμε. Για να το επιτύχουμε, αναγκαστικά αφαιρούμε χώμα με τα χέρια μας από τη μπάλα χώματος και απελευθερώνουμε τις ρίζες. Στο τέλος οι ρίζες, θα πρέπει να μοιάζουν σα ξεμαλλιασμένες.

Βρέχουμε τη μπάλα του χώματος και τις ρίζες.

Τοποθετούμε το δενδρύλλιο μέσα στο λάκκο.

Βήμα 5

Ρίχνουμε λίγο γενικής χρήσης λίπασμα πάνω στο σωρό του χώματος που βγάλαμε ανοίγοντας το λάκκο.

Βήμα 6

Ρίχνουμε ξανά το χώμα με το λίπασμα μέσα στο λάκκο και γύρω από το δενδρύλλιο. Κουνάμε ελαφρά το δενδρύλλιο ώστε το χώμα να πάει παντού και να μη δημιουργηθούν κενά.

Βήμα 7

Δένουμε το δενδρύλλιο επάνω στον πάσσαλο. Το δένουμε προσεκτικά ώστε να μην έρχεται σε επαφή ο πάσσαλος με το δενδρύλλιο. Αν ο πάσσαλος έρχεται σε επαφή με το δενδρύλλιο, τότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του δενδρύλλιου.

Βήμα 8

Ρίχνουμε μία γερή στρώση από κομπόστ γύρω από το δενδρύλλιο. Φροντίζουμε ώστε το κομπόστ να μην έρχεται σε επαφή με τον κορμό.

Ποτίζουμε το νέο μας δέντρο. Το χειμώνα, ένα πότισμα την εβδομάδα είναι αρκετό.

Βήμα 9

Αν χρειάζεται κλαδεύουμε το δενδρύλλιο. Καλό θα είναι να ρωτήσετε στο φυτώριο για οδηγίες σχετικά με το κλάδεμα του δέντρου που φυτέψατε.

Ποικιλίες μήλων

    • Φούτζι:Έχει χαρακτηριστικό ροζ και κόκκινο χρώμα. Η σάρκα τους είναι πολύ σκληρή, ενώ ο χυμός τους, είναι γλυκός . Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
    • Λέιντι Γουίλιαμς:Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα. Έχει σκληρή σάρκα. Ωριμάζουν αργά και έχουν γλυκία γεύση. Δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
    • Γκραν Σμιθ:Έχει ένα πρασινο-κίτρινο χρώμα. Η σάρκα τους είναι πράσινη και επειδή λιώνει εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά και φαγητά. Κυκλοφορούν στην αγορά όλο τον χρόνο.
    • Ρουαγιάλ Γκαλα: Έχουν ένα χαρακτηριστικό ανοιχτό κίτρινο με βαθύ κόκκινο χρώμα.Η γεύση είναι γλυκία και η σάρκα είναι σκληρή. Ειναι μια από τις καλύτερες ποικιλίες. Κυκλοφορούν στην αγορά από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο.
    • Τζόναθαν: Το χρώμα τους είναι πράσινο ανοιχτό και κατά λωρίδες κίτρινο ή κόκκινο. Η σάρκα τους είναι λευκή και τραγανή. Είναι ζουμερά και γλυκά. Και είναι διαθέσιμα στην αγορά από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο.
    • Ρέντ Ντελίσιους: Έχουν χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα και μπορεί όμως να είναι και πρασινοκίτρινα με κόκκινες λωρίδες.Έχει γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιούνται σε γλυκά και σε σαλάτες. Κυκλοφορούν όλο τον χρόνο.
    • Μπράουμπερν: Έχουν γυαλιστερή φλούδα με κατακκόκινο χρώμα. Η σάρκα τους είναι πολύ γλυκιά, χρώματος κρεμ. Μπορεί να συνοδέψει και αλμυρά τυριά.
    • Γκόλντεν Ντελίσιους: Έχει πρασινοκίτρινο χρώμα. Όσο ωριμάζουν το χρώμα τους γίνεται πιο χρυσαφί. Πολύ αρωματικά με γλυκιά γεύση. Κυκλοφορούν στην αγορά από το τέλος Μαρτίου έως και τον Νοέμβριο.
    • Πινκ Λέιντι: Έίναι μια διασταύρωση μεταξύ Γκόλντεν και Λέιντι Γουίλιαμς. Το χρώμα τους είναι πρασινοκίτρινο με ανοικτό κόκκινο. Είναι μια ποικιλία κατάλληλη για ψήσιμο.
    • Μπόντζα: Είναι μια ποικιλία που δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Έχουν ένα πράσινο και κόκκινο χρώμα ανακατεμένο με άσπρη σφιχτή σάρκα.

Κεφάλαιο 2ο :Μυθολογία

Από την αρχαιότητα ως σήμερα το μήλο ως καρπός συνδέεται με πολλές «ιστορίες», μυθολογικές και μη, ως προέκταση του συμβολισμού του τόσο στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και θρησκεία όσο και στη Βυζαντινή Ιστορία.

Στην Αρχαιότητα η λέξη «μήλον» παραπέμπει στο σφαιρικό καρπό δηλαδή οποιοσδήποτε σφαιρικός καρπός χαρακτηρίζεται «μήλον». Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που το νόμισμα της Μήλου διαιρεί τις απόψεις των νομισματολόγων αν στον εμπροσθότυπο έχουμε μήλο, κυδώνι, ρόδι κτλ. Επιπλέον το μήλο στο νόμισμα είναι και το λαλούν σύμβολο του νησιού.

Μήλο ο καρπός της Αφροδίτης

Διότι και το όνομα του νησιού μας οδηγεί στο μύθο σχετικά με τον Μήλον και την Αφροδίτη. Συγκεκριμένα ο καρπός της μηλέας συνδέεται με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης.

