SUBIRACHS i Alta-riba

En la V Festum Castrum es retrà homenatge al recentment desaparegut escultor Josep Ma Subirachs.

Mai oblidarem la seva solidaritat vers nosaltres.

(Clica sobre la imatge per saber més del gran escultor Josep Ma Subirachs)

L’ESCULTOR JOSEP Mª SUBIRACHS DÓNA SUPORT I ES SOLIDARITZA AMB EL CASTELL SANT MIQUEL D’ALTA-RIBA

El cartell de l’acte de col·locació de la “Primera & Darrera pedra”, que tindrà lloc durant la “V Festum Castrum” a Estaràs, tindrà l’empenta de l’artista.

Alta-riba, 11-02-2014

AACSMA

Josep Mª Subirachs, un dels grans escultors del nostre país, reconegut mundialment per la seva trajectòria escultòrica, s’ha solidaritzat amb els Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba i ha cedit de forma desinteressada la creació “Alfa i Omega” per il·lustrar l’esdeveniment que tindrà lloc el proper dia 15 de juny al Castell Sant Miquel d’Alta-riba, a Estaràs.La petjada de Subirachs ha estat present des de l’acta fundacional de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA). Fa 4 anys els Amics del Castell es van inspirar en l’obra de l’artista per crear el logotip de la seva entitat retent-li així un petit homenatge a la gran persona i artista que és en Subirachs.

Degut a la admiració que els membres de l’associació tenen a Josep Mª Subirachs, es va comunicar a l’artista el projecte de recuperació del castell d’Alta-riba. L’escultor i la seva filla Judit Subirachs-Burgaya, no en van dubtar ni un moment i, amb la generositat que els caracteritza, es van solidaritzar en la recuperació del Castell Sant Miquel d’Alta-riba, tal com ho han fet en tants d’altres esdeveniments i commemoracions de la vida cultural i social de Catalunya.

L’obra que l’escultor Josep Mª Subirachs cedeix per il·lustrar el cartell de l’acte de col·locació de la primera i darrera pedra del castell, i que alhora el vincula amb el poble, és la creació “Alfa i Omega”. El joc entre les dualitats de l’inici i la fi, il·lustren a la perfecció l’estat en què es troba el projecte de recuperació de la fortalesa d’Alta-riba. L’AACSMA es troba probablement a la fi de la seva etapa, com el propi castell. Els membres de l’Associació treballen per desencallar els diferents obstacles burocràtics, tècnics i polítics; però no saben si podran continuar gaire temps més. Els amics del Castell treballen per una nova etapa per Alta-riba, Estaràs i la comarca; i sense deixar de gaudir de la història volen celebrar l’inici de la fi, el final de les traves burocràtiques, o el final del seu projecte. No saben gaire el què hauran de celebrar el dia 15 de juny, però volen celebrar amb tota Catalunya, que durant aquests 4 anys han omplert de vida el recinte del castell d’Alta-riba, amb activitats, atencions, celebracions, projectes i esperances; i què aquest esforç ha valgut la pena per la gent que han trobat pel camí i què els han deixat somniar una mica què podien canviar la història d’un petit castell roquer.

Cal destacar que la força de l’estètica, els traços i les formes que empra Subirachs units al simbolisme i els seu univers de significació aquest dibuix té encara més força, doncs conjuga a la perfecció la força de la lletra “Alfa”, com inici de la creació i de les etapes de la vida; i la lletra “A” d’Alta-riba.

El castell Sant Miquel d’Alta-riba (Estaràs, La Segarra) és una fortalesa d’inici romànic que encara conserva les seves estructures com el seu torreó i evoluciona cap un gòtic arcaic i es troba en perill de col·lapse. Altrament cal destacar que d’aquest castell és descendent el cavaller Ponç d’Alta-riba, que com a representant del braç militar, va participar en les corts de Cervera de l’any 1359 en el naixement de la Generalitat de Catalunya.