Romantiek (1770-1850)

BRUCKNER (ANTON)

Symfonie nr 8_1892

Bruckner liet wat programmatische achtergrondinformatie bij de verschillende delen na. In het openingsdeel horen we bijvoorbeeld ‘doodsaankondiging’ en aan het slot: ‘de overgave’. Bij deel drie had Bruckner ‘te diep in een oog van een meisje gekeken’. In de Finale treft de Oostenrijkse keizer de Russische tsaar, horen we de kozakken ronddraven, militaire muziek en fanfares. 

Mahler

Symfonie nr 1, derde deel

De notenkraker

Ballet met muziek van Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Exotisme _ romantiek _ bravoure

Fidelio, oder die eheliche liebe

femenisme avant la lettre in de opera Fidelio van Ludwig van Beethoven

Oppositie in Wit-Rusland

Bestaat vooral uit vrouwen! Alsof de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko de vrouwen in zijn land heeft wakker gekust. De samenleving, zo sprak hij in mei dit jaar, is niet volwassen genoeg om op een vrouw te stemmen. De last van het presidentschap zou ervoor zorgen dat ze „instort, arm ding”, zei hij badinerend. „Ik ben er absoluut van overtuigd dat een man de volgende president zal zijn.”

Tichanovskaja, Kolesnikova en Tsepkalo namen het stokje over van drie mannen. Tichanovskaja’s man had zich kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar belandde in de gevangenis. Ze besloot daarom zelf mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Kolesnikova zat in het campagneteam van Viktor Babariko. Deze oud-bankier wilde een gooi doen naar het presidentschap maar zag zichzelf ook terug in de gevangenis. Tsepkalo’s echtgenoot vertrok onder druk naar het buitenland, nadat hij zich kandidaat wilde stellen voor het hoogste Wit-Russische ambt.

Ludwig van BEethoven 

HELDENVERHAAL

De enige opera die Ludwig van Beethoven schreef! Het stuk vertelt het klassieke verhaal van een held die een dame in nood moet redden uit de klauwen van een kwaadaardige man. Alleen zijn de rollen hier omgedraaid en is het Leonore die haar man Florestan moet bevrijden nadat hij omwille van zijn politieke overtuigingen werd opgesloten door de gemene Pizzaro. Toegegeven, ze verkleedt zich als man (met als schuilnaam Fidelio) om haar hachelijke missie te volbrengen, maar dat heeft verschillende commentatoren niet tegengehouden om Beethoven te prijzen als proto-feminist.

“Van al mijn kinderen kostte Fidelio me de meeste moeite en baarde het stuk me de meeste zorgen. Het is me dan ook het dierbaarst.”



Fidelio, animatiefilm door walpurghis

FLORESTAN  (Spaans edelman) tenor

LEONORE (zijn vrouw, als Fidelio) sopraan

ROCCO (hoofdcipier) bas

MARZELLINE (Rocco`s dochter) sopraan 

JAQUINO (Rocco`s assistent) tenor

DON PIZARRO (gouverneur gevangenis) bas / bariton

DON FERNANDO (minister) bas

Don Florestan, een Spaanse edelman heeft het gewaagd het oppergezag van de gouverneur Don Pizarro te tarten. Hij  is door hem naar de diepste gewelven van een gevangenis verbannen. Het gerucht gaat dat Florestan dood is maar zijn vrouw Leonore denkt dat hij nog in leven is en doet al twee jaar pogingen om hem weer vrij te krijgen. Onder de naam 'Fidelio' en vermomd in mannenkleren werkt zij als knecht van Rocco die cipier is in dezelfde gevangenis. De dochter van Rocco, Marzelline, is verliefd geworden op Fidelio, tot ergernis van Jacquino, de portier van de gevangenis. Hier begint de opera.

HET VERHAAL

In een Spaanse staatsgevangenis buiten Sevilla wordt de onschuldige politieke gevangene Florestan in een ondergrondse kerker gevangen gehouden. De gouverneur van de gevangenis, Don Pizarro, heeft hem daar zonder enige vorm van proces opgesloten.

De vrouw van Florestan, Leonore, is erachter gekomen dat haar man zich hoogstwaarschijnlijk in deze gevangenis bevindt, en zij heeft zich, verkleed als man, tot de bewaker Rocco toegang verschaft. Rocco's dochter Marzelline raakt meteen verliefd op deze nieuwe jongeling die zich Fidelio noemt, en de vader ziet in hem een toekomstige schoonzoon. Om haar ontmoeting met Florestan mogelijk te maken, vraagt Leonore of zij Rocco kan helpen met het werk in de kerkers. De bewaker vertelt haar over een onofficiële gevangene, waardoor Leonore alleen maar in haar vermoedens wordt gesterkt.

Het is de naamdag van de koning, en het is gebruikelijk dat er dan amnestie aan gevangenen wordt verleend. Don Fernando, een minister uit Sevilla, zijn de geruchten van de onschuldige gevangene echter ook ter ore gekomen en hij besluit, in plaats van amnestie te verlenen, een inspectietocht te organiseren. Don Pizarro heeft op zijn beurt weer geruchten over de voorgenomen inspectie gehoord, en hem rest niets anders dan Florestan uit de weg te ruimen voordat de minister arriveert. Hij vertelt Rocco dat hij Florestan wil vermoorden en dat er in de kerker een graf moet worden gegraven.

Leonore, die van dit plan op de hoogte is, vergezelt Rocco naar de donkere kerker. Daar herkent zij haar echtgenoot aan zijn stem. Als het graf klaar is, roept Rocco Don Pizarro. Maar als de gouverneur Florestan wil doodsteken, werpt Leonore zich tussen hen, maakt zich bekend en bedreigt Don Pizarro met een pistool. Met de aankomst van Don Fernando zijn voor Don Pizarro alle kansen verkeken; zijn spel is uitgespeeld. Alle gevangenen worden vrijgelaten, Leonore neemt haar man de ketens af en iedereen zingt een jubelende dankhymne aan de opofferende liefde van de vrouw.

Antonin Dvořak (1841-1904)

Antonin Dvořak (1841-1904) was Tsjech in hart en nieren. Hij was de oudste zoon van acht kinderen. Vader en moeder beheerden een slagerij en dranklokaal. Toen Dvořak eens als gevierd componist zijn geboortedorp bezocht, trakteerde de muziekkapel de maestro met arrangementen uit zijn laatste successen. ‘Stop, stop!’, zou Dvořak uitgeroepen hebben: ‘Speel alsjeblieft gewone Tsjechische deuntjes. Ik ben hier voor mijn rust!’