Επειδή ο Μήλος από τη Δήλο μετέβη στην Κύπρο όπου γνώρισε τον Άδωνη, τον τοπικό βασιλιά με τον οποίο δημιούργησε μια ισχυρή φιλία. Ο βασιλιάς του έδωσε για σύζυγο μια συγγενή του, την Πελία, η οποία ήταν πιστή στη λατρεία της Αφροδίτης. Οι δύο νέοι ερωτεύονται παράφορα και ο καρπός της ένωσής τους ήταν ένα όμορφο αγόρι που το έταξαν στη θεά Αφροδίτη και στο ιερό της. Το παιδί πήρε το όνομα του πατέρα.

Όταν ο Άδωνης πέθανε αρκετά νωρίς, ο Μήλος έπαθε κατάθλιψη και κρεμάστηκε από ένα δέντρο το οποίο από τότε πήρε το όνομά του δηλαδή μηλέα ή μηλιά. Η Πελία, βαθιά απελπισμένη, κρεμάστηκε από απόγνωση στο ίδιο δέντρο. Η Αφροδίτη συγκινημένη από τον έρωτα του ζευγαριού, αποφάσισε να διατηρήσει τη μνήμη τους. Έτσι μεταμόρφωσε την Πελία σε περιστέρι, που έγινε το ιερό πτηνό της και τον Μήλο σε καρπό, το γνωστό μήλο, σύμβολο της θεάς. Το παιδί του ζευγαριού ο Μήλος ο Νεότερος, ο οποίος ήταν υπό την προστασία της θεάς, στάλθηκε στον τόπο καταγωγής του, τη Δήλο. Όταν μεγάλωσε, αποίκησε το νησί, που πήρε το όνομά του, τη Μήλο. Επομένως τούτος ο μύθος εδραιώνει τη σχέση της Μήλου και του ιδρυτή της, καθώς και το συσχετισμό του μήλου ως καρπού της Αφροδίτη.

Το ερωτικό μήλο: μήλο της Έριδος, ο μύθος της Αταλάντης

Επιπλέον το μήλο έχει έντονο ερωτικό ρόλο (μορφολογικά θυμίζει το γυναικείο στήθος) και η κατανάλωσή του ως μαγική αφροδισιακή τροφή (κυρίως στο γάμο) έχει αλληγορική σύνδεση με τη σεξουαλική ηδονή. Εδώ μπορεί να θυμηθεί κάποιος το μύθο της κρίσης του Πάρη και του μήλου της Έριδος, όπου ως βασικό κριτήριο για την απόκτησή του είναι η ομορφιά και ο ερωτισμός. Με τη βοήθειά του ο Πάρης θα κατακτήσει την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου, την Ελένη.

Η ερωτική δύναμη των μήλων φαίνεται με συμβολικό τρόπο και στο μύθο της Αταλάντης-παρθένας και κυνηγού. Εκείνη αρνούνταν κατηγορηματικά να χάσει την αγνότητά της επειδή κανείς δεν μπορούσε να της παραβγεί στο τρέξιμο (αυτός ήταν ο όρος-προϋπόθεση προς τον πατέρα της για να παντρευτεί). Όμως οδηγήθηκε στο γάμο, γιατί μπήκε στον πειρασμό να μαζέψει τα χρυσά μήλα της Αφροδίτης που της τα πέταξε με δόλο ο μέλλων σύζυγός της, ο Ιππομένης, προκειμένου να την προσπεράσει.

Τα μήλα των Εσπερίδων

Τα μήλα των Εσπερίδων, ο χρυσός καρπός από την Εσπερία δηλαδή από τη Δύση. Ένας άθλος του Ηρακλέους ήταν να φέρει τα μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων για να σώσει την αγαπημένη του, αλλά και τον ίδιο.Ο περίφημος κήπος βρίσκονταν στους Ηράκλειους Στύλους στο σημερινό Γιβραλτάρ. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι για τους αρχαίους Έλληνες, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κλπ) ήταν άγνωστοι καρποί οι οποίοι ήρθαν από την Εσπερία παραφθορά της Ισπανίας.

Το χρυσόν μήλον της Κασσίας

Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος (829-842) χρησιμοποίησε το χρυσόν μήλον για να το προσφέρει στη μέλλουσα σύζυγό του Κασσία. Τρεις βυζαντινοί χρονικογράφοι, ο Συμεών ο μεταφραστής, ο Γεώργιος Αμαρτωλός και ο Λέων ο Γραμματικός, αναφέρουν ότι έλαβε μέρος η συγκεκριμένη όμορφη και πλούσια κόρη στην τελετή επιλογής νύφης για τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, την οποία είχε οργανώσει η μητριά του, Ευφροσύνη. Τοποθετείται χρονικά στο 821 ή στο 830, ο αυτοκράτορας επέλεγε τη σύζυγό της αρεσκείας του προσφέροντας ένα χρυσό μήλο. Θαμπωμένος από την ομορφιά της Κασσίας, ο νεαρός αυτοκράτορας την πλησίασε και της είπε: «Ως ώρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» «Από μια γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά πράγματα», αναφερόμενος στην αμαρτία και τις συμφορές που προέκυψαν από την Εύα. Η Κασσία ετοιμόλογη, του απάντησε: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» «Και από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα καλά πράγματα», αναφερόμενη στην ελπίδα της σωτηρίας από την ενσάρκωση του Χριστού μέσω της Παναγίας, Μια όμως τόσο προκλητική απάντηση έκανε το Θεόφιλο να αλλάξει γνώμη και να διαλέξει τελικά τη Θεοδώρα. Η Κασσιανή αποσύρθηκε σε μοναστήρι. Εκεί ασχολήθηκε με την υμνογραφία και συνέθεσε πολλά τροπάρια. Όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί βαθύτεροι λόγοι που εμπόδισαν αυτό το γάμο. Η Κασσία ήταν εικονολάτρης και ο Θεόφιλος εικονομάχος. Η μέλλουσα πεθερά δεν ήθελε αυτό το γάμο μην τυχόν επηρεάσει τον αυτοκράτορα. Συνεπώς τα αίτια ήταν πολιτικά.

