Meer over chiropractie

1. MEER OVER CHIROPRACTIE

Chiropractie is een onafhankelijke professionele discipline die zich bezig houdt met de behandeling van functionele aandoeningen van spier-, skelet-, en zenuwstelsel en de effecten hiervan op het gehele bewegingsapparaat. Het functioneren van de wervelkolom als centrale as in het lichaam en bekken is met name belangrijk.

Vanaf het begin heeft chiropractie zich ontwikkeld door wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft geleid tot de chiropractie, zoals die vandaag de dag wordt uitgeoefend. Over een periode van ruim honderd jaar is chiropractie wereldwijd uitgegroeid tot de derde grootste vorm van gezondheidszorg (rapport World Health Organisation, 2005) na de reguliere geneeskunde en tandheelkunde.

Ondanks het feit dat chiropractie in Nederland nog steeds een relatief onbekende vorm van gezondheidszorg is, weten elk jaar honderdduizenden mensen de chiropractor te vinden. In 1999 werden er 850.000 behandelingen verricht in Nederland en in 2009 ging dit om 1,5 miljoen behandelingen en deze groei zet zich nog steeds gestaag voort.

Verreweg de meeste mensen komen zelf, direct of na goede ervaringen van familieleden, vrienden of kennissen bij de chiropractor terecht. Wel zien we in de praktijken steeds meer doorverwijzingen van artsen en specialisten. Ook werken we bij Chiropractie Bunnik en Zeist West samen met fysiotherapeuten in de omgeving.

ERKENNING

In veel landen om ons heen is chiropractie inmiddels onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. In het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland en alle Scandinavische landen is chiropractie een bij de wet erkend beroep. De chiropractor heeft hier de status van een zorgverlener in de eerstelijns gezondheidszorg, zoals een arts of tandarts. In het Verenigd Koninkrijk zijn twee universiteiten waar men chiropractie kan studeren. In Denemarken is er een universiteit waar men chiropractie kan studeren. Bij deze universiteit worden de studenten geneeskunde en chiropractie de eerste drie jaar gezamenlijk opgeleid, om zich pas tijdens de laatste twee jaar van hun studie te richten op de specialisatie van hun keuze; chiropractor of huisarts. In Canada, Amerika, Nieuw Zeeland, Australie en Zuid Afrika is chiropractie al tientallen jaren en bij de wet erkend beroep. In deze landen verwijzen artsen mensen met rugproblemen direct door naar een chiropractor.

In Nederland is chiropractie nog steeds een “vrij” beroep, dat valt onder de noemer “alternatieve” of “complementaire” geneeskunde. Tot op heden is het beroep niet officieel door de overheid gereguleerd en erkend. De Stichting Chiropractie Nederland, een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsbevordering en bewaking van de uitoefening van chiropractie in Nederland, werkt in navolging van de volgens de wet BIG gestelde eisen. Op deze wijze wordt in Nederland de kwaliteit van de chiropractie en chiropractische zorg bewaakt. Wanneer u een chiropractor bezoekt, zorgt u er dan voor dat deze lid is van bovengenoemde stichting.

Chiropractie Bunnik

Schoudermantel 2

3981AH Bunnik

06 33343715

Artikel geschreven door Dr. J. Hoeve - Chiropractie Hoeve en Korevaar-Tel: 0522-461683