WATERBOUW

Infrastructuur en kunstwerken langs Vlaamse waterwegen

(klikken om album te openen, klikken om foto te openen, daarna kan je bladeren in het album)

Nog beter dan wiskundige formules of technische uitleg, kunnen beelden verduidelijken met welk groot vernuft en met welke enorme inspanningen men er in de loop der eeuwen in geslaagd is de natuurlijke waterlopen te beheersen en te beheren.

Waterbouwkunde is, naast wegenbouwkunde, onderdeel van de civiele techniek. Deze toegepaste wetenschap richt zich op het ontwerp en beheer van waterbouwkundige werken voor algemeen nut.Niet alleen worden de dwarssectie en het langsprofiel van kanalen en gekanaliseerde rivieren en stromen ontworpen, ook de kunstwerken die ermee te maken hebben worden ontworpen: vaste en regelbare stuwen, grote en kleine sluizen, duikers, scheepsliften, dijken, waterkeringen.

Daarnaast worden ook rioleringen, waterzuiveringsinstallaties en de bijhorende pompinstallaties gebouwd.

Ook de havens met bijhorende staketsels, dokken, aanlegsteigers en kades behoren tot de waterbouwkunde. Waterbouwkunde legt zich verder toe op kustverdedigingswerken, stromingsregimes van rivieren en waterbeheer.

Wet van Bernoulli

De wet van Bernoulli beschrijft het stromingsgedrag van vloeistoffen, en legt het wiskundig verband tussen de druk in de vloeistof en de veranderingen in hoogte en stroomsnelheid. Het is een wet uit de hydrodynamica (stromingsleer voor water) en de basis voor alle berekeningen bij het ontwerpen van kunstwerken in de waterbouw.

Een van de gevolgen van de wet is dat een toename in de snelheid van een vloeistof gepaard gaat met een verlaging van de druk in die vloeistof.

De formule is een vereenvoudigde vorm (onder bepaalde randvoorwaarden) van de wet van behoud van energie. In feite formuleert de wet het behoud van de energiedichtheid langs een stroomlijn voor stationaire stromingen in onsamendrukbare en niet-viskeuze media met constante (massa)dichtheid (water is hiervan een typisch voorbeeld). Langs een stroomlijn geldt:

 \begin{matrix} \frac 12 \end{matrix} \rho v^2 + \rho gh+ p= \mathrm{constant}.

Hierin is:

v de snelheid in meter per seconde (m/s)

g de aard- of valversnelling in meter per seconde kwadraat (m/s²)

h het hoogteverschil in meter (m)

p de druk in Pascal (Pa)

ρ de massadichtheid in kilogram per kubieke meter (kg/m³)