Το μήλο του Νεύτωνα

Επίσης κατά την Αναγέννηση και μετά στους χρόνους του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού το μήλον συνδέεται με την επιστήμη. Είναι το γνωστό μήλο του Νεύτωνα, αφορμή έμπνευσης του νόμου της βαρύτητας.

Τις χρονιές 1665 και 1666, όταν την Ευρώπη έπληττε η πανούκλα, το πανεπιστήμιο στο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο Νεύτων, παρέμεινε κλειστό για προληπτικούς λόγους. Έτσι, ο Νεύτων γύρισε στο κτήμα της οικογένειάς του στο Γούλσθορπ, στη βόρεια Αγγλία. Όπως αναφέρει ο Stukeley, ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1666 συνέβη η πιο διάσημη πτώση φρούτου στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Νεύτων του είπε ότι καθόταν με στοχαστική διάθεση στον κήπο του, όταν το μήλο έπεσε και τότε ξαφνικά διερωτήθηκε: «Γιατί το μήλο δεν πάει προς τα πλάγια ή προς τα πάνω και συνεχώς πέφτει κάθετα προς το κέντρο της Γης;»

Τα μήλα των παραμυθιών

Το μήλο της Χιονάτης:Το μήλο του παιδικού παραμυθιού από την ιστορία της Χιονάτης: το ερωτικό ζήτημα, η ομορφότερη γυναίκα, η Χιονάτη, και το δηλητηριώδες μήλο που θα την καταδικάσει σε αιώνιο ύπνο. Όμως το ερωτικό φιλί και ο άδολος έρωτας θα φέρει την Ανάσταση.

Η Μηλιά του Ροΐδη:Στα παραμύθια μπορούμε να κατατάξουμε και το παραμύθι του Ροΐδη. Η Μηλιά η οποία ήταν μια καλόκαρδη κόρη που την ερωτεύεται ο βασιλιάς και την παντρεύεται .

Η Μηλιά του Κόντογλου : Και φυσικά υπάρχει και η Μηλιά με τα χρυσά μήλα του Φ. Κόντογλου η οποία φέρνει την Ειρήνη στον κόσμο και εξαφανίζει τους Σκληρόκαρδους και Στενόμυαλους άρχοντες.

Το μήλο της Εύας:Και τέλος το μήλον της Εύας από την Παλαιά Διαθήκη το οποίο οδηγεί στο προπατορικό αμάρτημα. Ο Αδάμ και η Εύα ζουν την απόλυτη ηθική ελευθερία με τον όρο να υπακούν στην εντολή του Θεού και να μην δοκιμάσουν τον καρπό ( μήλον) από το « δένδρο της γνώσης».

Το δαγκωμένο μήλο της Apple

Ένα από τα πιο πετυχημένα λογότυπα εταιρείας είναι αυτό της γνωστής Apple, που έχει ως σήμα κατατεθέν ένα δαγκωμένο μήλο. Με βάση τις προηγούμενες ιστορίες για τη δυναμική αυτού του φρούτου είναι αυτονόητο η επιτυχία της εταιρείας να συνδέεται και με το λογότυπό της.

Γιατί όμως η Apple να έχει ως λογότυπο το δαγκωμένο μήλο; Το πρώτο ‘’μήλο-λογότυπο’’ της Apple σχεδιάστηκε το 1976. Ο Rob Janoff ο σχεδιαστής του δαγκωμένου μήλου σύμφωνα με τις οδηγίες του Steve Jobs, που ήθελε κάτι πιο μοντέρνο για την εταιρεία του, δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, εικονογραφημένα λογότυπα στην ιστορία.

Η δαγκωνιά (bite) έγινε για να κατανοεί ο κόσμος ότι το λογότυπο αναφερόταν σε μήλο και όχι σε ντομάτα ή κεράσι. Δημιουργείται όμως ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις bite/byte, που αποτελεί μία σαφή αναφορά σε μία τεχνολογική εταιρεία.

Για την ιστορία τα λογότυπα εταιριών ήταν απλουστευμένα μέχρι τη δεκαετία του 70. Σήμερα μεγάλες εταιρίες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για τον επανασχεδιασμό των λογότυπων τους

Η Αυτοκράτειρα Ευδοκία και το μεγάλο μήλο

Το 421 μ. Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Β’ ο Μικρός παντρεύτηκε την Ευδοκία, την «κάλλους μεν έχουσαν περιτώς, σοφίας δε μετασχούσαν παντοδαπής». Η Ευδοκία ήταν κόρη του φιλόσοφου Λεόντιου απ’ την Αθήνα και πριν βαπτιστεί είχε το όνομα Αθηναΐδα.

