Funktionär

Funktionär

Varför våra funktionärer är så viktiga för Sävedalens AIK Friidrott

Sävedalens AIK Friidrott arrangerar under året ett flertal större och mindre tävlingar – både långlopp och arenatävlingar. Dessutom har vi ett stort engagemang i Göteborgsvarvet, som ju ägs av Göteborgs Friidrottsförbund. Vi är också en del i arrangörsalliansen Vallenklubbarna.

Förutom att arrangemangen ger tävlingsmöjligheter för våra egna aktiva så utgör intäkterna merparten av sektionens inkomster. Intäkter som oavkortat går tillbaka till verksamheten - i form av lokalhyror, tävlingsanmälningar, idrottsutrustning, personal, ersättning till tränare och mycket, mycket mer.

För att kunna genomföra alla arrangemang under ett år krävs en stor ideell arbetsinsats från alla aktiva och föräldrar i klubben. Alla behöver vi solidariskt hjälpas åt, för att vi ska räcka till och arbetsbördan inte bli för stor för ett fåtal. Vi har medvetet valt att satsa allt på våra arrangemang och därför valt bort bingolotter, kakor, lotter eller liknade aktiviteter.

Du är heller inte ensam i din roll som funktionär utan ingår i en funktionärsstab där du är en viktig del. I varje grupp ingår alltid någon med tidigare erfarenhet. Vi ska göra detta tillsammans och samtidigt passar vi på att ha trevligt tillsammans.

Hur många tillfällen förväntas jag hjälpa till?
Inför varje år räknar vi ut behovet. Detta kan därför ändras från år till år. Som aktiv i Sävedalens AIKs friidrottssektion, eller vårdnadshavare till yngre aktiv, ingår det i medlemskapet att man gör ett visst antal funktionärsdagar per år.

Antal tillfällen år 2024 - Två dagar per aktiv ska utföras mellan januari 2023 och 1 september 2023. Under hösten ska 1 dag utföras för yngre aktiva (födda 2011 eller senare), och 1,5 dag för äldre (födda 2010 eller tidigare). Familjer med fler än ett barn i verksamheten ska delta som funktionär ytterligare 1 dag/år. Vi räknar ändå funktionärstimmarna på helårsbasis. Har du inte fyllt dina dagar under våren, gör du alla eller resterande under höstens uppdrag istället.

I klartext lyder varje familjs funktionärsansvar som följer:

Familj med 1 aktiv 12 år eller äldre (född -2012) = minimum 2.5 funktionärsdagar under 2024

Familj med 1 aktiv 11 år eller yngre (född 2013-) = minimum 2,5 funktionärsdagar under 2024

Familj med 2 aktiva barn = enligt ovan plus 1 dag/år för syskonet

Veteraner = minimum 2 funktionärsdagar under 2024

Tränare med mer än 50% närvaro uppmuntras att bidra med minst 1 dag/person

En heldag kan även göras som 2 halvdagar.

Förutom arrangemangen kan funktionärsinsatsen också göras i någon av våra kommittéer.
Funktionärsdagarna räknas endast för arrangemangen som finns listade på anmälningssidan; resultattävlingar (alltså mindre tävlingar utan betydande intäktspotential) ingår inte - där förväntas istället föräldrar till barn i de aktuella grenarna hjälpa till utöver de begärda funktionärstimmarna.

Måste jag vara funktionär?
När du betalat aktivitetsavgift till Friidrottssektionen har du godkänt villkoren för funktionärsåtagande. Genomförs inte antalet funktionärsdagar kan det innebära den aktive förlorar sin plats kommande termin. 

Årets arrangemang och länkar till anmälan

Denna länk är öppen fram till uppdragen är fulla. Om du inte anmäler dig själv kommer du bli placerad på ett arrangemang och om detta inte passar i din kalender får du själv ansvara för att hitta en ersättare.

Nedan kan du hitta information om vad de olika arrangemangen behöver för funktionärer, var arrangemangen är och vi fyller på när vi har information om tider etc. Tänk på att tidsangivelsen är av preliminär karaktär och kan komma att justeras. 

Detta är tidshållpunkter som du kan ha i åtanke för varje uppdrag. Det kan dock vara så att du behöver vara med längre/kortare tid på just ditt specifika uppdrag.

