Webbinarier, arkiv

Tidigare webbinarier samlas nedan

BEREDSKAP, SAMVERKAN, INFORMATIONSPUNKTER

Biblioteken som informationspunkter

Om kommunalt beredskaparbete och bibliotek som kommunala informationspunkter berättar Emma Rastbäck och Linus Övringe som är beredskapssamordnare i Vilhelmina, Dorotea och Åsele kommuner. Emma och Linus berättar också om hur kommunalt beredskapsarbete fungerar och att de två jobbar för att biblioteken blir informationspunkter.

För vart vänder man sig för att få samhällsinformation om kriget kommer, om dammen brister och - eller - när älven svämmar över...? I Lund är svaret: gå till biblioteken! Nu inrättas elva bibliotek i Lund som informationspunkter och Emma Lang Åberg, enhetschef, gör en överflygning av området och berättar sedan om arbetet mot detta mål.

I slutet finns tid för frågor. Ingen anmälan behövs och webbinariet spelas inte in.

Dag: 8/5 2024

Tid: 14.30-15.30

Plattform: Zoom, länk; https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/84907605524

-> -> -> HÄR FINNS EMMAS (LUND) PRESENTATION ATT TA DEL AV! <- <- <-

Kontaktperson; Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

BEREDSKAP, SAMVERKAN, STYRDOKUMENT

Bibliotek i beredskap - var möts den regionala biblioteksnivån och den kommunala i händelse av kris, krig eller förhöjd beredskap?

I ett samtal om bibliotekens roll i totalförsvaret samtalar Umeås bibliotekschef Helena Karlström och Regionbibliotek Västerbottens chef Helena Björnwall Åström om gemensamma gränssnitt i beredskapsarbetet. Vilken roll har den regionala biblioteksnivån gentemot sin primära målgrupp folkbiblioteken när nästa kris kommer? Vilka behov har de kommunala biblioteken som regionbiblioteken behöver ta höjd för i en kris?

Dessförinnan har Helena Karlström berättat om Umeås nyskrivna biblioteksplan och hur de i den valt att formulera sitt beredskapsarbete. Hon berättar också vad som händer i kommunens bibliotek just nu på temat. 

Ingen anmälan behövs. Webbinariet spelas inte in.

Dag: 29/4 2024

Tid: 15.00-16.00

Plattform: Zoom, länk; https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/84726009335

Kontaktperson; Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

MEDIE- OCH INFORMATIONSKUNNIGHET, TOTALFÖRSVAR, AI

Att stärka allmänhetens motståndskraft mot informationspåverkan - folkbibliotek i frontlinjen mot desinformation skapad av och med artificiell intelligens (AI)

Välkommen till ett webbinarium där vi utforskar hur folkbibliotek kan arbeta med medie- och informationskunnighet inom området desinformation skapad av artificiell intelligens (AI). Vi inleder med introducerande exempel som följs av gemensamma diskussioner om hur folkbibliotek kan arbeta med detta högaktuella ämne.

Johan Sundlöf, biblioteksutvecklare i Västerbotten, har över tid följt den rasande snabba utvecklingen inom ett område som alla möter i princip dagligen. Han har vana av att omsätta AI i praktiken, och av att låta tekniken landa i biblioteksverkligheten.

Ingen anmälan behövs. Webbinariet spelas inte in.

Dag: 18/4 2024

Tid: 10.00-11.00

Plattform: Zoom, länk; https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/86911875134

Kontaktperson; Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

Johan presentation finns här: AI och desinformation 18 april

TOTALFÖRSVAR, BARENTSREGIONEN, ARKTIS, MILITÄRHISTORIA

Bokens värde och betydelse i fält

Bibliotek i beredskap presenterar stolt; Lars Gyllenhaal!

Varmt välkomna till ett öppet webbinarium där författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal berättar om bokens betydelse i fält, om bibliotek som en del av totalförsvaret och om i kriser särskilt efterfrågade böcker. Men också om beredskapstidens fritid, och om fältbiblioteken - under andra världskriget låg svenskarna vid gränsen och vaktade, och de var uttråkade. Istället för att spela kort fick de läsa.