Δύο χρόνια μετά το γάμο τους, ο Θεοδόσιος, ενθουσιασμένος απ’ την προσωπικότητα και τη γοητεία της νεαρής συζύγου του, της απένειμε τον τίτλο της Αυγούστας. Κι ενώ η Ευδοκία ανέβαινε ανεμπόδιστα στα ύπατα αξιώματα του Κράτους, μια ξαφνική συζυγική παρεξήγηση, που η αιτία της ήταν ένα μεγάλο μήλο, την έστειλε εξόριστη στην Παλαιστίνη. Η περίεργη αυτή ιστορία έχει ως εξής:

Μια μέρα, καθώς ο Θεοδόσιος πήγαινε στην εκκλησία, ένας μανάβης του έδειξε ένα τεράστιο μήλο απ’ τη Φρυγία. Ο αυτοκράτορας εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος του, το αγόρασε και το έστειλε στην αγαπημένη του Ευδοκία. Εκείνη, όταν το έλαβε, σκέφτηκε να το στείλει στο μάγιστρο Παυλίνο, που το πρωί εκείνο ήταν άρρωστος. Ο Παυλίνος με τη σειρά του, εκτιμώντας την ομορφιά του φρούτου, αποφάσισε να το στείλει στον φίλο του τον αυτοκράτορα. Έτσι, το μήλο, που ήταν δώρο του Θεόφιλου προς την Ευδοκία, ξαναήλθε στον Θεόφιλο σαν δώρο του Παυλίνου. Το γεγονός αυτό δημιούργησε στον αυτοκράτορα την εντύπωση, πως η γυναίκα του τον απατούσε με τον καλύτερο του φίλο και γι’ αυτό, μανιασμένος από ζήλεια και οργή, διέταξε τη δολοφονία του Παυλίνου και την εξορία της Αθηναΐδας - Ευδοκίας στα Ιεροσόλυμα. Εκεί η αυτοκράτειρα πέρασε τα υπόλοιπα 15 χρόνια του βίου της, ως το 460 που πέθανε ψιθυρίζοντας «Είμαι αθώα» Μια αναδρομή στα παιδικά μας χρόνια ,μας φέρνει στο ωού παραμύθια που σχετίζονται με το μήλο , όπως η <<Χιονάτη>> και την <<Ποκαχόντας>> κ.α. Βέβαια από την αρχαιότητα , ακόμη ξέρουμε πως το μήλο σχετίζεται με κάποια παραμύθια, ένα από αυτά είναι και η Ποκαχόντας. Παρατηρούμε , λοιπόν , ότι το παραμύθι της Ποκαχόντας παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση , στην ευαισθητοποίηση και γενικότερα στην ψυχική διασύνδεση της φυλής των Ινδιάνων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και η φύση.

Ποκαχόντας●

Στην εταιρία της Disney, οπού γυρίστηκε η ταινία , μας γίνονται γνωστές οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και φύσης . Συγκεκριμένα , μας επισημαίνουν πως ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, επομένως είναι αυνόητο να ενδιαφέρεται, να νοιάζεται αλλα και να εμπνέεται από αυτή , όπως για παράδειγμα οι ζωγράφοι οι οποίοι θαμπώνονται από τη φύσηκαι προβάλλουν τοπία της σε πίνακες τους. Επιπλέον , σύμφωνα με το μύθο της ταινίας , η Ποκαχόντας παραμένει πιστή στη θρησκεία ,στα ήθη και στα έθιμα , καθώς και στις παραδόσεις της φυλής , οι οποίες μα ς διδάσκουν πώς ο φυσικός κόσμος δεν πρέπει να υποδουλωθεί στη διάθεση των λευκών για εκμετάλλευση προκειμένουθ να έχουν υπερκέρδη. Τέλος , σύμφωνα με την

Ιστορική αφήγηση η σύγκρουση ανάμεσα σε λευκούς και στους Ινδιάνους δεν είχε αίσιο τέλος, και γι’αυτό , δυστυχώς, η φυλή των Ινδιάνων , δεν άντεξε τις συνεχείς πιέσεις και υποδουλώθηκε στους λευκούς.

Αυτά είναι τα στοιχεία ,που μας γίνονται γνώστα για το μήλο στη Μυθολογία ,σύμφωνα με το μύθο της Ποκαχόντας , καθώς και για τις σχέσεις της φυλής των Ινδιάνων με τη φύση ,αλλά και για τη σύγκρουση τους με τους λευκούς.

Χιονάτη ●

Στην ταινία της Χιονάτης ο ρόλος του μήλου παρουσιάζεται ως όργανο του διαβόλου, αφού εξαιτίας αυτού προκαλείται ο θάνατος. Επίσης , και ως μορφή θανάτου , διότι με αυτό δηλητηριάζεται η Χιονάτη. Τέλος υπάρχει μια αντίθεση διο τι ενώ η εξωτερική εμφάνιση του μήλου φαίνεται ωραιο, κόκκινο και δελεαστικό, αλλά εσωτερικά είναι άσχημο, από την άποψη οτι είναι δηλητηριασμένο.

Η Χιονάτη και άλλες εκδοχές της

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι ένα πραδοσιακό Ευρωπαϊκό παραμύθι. Η γνωστότερη εκδοχή της είναι εκείνη από την συλλογή των Αδερφών Γρίμ, με τίτλο Παιδικά και Σπιτικά Παραμύθια έχοντας την προέλευση της στο Σπέσαρτ της Γερμανίας.

Εκτός από την κλασσική ταινία της Walt Disney υπάρχουν και άλλες εκδοχές της όπως :

Η Κέλτικη “Gold-tree and Silver-tree”

Στο παραμύθι αυτό, η βιολογική μητέρα-βασίλισσα μαθαίνει από ένα ψάρι ότι η κόρη της είναι πιο όμορφη από εκείνη και έτσι, άρρωστη από θυμό και φθόνο, ικετεύει τον βασιλιά να σκοτώσει το κορίτσι και να της φέρει την καρδιά και το συκώτι του. Ο βασιλιάς παντρεύει την κόρη του με έναν πρίγκιπα, στέλνοντάς την κοντά του και φέρνει την καρδιά και το συκώτι μιας κατσίκας στην γυναίκα του, η οποία ηρεμεί. Ωστόσο, κάποτε μαθαίνει την αλήθεια και καταφθάνει στο παλάτι του πρίγκιπα, ενώ αυτός λείπει, καταφέρνοντας σχεδόν να σκοτώσει το κορίτσι, βάζοντας ένα αγκάθι στο δάχτυλό της. Ο πρίγκιπας κλείνει, έπειτα, το σώμα της σε ένα δωμάτιο, ξαναπαντρεύεται και η δεύτερη σύζυγός του μια μέρα ανακαλύπτει την κόρη και τραβά το αγκάθι, με αποτέλεσμα εκείνη να ξυπνήσει. Η βασίλισσα όμως μαθαίνει τα πάντα και πάει πάλι στο παλάτι. Εκεί, προσφέρει στο κορίτσι ένα φαρμακωμένο ποτό, μα η δεύτερη σύζυγος του πρίγκιπα ξεγελά την μοχθηρή γυναίκα, κάνοντας την να πιεί εκείνη το ποτό και να πεθάνει. Στο τέλος, ο πρίγκιπας και οι σύζυγοι ζουν μαζί ευτυχισμένοι

