Getijdenenergie op de Schelde

Getijdenenergie is voorspelbaar en betrouwbaar, maar is energiewinning uit de getijden op de Schelde ook haalbaar?  Dat onderzoekt Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) de komende maanden in het kader van een Europees gesubsidieerd project.

In het raam van dit onderzoek is sinds 13 oktober 2014 aan de Scheldebruggen tussen Temse en Bornem een ponton met testopstelling geplaatst.

De installatie  moet de technische en financiële haalbaarheid van energiewinning uit de getijden op de Schelde onderzoeken. Een turbine (met verticale as) van Water2Energy zal gedurende één maand de stroming van het Scheldewater omzetten in elektriciteit. 

Omwille van de relatief trage stroming van de Schelde is dit immers geen evidentie. Diverse meetgegevens (stromingssnelheid, opgebracht vermogen,  ..enz.) zullen daarbij in kaart worden gebracht.

Tegelijkertijd plaatste ook het Franse ULCO (Université Littoral du Côte d’Opale) een testopstelling om de invloed van de turbulentie van het water op de energieopbrengst te onderzoeken. 

Het onderzoek kadert binnen het Europese ProTide-project. Aan dit project participeren, naast de waterwegbeheerder W&Z, volgende Europese partners:  (ULCO-Frankrijk), de Provincie Zeeland (Nederland), Isle of Wight (Groot-Brittannië) en Dover Harbour Board (Groot-Brittannië).

De doelstelling van deze Europese samenwerking, in het kader van Interreg NWE, is om getijdenenergie door onderzoek en innovaties te laten doorgroeien tot een volwaardige bron van duurzame energie. Getijdenenergie is niet alleen een zeer betrouwbare en voorspelbare bron van energie; het is ook een energievorm met weinig ecologische en visuele impact. Op een grotere schaal kan getijdenenergie een nieuw alternatief vormen voor onze fossiele brandstofverslaving. Mogelijk kan ook deze duurzame energiebron een rol spelen in het steeds luider klinkende verhaal van energietransitie.

In een volgende fase (vanaf 14 november) zal Waterwegen en Zeekanaal een nieuwe testopstelling plaatsen met een ander type turbine (met horizontale as) van Aquascrew.