Metodstöd - totalförsvar

Totalförsvar som begrepp kan vara mer laddat än ordet beredskap. Trots detta behöver biblioteken förhålla sig till vilken roll de spelar inom totalförsvaret när en kris uppstår. Ibland talar man om att ett fullskaligt krig är den yttersta krisen – men det finns också ett oändligt antal andra slags samhällsstörningar eller kriser att förhålla sig till, oftast kriser i fredstid (jfr pandemin).

Många resurser kring beredskap och totalförsvar går naturligt in i varandra. På den här sidan ligger dock fokus mer på totalförsvar än på beredskapsarbete, med några gemensamma nämnare.

Tillsammans är vi totalförsvaret

Som en grund till totalförsvarsbegreppet är denna utbildning väldigt lämplig. Den tar en knapp timme att genomföra, och ger grundläggande kunskaper.

Tillsammans är vi totalförsvaret 

Totalförsvarsplikt

Vilka scenarier är troliga i samhället? Här finns en flik om hur du kan förbereda dig för olika slags händelser. Du hittar också information om samhällets beredskap.

Detta kan hända – krisinformation.se

Krigsplacering

Definitionen av krigsplacering är ”att en person är ianspråktagen av en organisation för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt”.

MSBs Q&A om krigsplacering

Egen omvärldsbevakning

Ett sätt att hålla sina egna kunskaper om totalförsvaret uppdaterade är att gå med i en grupp på sociala medier. En med bäring på bibliotekssektorn är denna Facebook-grupp (länken öppnas i en ny flik), som sorterar under Svensk biblioteksförening.

Bibliotekens roll i totalförsvaret

Försvarsmaktens uppdrag

Försvarsmakten är en myndighet med en ledande roll i utvecklingen av ett modernt totalförsvar. Deras huvuduppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp och att främja Sveriges säkerhet och hävda Sveriges territoriella integritet. Mer om försvarsvilja och att vara beredda att upprätthålla demokratin och friheten för oss själva och varandra.

Försvarsmakten och totalförsvaret

Civilområden (Civo)

Civilt försvar och krisberedskap regleras i lagar och förordningar. Fördelningen av ansvar och roller bygger även på grundläggande principer. Alla har sitt verksamhetsansvar och bidrar utifrån sitt ansvarsområde. Detta är grunden för den civila beredskapen. I Norra civilområdet ingår Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län, och ansvarig länsstyrelse är Norrbotten. Bra att ha koll på grunden!

Mer om civilt försvar på Länsstyrelsens webb

Propaganda

Propaganda används i en mängd sammanhang, också i fredstid. Begreppet används ofta ihop med informationspåverkan av olika slag, och desinformation. (På engelska misinformation, disinformation, malinformation). På Digiteket går man igenom begrepp och kopplar dem både till nutida förhållanden och nya begrepp som ’alternativa fakta’, dess uppkomst och arbete med den fria åsiktsbildningen.

Propaganda under pågående informationskrig

Skärpt läge

Lär dig mer om Sveriges civila försvar genom länsstyrelsernas podd Skärpt läge. Podden handlar bland annat om återuppbyggnaden av det civila försvaret, hemberedskap och försvarsvilja. I detta avsnitt pratar man om försvarsvilja – ett viktigt fundament för både det civila och militära försvaret.

Avsnitt 5: Vad är du beredd att försvara? 

Vad händer vid höjd beredskap?

Podden Höjd beredskap är en podd om försvarspolitik. Deltar gör bland andra Linnéa Gullholmer, Patrik Oksanen och Amanda Wollstad. Det finns många avsnitt att fördjupa sig i, men just detta avsnitt har samma namn som podden, nämligen:

Höjd beredskap

Skydd mot informationspåverkan

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF)  har bland annat i uppdrag att jobba mot skadlig informationspåverkan. I den här webbutbildningen, som ligger på MSBs webb, får du verktyg att både möta informationspåverkanskampanjer, lära dig nya termer att använda i referenssamtalet och hitta resurser för fördjupning. Den tar ca 1,5 timme att gå och är väl investerad tid.

Till webbkursen

Saknas det nå’t?

Det kan vara både små och stora frågor som dyker upp under arbetets gång. Gäster, best practice, specialkunskap inom olika områden..? Så länge det kan ha bäring på folkbibliotek och beredskapsarbete: slå en pling till arbetsgruppen!

Kontaktuppgifter finns här

Den här filmen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den sammanfattar både beredskap och totalförsvar, och förklarar på ett bra sätt kopplingen till demokratin; ett samtal om "varför"? Vad är det vi tillsammans ska värna om? Självfallet demokrati och mänskliga rättighet - såsom friheten att tycka och tänka som vi vill, friheten att få älska vem vi vill, friheten att få tro på det vi vill och friheten att få vistas där vi vill.

Med i filmen är Anna Teljfors, MSB som samtalar med Pär Plüschke, Preppa tillsammans och Jenny Deschamps-Berger, Försvarshögskolan. 

I filmen görs också övningen Hur förberedd är du? Den går bra att göra tillsammans på ditt bibliotek - tillsammans med kollegor eller med målgrupperna.