Η Ιταλική «Bella Venezia»

Η ιστορία αναφέρεται σε μια γυναίκα, την Bella Venezia, που ρωτώντας τους πελάτες του πανδοχείου της αν έχουν δει ποτέ γυναίκα ομορφότερή της, μαθαίνει από έναν απ’ αυτούς ότι η κόρη της είναι αυτή η γυναίκα. Έτσι, την κλείνει σε έναν πύργο, μα μάταια, αφού το κορίτσι παραμένει η πιο ωραία. Έτσι, διατάζει έναν υπηρέτη να την σκοτώσει, μα εκείνος σκοτώνει ένα αρνί στην θέση της, ενώ το κορίτσι βρίσκει δώδεκα ληστές και μένει μαζί τους. Η μητέρα της, όμως, μαθαίνει ότι είναι ζωντανή και έτσι στέλνει μια μάγισσα στο σπίτι των ληστών, οι οποία της βάζει στα μαλλιά μια δηλητηριώδη φουρκέτα και την σκοτώνει. Οι ληστές την θάβουν κάτω από ένα δέντρο και μετά από καιρό ένας πρίγκιπας την βρίσκει και την παίρνει μαζί του. Στο παλάτι, η μητέρα του θα τραβήξει την φουρκέτα από τα μαλλιά της κόρης και εκείνη θα παντρευτεί τον γιο της.

Η Αρμένικη «Nourie Hadig»

Στην ιστορία αυτή, μια αρχόντισσα ρωτά κάθε μήνα το νέο φεγγάρι ποια είναι η ωραιότερη. Όταν μαθαίνει ότι η κόρη της, η Nourie Hadig, την έχει περάσει σε ομορφιά, βάζει τον άντρα της να την σκοτώσει και να της φέρει το ματωμένο ρούχο της. Το κορίτσι το σκάει και βρίσκει ένα σπίτι στο οποίο υπάρχει ένας κοιμώμενος πρίγκιπας και με τον οποίο μένει μαζί και τον φροντίζει. Όταν ο πρίγκιπας ξυπνά, θέλει να πάρει για γυναίκα του μια τσιγγάνα που η Nourie Hadig είχε αγοράσει για να τον φροντίζουν μαζί. Ωστόσο, o πρίγκιπας μαθαίνει την αλήθεια μέσω μιας μαγικής πέτρας και παντρεύεται τη Nourie Hadig. Η βασίλισσα, μαθαίνοντας για την κόρη της, στέλνει μια μάγισσα να πουλήσει σ’ αυτήν ένα δαχτυλίδι. Μόλις το φοράει η Nourie Hadig πέφτει σε βαθύ ύπνο. Ο πρίγκιπας καλεί γιατρούς να την βοηθήσουν και ένας, προσπαθώντας να κλέψει το δαχτυλίδι, την συνεφέρει. Η μητέρα της, μόλις πληροφορείται τα πάντα, πεθαίνει από τον θυμό της.

Η Ελληνική «Μυρσίνη»

Τέλος, σ’ αυτή την εκδοχή, δυο ορφανές, ζηλιάρες αδελφές, μαθαίνουν από τον ήλιο ότι η Τρίτη, μικρότερη αδερφή τους, η Μυρσίνη, είναι η ομορφότερη από αυτές. Έτσι, με την πρόφαση της τίμησης της νεκρής μητέρας τους, οδηγούνται στον τάφο της, όπου και εγκαταλείπουν την Μυρσίνη. Εκείνη βρίσκει με την βοήθεια των δέντρων το σπίτι των δώδεκα Μηνών, με τους οποίους τελικά μένει μαζί. Μόλις διαδίδονται τα νέα στις αδελφές, εκείνες καταφθάνουν στο σπίτι των Μηνών με ένα φαρμακωμένο γλυκό, λέγοντας τάχα ότι την είχαν χάσει εκείνη την ημέρα. Η Μυρσίνη όμως γλιτώνει, αφού βλέπει ότι ο σκύλος που τρώει από το γλυκό, πεθαίνει. Την δεύτερη φορά, οι αδελφές πηγαίνουν με ένα μαγικό δαχτυλίδι στην Μυρσίνη, λέγοντας ότι ήταν ευχή και κατάρα της μητέρας τους να το πάρει. Η Μυρσίνη το φορά και πέφτει σε λήθαργο. Οι Μήνες τότε την κλείνουν μέσα σε μία χρυσή κασέλα, που ένας πρίγκιπας την παίρνει μαζί του, ζητώντας την από αυτούς, με τον όρο να μη δει ποτέ τι έχει μέσα. Μετά από καιρό, ο νεαρός αρρωσταίνει και ανοίγει την κασέλα για να μάθει τι έχει, πριν αυτός πεθάνει. Βλέποντας την Μυρσίνη, τραβά το δαχτυλίδι, για να δει αν γράφει το όνομα της από μέσα. Εκείνη, τότε, ξυπνά και παντρεύεται τον υγιή πια νεαρό. Όταν οι αδελφές της ξανάρθαν για να τη βλάψουν, οι στρατιώτες τις εμπόδισαν.

