Totalförsvar

Vad är totalförsvaret?

Under det här avsnittet finns en samling begrepp som är bra att ha koll på i god tid innan man börjar arbeta med bibliotekens roll i totalförsvaret. Under nästa flik finns länkar till definitioner och annat som kan hjälpa till att skapa en klarare bild av hela totalförsvaret. Det kan också vara viktigt att använda rätt terminologi i kontakt med myndigheter, sin huvudman, gentemot allmänheten – allt för att säkerställa att vi pratar om samma saker.

Detta är särskilt viktigt i kris eller krig.

Totalförsvaret är en angelägenhet för hela samhället. Som bibliotek behöver man göra känt vilket ens eget uppdrag är, både i verksamheten och i sin huvudmannaorganisation. Man behöver också ta reda på vad det omgivande samhället har i uppdrag att göra. Totalförsvaret ska man nämligen inte ”göra ensam” – utan tillsammans med sitt omgivande samhälle.

Allra viktigast att bära med sig är att ingen kan välja att inte vara en del av totalförsvaret – alla är redan en del av totalförsvaret.

Totalförsvarsplikt

Totalförsvarsplikt gäller i Sverige, och innebär att alla som bor här och är mellan 16-70 år kan kallas in. Det kan handla om olika sätt att hjälpa till, men alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.

Det finns tre typer av totalförsvarsplikt, nämligen värnplikt (i Försvarsmakten), civilplikt (inom verksamheter som regeringen beslutar om, t. ex. räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg) och allmän tjänsteplikt. Den sistnämnda innebär att man tjänstgör inom verksamheter som måste fortsätta att fungera. Det kan innebära att man fortsätter på sitt vanliga jobb, tjänstgör inom en frivillig försvarsorganisation eller får en uppgift av Arbetsförmedlingen att göra ett arbete som är av vikt för totalförsvaret.

Försvarsvilja

Försvarsvilja handlar ytterst om insikten att alla vi som lever i Sverige är en del av det här landet. Alla måste vara beredda att göra sitt bästa för att upprätthålla vårt samhälles frihet för oss själva och varandra. Att leva som vi själva vill och att stå upp för det som är en demokrati, och de värderingar som en demokrati står för.

Biblioteken som en självklar och anrik demokratibärare torde ha en mycket viktig roll i totalförsvaret – det gäller därför att för både huvudman och organisation (i god tid innan något händer!) definiera en roll som dels gör biblioteken rättvisa men också speglar bibliotekets uppdrag gentemot allmänheten – i kris, krig eller förhöjd beredskap.