2) Selbî Sıfatlar (Tenzîhât)

2) Selbî Sıfatlar (Tenzîhât)

Rabbimiz Allah'ın şanına yakışmayan, acizlik ve nok­sanlık ifade eden bütün sıfatlardan Allah'ı tenzih edip O'ndan nefyedilmesi gerekli olan sıfatlara selbî sıfatlar denir...

"El-Akîdetu't-Tahâviyye" adlı meşhur eserinde:

"Yüce Allah hakkında münakaşaya dalmayız. Allah'ın dini konusunda da birbirimizle çekişmeyiz. [12]diyen İmam Tahâvî (rh;a.) şunları beyan etmektedir:

"Allah, her şeyi mülk edinir. Buna karşılık hiçbir şey O'nu mülk edinemez. Allah'a, göz açıp yumacak kadar bir zaman için bile ihtiyaç duymamak olacak şey değildir. Kim Allah'dan bir an bile müstağni kalacak olursa, küfre girer ve hüsrana uğrayanlardan oluverir.

Allah Teâlâ, hem gazaba gelir, kızar ve hem de razılık gösterip hoşnud olur. Fakat O'nun kızması ve razı olması, insanlardan hiç birinkine benzemez." [13]

"Allah, sınır ve gayelerden, erkan, aza ve edavattan beridir. Altı yön, mahlukatı kuşattığı gibi Allah'ı kuşatamaz.Allah'ın 'Bir,tiği hususunda, yine Allah'ın bizi başarıya ulaştıracağına kesinlikle inanarak deriz ki: Allah, birdir ve hiçbir ortağı yoktur. .

O'na benzeyen hiçbir şey yoktur.

O'nu aciz bırakacak hiçbir şey de yoktur.

O'ndan başka hiçbir ilâh mevcud değildir.

Allah, başlangıcı olmayan kadîm ve sonu gelmeyecek şekilde devamlıdır,

Allah'ın varlığı hiçbir şekilde son bulmaz ve yok olmaz.

Ancak O'nun dilediği olur.

Allah'a vehimler ve zanlar ulaşamaz, düşünceler O'nu idrak edemez.

Varlıklar, O'na benzemez.

Allah, hiç ölmeyecek olan "Hayy" (diri), hiç uyumayan

"Kayyum" dur.

Yarattığı şeye ihtiyaç duymadan yaratan ve yaratık­larının rızkını güçlüğe düşmeden verendir.

Allah, korkuya kapılmadan öldüren (mumit) ve hiçbir güçlüğe düşmeden yeniden diriltendir.

Allah, yarattıklarından önce, sıfatları ile birlikte 'Kadîm'i idi. Allah'ın sıfatlarından, önce yok iken mahlukatın var olması ile sonradan var olup ilave olunan hiçbir sıfat yoktur. O, sıfatlarıyla ezelî olduğu gibi, aynı şekilde bu sıfatları üzere ebedîdir.

Allah, mahlukatı yarattıktan bu yana 'Hâlîk, ismini, beriyyeyi de yaratmasından bu yana 'Bârî, ismini almış değil. O, bundan önce de Halik ve Bârî idi.

Allah'ın yaratıcı ve terbiye edici sıfatı vardır. Buna karşılık yaratılmışlık ve büyütülüp terbiye edilmiş anlamı yoktur.

Nitekim Allah, mahlukatı dirilttikten sonra 'Muhyi'l-Mevtâ, (ölüleri dirilten) ismini almış değildir. Aynı şekilde bunları ilk defa icad etmesiyle, Hâlîk ismini almamış olup O, bundan önce de ölüleri dirilten ve mahlukatı yaratan idi.

Bütün bunlar, Allah'ın her şeye gücünün yetmesinden, tüm eşyanın O'na muhtaç olmasından ve bu işlerin Allah'a kolay gelmesindendir. Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir. Allah'ın hiçbir benzeri yoktur. O, Semî' ve Basîr'dir. Her şeyi hakkıyla duyar ve görür.

Allah mahlukatı, ilm-i ezelisine muvafık olarak yarat­mıştır.[14]

Selbî sıfatları belli bir sayıya sığdırmak imkânsızdır... İslâm ulemâsı, bunlardan en önemli olan beş tanesini kap­samlı bir şekilde ele alıp açıklamışlardır...

Bu sıfatlar, şunlardır:

[12] Dr. Arif Aytekin, A.g.e, sh. 54, md.53.

[13] Dr. Arif Aytekin, A.g.e. sh. 46, Md. 38.

[14] Dr. Arif Aytekin, A.g.e sh.34-38( Md.1-18.