Επίσης έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες που βασίζονται πάνω στην συγκεκριμένη ιστορία όπως:

    • Η Χιονάτη και ο Κυνηγός(2012)

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ρούπερτ Σάντερς με τους: Κρίστεν Στιούαρτ, Σαρλίζ Θερόν, Κρις Χέμσγουορθ

Η μάγισσα Ραβένα παντρεύεται και σκοτώνει τον βασιλιά πατέρα της Χιονάτης φυλακίζοντάς τη στο κάστρο της. Όταν η τελευταία δραπετεύσει και καταφύγει στο Σκοτεινό Δάσος, η κακιά βασίλισσα θα αναγκάσει έναν τυχοδιώκτη κυνηγό να την εντοπίσει και να τη φέρει πίσω.

    • Καθρέφτη, Καθρεφτάκι μου(2012)

Είναι αμερικανική κωμωδία φαντασίας, παραγωγής 2012. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Τάρσεμ Σινγκ και το σενάριο έγραψαν οι Μαρκ Κλέιν και Τζέισον Κέλερ. Η ταινία βασίζεται στο παραμύθι Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι των Αδερφών Γκριμ. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς στο ρόλο της Κακιάς Βασίλισσας και η Λίλι Κόλινς στο ρόλο της Χιονάτης. Επίσης συμμετέχουν οι Άρμι Χάμερ, Νέιθαν Λέιν και Σον Μπιν. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Χιονάτης, όταν εξόριστη από την Κακιά Βασίλισσα ενώνει τις δυνάμεις της με τους επτά νάνους για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στο θρόνο.

Μετά την εξαφάνιση του αγαπητού Βασιλιά, η αδίστακτη σύζυγός του παίρνει τον έλεγχο του βασιλείου και κρατά την όμορφη 18χρονη κόρη του, Χιονάτη, φυλακισμένη και κρυφή στο παλάτι. Οι λάθος διαχειρίσεις όμως γεμίζουν με χρέη το βασίλειο και η απρόσμενη άφιξη του πλούσιου πρίγκηπα Άντριου Άλκοτ της δίνει μια ιδέα. Αν στήσει ένα χορό ως προς τιμήν του και τον πείσει να της κάνει πρόταση γάμου, οι δυο τους θα ζήσουν ευτυχισμένοι και το βασίλειο θα σωθεί. Στο χορό όμως, ο Πρίγκηπας θα προσέξει τη Χιονάτη και η Βασίλισσα από τη ζήλεια της θα την εξορίσει μέσα στο δάσος. Εκεί θα βρει καταφύγιο στο σπίτι όπου μένουν επτά νάνοι. Στην πορεία θα μεταμορφωθεί σε μια γενναία γυναίκα αποφασισμένη να πάρει το θρόνο που δικαιωματικά της ανήκει. Με τη βοήθεια των καινούριων φίλων της, θα εναντιωθεί στη Βασίλισσα και προσπαθήσει να πάρει πίσω και τον Πρίγκηπά της.

Κεφάλαιο 3ο :Κοσμετολογία

Τα μήλα είναι από τα παλαιότερα καλλυντικά ομορφιάς. Οι Δρυΐδες έτρεφαν μεγάλο σεβασμό σε αυτό το φρούτο και έκοβαν τις μαγικές ράβδους τους από τα κλωνάρια της μηλιάς. Καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου. Υπάρχουν 7.000 ποικιλίες μήλων στον κόσμο. Όλα τα είδη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και πιστεύεται ότι τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι καλό επίσης, να προτιμούμε μήλα χωρίς χτυπήματα και κοψίματα, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουν εισχωρήσει φυτοφάρμακα στον καρπό.

Ιδιότητες:

1) Ισχυρό αντιοξειδωτικό

2) Τονωτικό

3) Θρεπτικό

4) Απολεπιστηκό

5) Αντιγηραντικό

6) Βοηθάει στης εξισορρόπηση του PΗ

Τα ένζυμα και τα οξέα που περιέχει αποδεσμεύουν όλα τα νέκρα κύτταρα από την επιδερμίδα, αφήνοντας την λαμπερή και λεία ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής. Τα θρεπτικά στοιχεία και οι βιταμίνες Α και C συντελούν στη φυσική διέγερση του κολλαγόνου και δίνουν υπέροχη λάμψη στην επιδερμίδα.

Φυσικές συνταγές

Τονωτική λοσιόν μήλου για τόνωση και θρέψη.

Υλικά: 1 μήλο, 1 κουταλιά σούπας βότκα, 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο και 7 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού.

Παρασκευή: Κόβουμε ένα μήλο σε 4 κομμάτια και το βράζουμε για 2 λεπτά σε 500 ml νερό. Στραγγίζουμε το ζωμό σε γυάλινο μπουκάλι των 200 ml. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βότκα (αν έχουμε έντονη λιπαρότητα ή ακμή, διαφορετικά μπορούμε να παραλείψουμε την βότκα), 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο και 7 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού. Περιμένουμε να κρυώσει το μίγμα και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να βάλουμε την λοσιόν και σε μπουκάλι με σπρέι και να ψεκάζουμε την επιδερμίδα για αναζωογόνηση ή απλά να την εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα με ένα βαμβάκι ροδέλα. Χρόνος ανάλωσης 1 εβδομάδα.

Πίλινγκ μήλου

Αποδεσμεύει απαλά τα νεκρά κύτταρα και μαλακώνει την επιδερμίδα.

Υλικά: 1 κουταλάκι του γλυκού λοσιόν μήλου και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Παρασκευή: Ενώνουμε τα υλικά σε μίγμα. Κάνουμε 2 λεπτά μασάζ με το μίγμα αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Μάσκα μήλου κατά της ακμής

Τα οξέα και τα ένζυμα καταπολεμούν τα βακτηρίδια της ακμής.