Lars har ofta fokus på Barentsregionen och lång erfarenhet som skribent, även från Ryssland (några särskilda ord om Gogol har utlovats!) och kommer också in på det aktuella säkerhetsläget i Arktis och vilka konsekvenser det kan få i norra Sverige. På slutet finns tid för frågor.

Obs! Bilden är AI-genererad och äger (antagligen) ingen som helst historisk riktighet!

Nedan finns bilder med Lars boktips, som han lyfte under webbinariet.

Dag: 19/3 2024

Tid: 15.00-16.00

Plattform: Zoom, länk; https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/88319713702

Kontaktperson; Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten

BEREDSKAP, TOTALFÖRSVAR, KULTURARV, OMVÄRLDSSPANING

Angelägen forskning – Bibliotek och beredskap

Välkommen till Angelägen forskning, ett forskarforum för stärkta bibliotek arrangerat av Kulturrådet, Kungliga biblioteket och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Forskaren Anna McWilliams, Totalförsvarets forskningsinstitut, och Linda Wagenius, Biblioteksutveckling Gotland, samtalar om bibliotekens beredskap. Vad är det vi ska skydda oss mot? 

Samtalet tar sin utgångspunkt i hur hotbilden mot kultur, kulturarv och bibliotek egentligen ser ut.

Dag: 7/3 2024

Tid: 9.00-10.00

Länk att ansluta via finns på Digitekets webb, följ denna länk.

Angelägen forskning är ett samarrangemang mellan Kungliga biblioteket, Kulturrådet, Digiteket och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det är ett forskarforum som presenterar och diskuterar aktuell forskning som en fortbildning för biblioteksmedarbetare. Angelägen forskning är en serie seminarier där du som deltar live har möjlighet att ställa frågor. Inspelningarna är tillgängliga via Digiteket i efterhand.

MOBILA BIBLIOTEK, TOTALFÖRSVAR, BEREDSKAP

Biblioteksbussarnas roll i totalförsvaret

De mobila biblioteken har av vissa organisationer tidigt definierats som samhällsviktiga i händelse av kris. Marina Eklund, utvecklingsledare på Regionbibliotek Norrbotten, berättar om hur man kan rusta mobila bibliotek i glesbygd inför en kris. Marina har även arbetat i projektet DigiBy, som lade grunden till ett fortsatt arbete i frågan. Det finns tid för frågor och reflektioner i slutet av webbinariet.

Här kan du ta del av Marinas presentation från webbinariet.

Dag: 26/2 2024

Tid: 13.30-14.10

Plattform/länk: Zoom, https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/82213054451

Ansvarig/frågor: Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten

BEREDSKAP, WORKSHOP, KRISLÅDA

Bygg bibliotekets egen krislåda!

Under ledning av deltagare från Expertnätverket för bibliotekens roll i totalförsvaret lär vi oss mer om vilka behov som ligger till grund för innehållet i en krislåda. Det gör vi tillsammans, genom att alla deltagare är med i workshopen (som är helt digital). Malin Pagels, Sjöstridsskolan, och Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten, kommer att ledsaga och guida gruppen genom processen.

De är också en del av Expertnätverket för bibliotekens roll i totalförsvaret, och med sina olika erfarenheter av beredskapsarbete lovar de att alla workshopdeltagare har en krislåda med sig "hem" till sitt eget bibliotek - om än i digitalt format.

Workshopen inleds med att Sara Bengtsson, tf bibliotekschef i Uppsala, berättar om Bibliotek Uppsalas krislådor och om hur de arbetat med dem; idéer, lansering och praktisk övning.

