Metodstöd - beredskap

Jobba med beredskap

Att börja jobba med beredskapsarbete kan upplevas och kännas olika för individer. Av stor vikt är att ta avstamp i vilket uppdrag biblioteket har under en kris, och förstå vad målgrupperna behöver. Att bibliotek förhåller sig professionellt till uppdraget, helt enkelt.

Det är först när både verksamhet och personalstyrka känner sig trygga i det de behöver kunna när det oväntade händer som vi verkligen kan svara på frågan vilken, eller vilka, roll biblioteket har i totalförsvaret. Ibland kan det behövas en kunskapshöjning innan arbetet börjar.

På den här sidan samsas metoder, metodstöd och en hel del annat som har med beredskapsarbete att göra. Dessa finns på flera olika nivåer, och kan också användas i t ex programverksamhet för att stärka allmänheten i deras beredskapsarbete. Men också för att repetera sin egen förmåga, med alla de kunskaper som en bibliotekarie förväntas kunna hantera i ett ganska komplext medielandskap.

Höjd beredskap och krig

För att stärka landets försvarsförmåga kan beredskapen höjas. Vid höjd beredskap ska hela samhället hjälpas åt för att se till att det viktigaste fungerar. Det är regeringen som beslutar om Sverige ska gå in i höjd beredskap.

Krisinformation.se berättar enkelt om höjd beredskap och krig

MSB om höjd beredskap

Regeringen kan besluta om höjd beredskap om det exempelvis utbryter krig och konflikter i vårt närområde, eller om läget i övrigt i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet. Höjd beredskap ger regeringen större handlingsfrihet att agera och fatta olika beslut.

Detta innebär förhöjd beredskap

Officiell information i krisens och krigets spår

I kristider är biblioteken en viktig demokratisk mötesplats för information och svar. Det är då extra viktigt att vid behov kunna hänvisa till officiella källor. Här samlar Digiteket några användbara resurser som man kan hänvisa besökares frågor till eller använda för att sprida i sina digitala kanaler.

Till guiden på Digiteket

Källkritik på webben

Det finns en mängd resurser på nätet för att lära allmänheten att vara källkritiska. Folkbiblioteken, som har allmänheten som målgrupp, blir därför en viktig aktör i att skapa kunniga medborgare. Här finns till exempel Internetstiftelsen, som med sina upplägg av medie- och informationskunnighetsresurser kan vara ett gott stöd i folkbibliotekens arbete. Titta exempelvis på:

Ska du verkligen dela den här artikeln?

Krigsplacering

Definitionen av krigsplacering är ”att en person är ianspråktagen av en organisation för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt”. 

Här har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samlat vanliga frågor och svar om krigsplacering:

MSBs Q&A om krigsplacering

Barnrätt

Barns rätt är okränkbar. Det gäller också i kriser. Därför ska vi vara uppdaterade. Det finns många organisationer som arbetar med barn i kris, och folkbiblioteken har en lång erfarenhet av barnrättsarbete – men nu gäller det att koppla arbetet till kris. Länsstyrelserna och Barnombudsmannen arrangerade i slutet av 2022 en konferens i syfte att öka kunskapen om hur man kan säkerställa barns rätt till information vid en samhällskris:

Barns rätt till information vid samhällskris

Informationssäkerhet

Information är en grundläggande del i en organisation, på samma sätt som personal och lokaler. Genom att systematiskt arbeta med informationssäkerhet kan organisationer öka kvaliteten i och förtroendet för sin verksamhet. Att öka säkerheten stärker också totalförsvaret! Informationssäkerthet.se har metodstöds framtaget att passa i alla organisationer.


Till metodstödet

Kontinuitetshantering


Kontinuitetshantering är att planera för att upprätthålla sin verksamhet på en tolerabel nivå. Oavsett vilken störning den utsätts för, till exempel när personalen inte kommer till jobbet, lokalerna inte går att använda, leveranser av viktiga varor och tjänster inte når oss eller vi drabbas av ett strömavbrott. En slags plan B, helt enkelt.


Metodstöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Öva enkelt!

”Öva enkelt!” är ett stöd som underlättar planering, genomförande och utvärdering av övningar, men med minimala resurser och förberedelser. Det finns tillgängligt för alla som vill testa olika scenarier i en verksamhet och det är bra att någon tar chefsrollen under tiden.

Till metodmaterielet som MSB tagit fram

Beredskap – en podd från Sveriges radio

Podden handlar en hel del om privat beredskap, men kan i många avsnitt ha bäring även på arbetsplatser. Vad ska egentligen finnas i bibliotekets egen interna krislåda? Katalogkort? Kaffe?

Till podden Beredskap

Verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete

Expertnätverket för bibliotekens roll i totalförsvaret sorterar under Svensk bibliotekförening. Syftet med nätverket är att öka medvetenheten inom olika biblioteksformer i frågan. Under ett års tid har en arbetsgrupp arbetat med att ta fram en verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete. Materielet är också ett metodstöd, fritt tillgängligt för alla och möjligt att bearbeta efter sin verksamhets behov.

Verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete

MIK-utsikten på Digiteket

MIK-utsikten är en artikelserie på Digiteket. Den här artikeln handlar om internationella faktagranskningsverktyg, huvudsakligen för granskning av information med anknytning till kriget i Ukraina; desinformation, propaganda, felaktigheter och missförstånd på sociala medier. Det handlar om rätt självklara principer och råd rörande källkritik och allmän mediekunnighet för allmänheten.

Till artikeln på Digiteket

Beredskapsutmaningen

Med den välkända 'Teknikjakten' i grunden, kommer här ett fint utkast till ett metodstöd att använda tillsammans med bibliotekens målgrupper. Utmaningen består i att lösa ett antal uppdrag som biblioteken kan bygga ut med andra uppdrag kopplade till beredskap.

Utkastet på en beredskapsutmaning till ditt bibliotek finns att använda fritt på här. Om man behöver mer support kring själva byggandet, så har Digiteket en bra resurs här.

Beredskapsveckan 2023: ÖVA!

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39.

Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Till MSBs webb, med mängder av resurser

Digiteket

På plattformen Digiteket finns flera resurser att använda sig, både i det interna och externa arbetet. Artikeln Folkbibliotekens arbete med beredskap baseras på den analys som Kungliga biblioteket gjorde under 2023, med bland annat djupintervjuer av folkbibliotekschefer och kommunala beredskapssamordnare.

Saknas det nå’t?

Det kan vara både små och stora frågor som dyker upp under arbetets gång. Gäster, best practice, specialkunskap inom olika områden..? Så länge det kan ha bäring på folkbibliotek och beredskapsarbete: slå en pling till arbetsgruppen!

Kontaktuppgifter finns här