Υλικά: 1 μήλο & 2 κουταλιές φρέσκο γιαούρτι

Παρασκευή: Βράστε το μήλο και έπειτα πολτοποιήστε το στο μπλέντερ. Πάρτε 1 κουταλιά από τον πολτό του μήλου και προσθέστε τις 2 κουταλιές φρέσκο γιαούρτι. Ανακατέψτε καλά. Απλώνετε το μίγμα στο πρόσωπο και στον λαιμό για 20 λεπτά και ξεπλύνετε το με χλιαρό νερό.

Μάσκα μήλου για τα ηλιακά εγκαύματα

Αναμιγνύετε πολτοποιημένο βραστό μήλο που το έχετε αφήσει να πάρει την θερμοκρασία δωματίου με μια κουταλιά μέλι ή σκέτες λεπτές φέτες από φρεσκοκομμένο μήλο. Ανακουφίζει πολύ το καμένο δέρμα. Απλώνετε σαν μάσκα για 20 λεπτά στην πάσχουσα περιοχή και ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Παγωμένο μήλο για πρησμένα μάτια

Αν τα μάτια σας είναι το πρωί που ξυπνάτε πρησμένα και ταλαιπωρημένα, απλώστε μια φέτα από παγωμένο μήλο για 10 λεπτά. Αποφύγετε να βάζετε λιπαρές κρέμες κοντά στο βλέφαρο.

Κεφάλαιο 4ο : Υγεία

Γνωρίζουμε ότι το μήλο έχει έναν βασικό ρόλο διότι περιέχει πολλές βιταμίνες όπως:

1.Βιταμίνη C.

Η υψηλή περιεκτικότητα το μήλου σε βιταμίνη C, είναι ίσως από τις πιο γνωστές ιδιότητές του. Έρευνες έχουν δείξει πως 100γραμμάρια μήλου μπορούν να μας προσφέρουν έως και 1500mg βιταμίνης C!

2.Αντιοξειδωτικά.

Το μήλο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ουσίες που αποτελούν τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

3.Ενδυνάμωση οστών.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως το μήλο περιέχει ένα φλαβονοειδές, το οποίο υπάρχει μόνο σε αυτό το φρούτο. Αυτό το φλαβονοειδές έχει αποδειχτεί πως βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

4.Χοληστερίνη.

Το μήλο βοηθάει στην μείωση της χοληστερίνης. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μήλα καθημερινά, μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη τους έως και 16%!

5.Αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ερευνητές μελέτησαν τις αντικαρκινικές ουσίες που βρίσκονται στην σάρκα και την φλούδα του μήλου και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Με 50 γραμμάρια φυτικών χημικών από την φλούδα του μήλου, η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε κατά 43%, ενώ με 50 γραμμάρια από τις χημικές ουσίες από την σάρκα του μήλου, η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε κατά 29%!

6.Άσθμα.

Πρόσφατη έρευνα σε παιδιά που πάσχουν από ασθμα έδειξε πως τα παιδιά που έπιναν ημερισίως χυμό μήλου, πάθαιναν πολύ λιγότερες κρίσεις άσθματος από εκείνα που δεν έπιναν τόσο συχνά μηλοχυμό. Ακόμα, οι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με άσθμα, σε σχέση με εκείνες που δεν τρώνε μήλα συστηματικά.

7. Διαβήτης.

Το μήλο περιέχει μία ουσία, η οποία μειώνει την ανάγκη του οργανισμού μας για ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σαγχαρώδους διαβήτη.

Πολλά τα οφέλη των μήλων.

(1) μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα

(2) ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση

(3) βοηθουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα

(4) αύξανουν την HDL χοληστερινη

(5) σκοτώνουν τους ιους

(6) μειώνουν την όρεξη

(7) διευκολύνουν την πέψη

(8) βοηθουν στη διατήρηση της υγείας των νεύρων

(9) συμβαλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

(10) μπορουν να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα δείχνει ότι τα μήλα έχουν υψηλά επίπεδα quercetin. Τα υψηλά επίπεδα της quercetin που αναφέρονται μπορεί να αυξήσουν την αντιοξειδωτική δράση στο αίμα. Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης του αίματος.

Επιπλέον, το υψηλό ποσοστο quercetin κάνει τα άτομα που καταναλώνουν μηλα να εχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κουαρσετινη ειπώθηκε οτι είναι αναστολεας ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι καπνιστές ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μήλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και quercetin, και μπορεί να βοηθήσουν την πρόληψη βλαβών στα τοιχώματα των αγγείων ,που προκαλουνται από τον καπνό.

Η Υδατοδιαλυτη ίνα που ονομάζεται πηκτίνη και υπαρχει στα μήλα, , μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η Πηκτίνη επισης μπορεί να δεσμεύσει τα χολικά οξέα και βοηθα τη δυσκοιλιοτητα. Η Πηκτίνη στα μήλα είναι επίσης χρήσιμη στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμ.μήλων:

Ενέργεια 58,00 θερμιδες

Πρωτεΐνη 0,30 g

Λίπος 0,40 g

Υδατανθρακες 14,90 g

Ασβεστιο 6,00 mg

Φωσφόρος 10,00 mg

Φυτικες ινες 0,70 g

Σιδηρος 1,30 mg

Η βιταμίνη Α 24,00 RE

Βιταμίνη Β1 0,04 mg

Βιταμίνη Β2 0,03 mg

Βιταμίνη C 5,00 mg

Νιασίνη 0,10 mg

Σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, τα μήλα περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη Α.

