Allmänhet

Precis som i många andra fall i bibliotekets uppdrag gentemot allmänheten (Agenda2030, MIK m fl) så är olika former av programverksamhet både ett sätt att nå många och att manifestera sitt uppdrag. Under detta avsnitt finns exempel på olika aktörer att samarbeta med, på temat totalförsvar och beredskap.

Populärt brukar olika beredskapsteman vara. Varför inte bjuda in en prepper som pratar om zombieapokalypsen? Eller en frivillig försvarsorganisation som är duktig både på lokalsamhälle och de kriser som har störst sannolikhet att inträffa? Kanske en kväll om självhushållning? Eller ett webbinarium med någon som är expert på propaganda på nätet?

FFO

Frivilliga försvarsorganisationer, FFO, finns i hela landet. Hur de är representerade på olika orter behöver man själv ta reda på. Det finns också många andra som kan bidra i händelse av kris.


Här finns en bra lista som samlar alla FFO

Svenska lottakåren 

Svenska lottakåren har fått många nya medlemmar de senaste åren. Lottorna håller precis som de andra FFO många olika utbildningar, och de flesta kommer också ut och berättar om det.


Här kan du läsa mer om lottakåren

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan anordnas över hela landet under vecka 39. Många med totalförsvarsanknytning vill delta i olika former av arrangemang som riktar sig mot allmänheten.

Såhär skriver t ex Civilförsvarsförbundet

Hemberedskap

Som privatperson, dvs som bibliotekens alla målgrupper, gäller det också att vara förberedd på kriser av olika slag. Det finns en uppsjö av information (och reklam!) om hemberedskap. Då är det bra att börja med myndigheten som har regeringsuppdraget, dvs MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Såhär skriver MSB om hemberedskap

När kriget eller krisen kommer

Broschyren När krisen eller kriget kommer innehåller många tips för att alla ska kunna agera och hjälpa andra ifall något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här. Den finns i flera olika format.

För bibliotek går broschyren att beställa gratis för utdelning till allmänheten via den här länken.

Anpassad krisinformation

Bibliotek är bra på att anpassa sin verksamhet gentemot många olika målgrupper. Några målgrupper kan till och med sägas vara 'dubbelt prioriterade'.

Krisinformation.se har bland annat gjort en särskild webb, anpassad för yngre barn som ofta har många frågor.

Till Lilla krisinfo

Webbresurser

Webbresurser att hänvisa till, både under samtal, programverksamhet och från sitt digitala biblioteksrum, är många. Att lägga en del tid på de myndigheter som är mest intressanta är fiffigt.

Till exempel kan folkbiblioteket tipsa om Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) som har en kampanj som går ut på att inte bli lurad:

Bli inte lurad!

PS. Till kampanjen finns en fin-fin handbok!

Frekvenstabeller

Håll koll på din lokala P4-station här. Det är den viktigaste informationskällan under en kris!

Hur ser din verksamhets interna krislåda ut? Och visst har ni en krislåda som är till för besökare också...?

Se till att där finns en vevradio.

Barn i kris

Hur möter man ett barn som är på flykt? I samarbete med UNICEF Sverige har Lars H Gustafsson tagit fram en handbok som stöd i arbetet med barnen. Skriften är uppdaterad och anpassad dels till situationen i Ukraina dels till ny lagstiftning. 

Föreläsningen fokuserar på hur vi kan ta emot barnen på bästa sätt.

(Föreläsningen ingick i en föreläsningsserie arrangerad av regional biblioteksverksamhet i Värmland, Västmanland, Örebro och Östergötland.)