Ingen anmälan krävs, och varje deltagare bestämmer själv omfattning och nivå på sin krislåda. Alla får med sig en mängd verktyg att lyfta vidare in i sitt eget beredskapsarbete, oavsett om det handlar om en krislåda för ett mycket litet bibliotek eller om krislådan är av mer strategisk karaktär.

________________________________________________________

Här låg ytterligare två presentationer från workshopen, de var tillgängliga till och med 7/3 -24. Nedan finns nu en presentation av upplägg, samt krislådorna.

________________________________________________________

Dag: 22/2 2024

Tid: 14.00-16.00

Plattform/länk: Zoom, https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/86378478328

OBS! Maxantal deltagare: 25. Först till kvarn gäller.

Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

OSIRIS FÅGEL, FÖRFATTARSAMTAL, TOTALFÖRSVAR

Samtal med författaren

Samhällskriser i tid och otid drabbar hela världen. De händer i verkliga livet, men också i fantasin. Författaren Mats Söderlund har till Bibliotek i beredskap skrivit novellen Osiris fågel. Den utspelar sig i en framtid när världen faktiskt har gått under, människorna är borta och jordklotet befinner sig i en läkningsprocess. På resa genom Västerbotten, till fots, strävar tre karaktärer. De är hungriga, törstiga och de för ett konstant lågintensivt gräl - samtidigt som de filosoferar över sin omgivning; resterna efter människornas värld. De kommer så småningom till ett ställe med uppenbara spår efter byggnader, och på en gammal skylt står det; “Meröppet...?”

Omgivna av sagor och skapelsemyter och i sällskap av en märklig fågel - kom med i ett samtal med Mats Söderlund! Passa på att ställa en fråga kanske – om litteraturens roll under en kris? Eller om Mats dystopiska trilogi Ättlingarna, som tar avstamp i en värld där rent vatten är värt mer än guld, men där även skellefteälven börjar ge tappt.

Allt sker live, ingen anmälan krävs och länken hittar du nedan. Vi ses! 

Dag: 30/1 2024

Tid: 14.30-15.30

Plattform/länk: Zoom, https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/87247400022


PS. Här kan den som vill läsa (eller lyssna på) novellen Osiris fågel göra det.

Ansvarig/frågor:  Susanne Ljungström, Regionbibliotek Västerbotten


BEREDSKAP, BIBLIOTEKENS ROLL I TOTALFÖRSVARET

Beredskapsarbete på bibliotek i Luleå - samtal om erfarenheter och väg framåt

Pandemin och säkerhetsläget i landet har visat på behov av att förbereda verksamheter på olika och förändrade förutsättningar. Fler bibliotek blir också engagerade i arbetet inom kommunerna. Under en halvtimme samtalar Lena Lundberg Vesterlund och Birgitta Markusson om arbetet med säkerhetsavdelningens kontinuitetsanalys och om erfarenheterna inom Luleå kommun och biblioteksverksamheten. Tid för frågor på slutet.

Lena Lundberg Vesterlund är avdelningschef på Kultur och mötesplatser i Luleå kommun och Birgitta Markusson är chef på Regionbibliotek Norrbotten. 

Dag: 24/1 2024

Tid: 13.30-14.10

Plattform Zoom, länk: https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/82873480262


Ansvarig/frågor: Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten

BEREDSKAP, TOTALFÖRSVARET, KRISHANTERING, FÖRFATTARSAMTAL

Att spela roll - författarsamtal med Therese Henriksson

Therese Henriksson har skrivit novellen Ett inte så tillfälligt avbrott till Bibliotek i beredskap. Novellen har avstamp i hennes roman Kyla (2019). Nu är det dags att träffa henne!

Tillsammans med Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten, samtalar hon om skrivuppdraget och på vilka sätt biblioteken kan spela roll i olika krissituationer.

Dag: 12/12 -23

Tid: 13.00 -13.40

Plattform/länk: Zoom, https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/83661286190

Ansvarig/frågor: Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten

BEREDSKAP, TILLGÄNGLIGHET, INKLUDERING

Inkluderande krisberedskap på bibliotek

Linda Stjernholm är doktorand vid Lunds Universitet. Hon forskar om funktionshinderinkludering i kris- och katastrofarbete, och har tidigare arbetat med tillgänglighet på Helsingborgs bibliotek.