Διατηρήστε τη μνήμη με Μήλα

Φάτε 2-3 μήλα την ημέρα, ή καταναλωστε το χυμο τους ,αυτο μπορεί να βοηθήσει,ωστε ο εγκέφαλος να λειτουργεί καλά,και έτσι να διατηρούμε την μνήμη μας.Οι Αντιοξειδωτικές ουσίες των μήλων, κυρίως Η βιταμίνη C και η Κουαρσετινη (quercetin), βοηθουν την πρόληψη των ζημιών στη μνήμη,του εγκεφάλου, που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Η περιορισμένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, κάνει το σώμα μας να μην είναι σε θέση να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν μια σειρά από ασθένειες, από καταρράκτη μεχρι καρκίνο.

Τα μήλα μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ειδικοί του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής στο King’s College του Λονδίνου οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να είναι ως και τέσσερις φορές πιο καταστρεπτική για τα δόντια σε σύγκριση με την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.

Σύμφωνα με τη μελέτη των βρετανών επιστημόνων επιβαρυντική για τα δόντια μπορεί να είναι επίσης η κατανάλωση κρασιού και μπίρας, ωστόσο οι πίκλες και το γκρέιπφρουτ (που δεν καταναλώνονται βέβαια τόσο συχνά) δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την οδοντοστοιχία.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

«Δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πώς το τρώμε» αναφέρει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπάρτλετ, επικεφαλής της μελέτης και προσθέτει: «Οι γιατροί σημειώνουν ορθά ότι τα μήλα κάνουν καλό στην υγεία, ωστόσο εάν κάποιος τρώει μήλο με αργούς ρυθμούς, τα υψηλά επίπεδα οξύτητας που δημιουργούνται στο στόμα μπορούν να βλάψουν τα δόντια. Την ίδια στιγμή τα αναψυκτικά και κυρίως τα τύπου κόλα που έχουν συνδεθεί με φθορά των δοντιών δεν φάνηκε από τη μελέτη μας να αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών». Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ο καθηγητής Μπάρτλετ και η ομάδα του διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ της φθοράς των δοντιών σε διαφορετικά σημεία του στόματος καθώς και της διατροφής περισσότερων από 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 ως 30 ετών. Αναζήτησαν τυχόν βλάβες στην επιφάνεια της αδαμαντίνης των δοντιών (σε βάθος 2 χιλιοστών από την επιφάνεια του δοντιού) καθώς και στην οδοντίνη, την κύρια δομή του δοντιού κάτω από την αδαμαντίνη. Συνέκριναν στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία με τη διατροφή του κάθε εθελοντή ή εθελόντριας.

Βλάβες στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη

Οπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν μήλα είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βλάβες στην οδοντίνη – την ίδια στιγμή όσοι κατανάλωναν ανθρακούχα ποτά δεν παρουσίαζαν επιπλέον κίνδυνο καταστροφής των δοντιών. Και οι φρουτοχυμοί φάνηκε να τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο φθοράς στην αδαμαντίνη και συγκεκριμένα στο επάνω μέρος των δοντιών κοντά στα ούλα ενώ η μπίρα, που είναι όξινη, αύξανε τις πιθανότητες καταστροφής της οδοντίνης κατά τρεις φορές.

Μήλα – πετιμέζι

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα μήλα περιέχουν ως και τέσσερις κουταλιές ζάχαρη , γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση αυξημένων επιπέδων οξέων στο στόμα. Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η δρ Γκλένις Τζόουνς, διατροφολόγος στο Τμήμα Ερευνας της Ανθρώπινης Διατροφής στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Βρετανίας δήλωσε: «Τα φρούτα μπορεί να είναι όξινα και προφανώς περιέχουν ζάχαρη, ωστόσο δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τον πληθυσμό από το να καταναλώνει φρούτα και χυμούς φρούτων». Η ειδικός συμπλήρωσε ότι μια καλή συμβουλή είναι η κατανάλωση των μήλων να συνοδεύεται από λίγο γάλα ή τυρί που περιέχουν αμφότερα ασβέστιο. Και αυτό διότι το ασβέστιο εξουδετερώνει τα οξέα. Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν η κατανάλωση νερού αμέσως μετά την κατανάλωση του μήλου, αφού το νερό «ξεπλένει» το στόμα. «Παράλληλα το να πίνει κάποιος χυμούς φρούτων με καλαμάκι αποτελεί έναν τρόπο προστασίας των δοντιών. Και το βούρτσισμα των δοντιών πριν την κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να βοηθήσει καθώς δημιουργεί ένα ‘φράγμα’ μεταξύ της τροφής και των δοντιών».

«Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Αυτή την παροιμία είναι διαδεδομένα γνωστή καθώς μια τονίζει πόσο σημαντικό είναι στην ζωή μας αυτό το φρούτο για την σχεδόν υγεία μας.. Έρευνες έρχονται να επαληθεύσουν αυτό το ρητό .Το μήλο λοιπόν έχει εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Το μήλο μπορεί να βελτίωση σημαντικά κατάσταση της υγείας ενός ατόμου μέσης ηλικίας μέσα σε μόλις ένα μήνα! H προέλευση του μήλου είναι άγνωστη, αλλά καλλιεργείται από τα προϊστορικά χρόνια και σήμερα λοιπόν υπάρχουν χιλιάδες είδη. Μερικές θεραπευτικές ιδιότητες που έχει είναι η μείωση χοληστερόλης. Περιέχει αντικαρκινικούς παράγοντες ακόμα διαθέτει ήπια αντιβακτηριδιακή αντιφλεγμονώδη οιστρογονική δράση ενώ παράλληλα δρα και κατά παθογώνων ιων. Πλούσιο σε φυτικές ίνες ,βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και περιορίζει την όρεξη .Η κατανάλωση του χυμού του μήλου από παιδία ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά.

Εργασία των μαθητριών Μέμα Ρομίνας, Μουλά Βασιλικής και Μεϊντάνη Τερψιθέας

Πατήστε εδώ για Απάντηση