[0,5 dag] = 3-4 timmar

[1 dag] = 6-8 timmar

[1,5 dag] = 10-12 timmar

Funktionärsuppdrag 2024

Anmälan är nu öppen!

Sävedalsspelen

Var? 

Björlandavallen

Vem? 

För dig som vill vara med på Sävedalens AIK:s största arrangemang under året. Vi behöver allt från grenledare till dig som vill stå i cafét, men även dig som vill hjälpa till med tävlingsförberedelser och ihopplockning
När? 

Lördag 1:a juni [1 dag]

Söndag 2:a juni [1 dag]

Varvetveckan Parkering

Var? 

Vid Slottsskogen

Vem? 

Passar utmärkt för dig som vill styra och ställa bland bilar. Det finns både långa pass för dig som vill få gjort alla dina timmar i ett svep eller för dig som vill vara med en halvdag i taget.
När? 

Söndag 12:e maj 10:00-14:00 [0,5 dag] - FULLT

Onsdag 15:e maj 15:00-19:00 [0,5 dag] - FULLT

Torsdag 16:e maj 11:00-21:00 [1,5 dag]

Fredag 17:e maj 09:00-21:00 [1,5 dag]

Söndag 19:e maj 10:00-16:00 [1 dag] - FULLT

Göteborgsvarvet Vätskestation

Var? 

Vid Handelshögskolan i Göteborg

Vem? 

Du som vill uppleva folkfesten på första parkett och ge löparna vatten och sportdryck. Ett härligt uppdrag med många personer och leenden. Perfekt för dig som vill få in 1.5 dag på ditt funktionärskonto i ett svep.

När? 

Lördag 18:e maj [1,5 dag] - FULLT

Göteborgsvarvet Miljövärd

Var? 

Vid Slottsskogen

Vem? 

Du som vill kombinera funktionärspasset med träning. Det blir säkerligen över 10 000 steg. Perfekt för dig som vill få in 1,5 dag på ditt funktionärskonto i ett svep.

När? 

Lördag 18:e maj 08:00-20:00 [1,5 dag]

Lilla Varvet Miljövärd

Var? 

Vid Slottsskogen

Vem? 

Du som vill kombinera funktionärspasset med träning. Det blir säkerligen över 10 000 steg.

När? 

Söndag 19:e maj 08:30-17:00 [1 dag] - FULLT

Göteborgsvarvet Flaggvakt

Var? 

Vid Bandel 1 eller 2

Vem? 

För dig som vill uppleva folkfesten på första parkett och visa vägen för löparna. Kräver en stadig arm och att du kan bjuda på en hel del leenden och pepp. 

När? 

Lördag 18:e maj 11:00-18:00 [1 dag]

Veteran VM

Var? 

Slottsskogsvallen, Majvallen eller Björlandavallen

Vem? 

För dig som vill uppleva ett av Göteborgs största friidrottsevenemang någonsin. Det behövs framför allt dig som vill hjälpa till någonstans ute på banan

När? 

13-25:e augusti. [1 dag] Det går att välja tider och dagar senare.

Sävedalsloppet

Var? 

Vid Vallhamra IP

Vem? 

Du som vill delta i vårt alldeles egna lopp i Sävedalen, utan att själv springa.

När? 

28:e september [1 dag]

Sävedalen Inomhus

Var? 

Vallhamra Sportcenter

Vem? 

Du som vill vara säker på att göra höstens funktionärstimmar inomhus. Vi behöver grenledare, dig som vill kratta sandgrop, du som vill hålla ordning på resultat och du som vill vara i kiosken. Alla behövs!

När? 

Fredag 8:e november em/kväll [0,5 dag]

Lördag 9:e november [1 dag]

Söndag 10:e november [1 dag]

Julgransförsäljning

Var? 

Utanför ICA Prima på Göteborgsvägen i Sävedalen

Vem? 

Du som vill göra det kanske mysigaste funktionärsuppdraget. Du kommer att hjälpa folk i julstöket med att välja gran, sedan paketera och kanske lyfta upp dem på biltaken.

När? 

Eftermiddagar och helger från 1:a december till 23:e december. Det kommer att gå att välja tider längre fram.

Kontakt

Funktionärsansvarig för Sävedalens AIK Friidrott:

Nils Jensen
nils.jensen@saik.nu