Els Alta-riba

El Castell d’Alta-riba és el casal dels Alta-riba. Els Alta-riba més destacats són: el cap del llinatge dels Alta-riba, que per la seva valentia i les victòries, fou el cavaller Berenguer d’Alta-riba. Amb grans èxits, durant la reconquista, va lluitar contra els musulmans per reconquerir Catalunya, Aragó, València i va arribar fins a Múrcia. D’aquí que en aquestes terres conquerides apareixen pobles anomenats “Altarriba”. La seva néta Arnaleta d’Alta-riba que fou abadessa de Vallbona de les Monges. El cavaller templer i comendador del castell de Gardeny Bernat d’Alta-riba.

Ponç d’Alta-riba fou un dels quatre representants de la noblesa catalana, i com a representant del Braç Militar, va assistir a les Corts de Cervera l’any 1359, on va viure de primera mà el naixement de la Generalitat de Catalunya.

Durant la primera meitat del segle XIV, Arnau d’Alta-riba, senyor de l’Aranyó, secretari dels Cardona, va administrar els drets de mesuratge de la vila de Cardona, i tenia grans propietats a Pujalt, Marçà, Castellfollit de Riubregós i Cardona.

Guillem d’Alta-riba i el seu fill Llorenç d’Alta-riba foren homes forts i poderosos a Osona. Van lluitar a favor de Joan II i van tenir atemorits als governants i ciutadans de Vic. Tant va ser l’alegria el dia de la seva mort que es va celebrar festa gran amb processó inclosa en acció de gràcies a Sant Pau de Narbona l’any 1475.