Personer med funktionsnedsättningar drabbas hårdare vid kriser, bland annat på grund av brist på anpassad information. Linda tar fasta på att målgruppen är prioriterad i bibliotekslagstiftningen, och ger här praktiska tips på hur biblioteken kan sänka trösklar med etablerade metoder för att involvera personer med funktionsnedsättningar i kris- och katastrofberedskap.

-> -> HÄR FINNS LINDAS PRESENTATION I PDF-FORMAT

Dag: 21/11 -23

Tid: 9.00-10.00

Plattform Zoom, länk: https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/87580058365

Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

TOTALFÖRSVAR, OMVÄRLDSBEVAKNING

Expertnätverket för bibliotekens roll i totalförsvaret

Nätverksdeltagare från Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens roll i totalförsvaret berättar om sitt arbete med ett brett område där hela samhället är tänkt att vara med, och hur området hela tiden är i utveckling.

"Totalförsvaret består av militär verksamhet (militärt försvar) och civil verksamhet (civilt försvar) och är den verksamhet som behövs i händelse av krig. Det civila försvaret omfattar hela samhället, där många aktörer behöver samverka. Biblioteken är en sådan aktör".

Dag: 11/10 -23

Tid: 15.00-16.00

Plattform Zoom,länk: https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/82698753537

Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

Linda Wagenius är biblioteksutvecklare på Gotland. Hon berättar dels om hur biblioteken på Gotland arbetar med beredskap, men också vad som händer på ön i stort, i en generellt orolig tid i Sverige. Linda ger också sina reflektioner kring vad det innebär för henne att vara med i nätverket. 

Malin Pagels är bibliotekarie på Sjöstridsskolan, Försvarsmaktens viktigaste enhet för utbildning inom hela det marina området för all marin personal. Malin är också en del av styrgruppen för nätverket, och kommer att berätta om hur hon stärks genom att vara en del av nätverket.

BEREDSKAP

Så överlever du zombieapokalypsen!

Hur överlever du i naturen om zombies tar över? Vad händer om samhällsfunktionerna slutar fungera? Välkommen till en prepper-föreläsning med zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer - Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert. Som en del av Beredskapsveckan kommer Herman till Västerbottens län för att föreläsa om hur du överlever en zombieapokalyps. Föreläsningen riktar sig till alla intresserade och livesänds via Länsstyrelsen i Västerbotten.

Dag: 26/9 -23

Tid: 19.00-20.00

Länsstyrelsen i Västerbotten arrangerar och livesänder.

Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

TOTALFÖRSVAR, BEREDSKAP

Kriskommunikation

Länsstyrelserna i landet är varje regions högsta civila beredskapsmyndighet. De är uppdelade i sex civilområden där en länsstyrelse har ett utökat ansvar för civilt försvar och för samordning med det militära försvaret. Lilian Johansson är kommunikatör på Länsstyrelsen i Västerbotten, och berättar om sin roll när samhället är i kris. Vilken roll kring information kan biblioteken ha?

Dag: 20/9 -23

Tid: 14.00-15.00

Plattform Zoom, länk: https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/81125776499

Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

BEREDSKAP

Beredskapsutmaning!

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 och är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. 

Tema för 2023 års beredskapsvecka är Öva!

”Beredskapsutmaning” är ett metodstöd att använda tillsammans med bibliotekens målgrupper. Utmaningen består i att lösa ett antal uppdrag som ni på biblioteken sedan kan bygga ut med andra uppdrag, kopplade till beredskap. Under passet blir det en kort visning och introduktion till Beredskapsutmaningen, och sedan avslutande diskussioner tillsammans för att konkretisera hur den kan användas samt eventuellt byggas ut på respektive bibliotek.

Vi får hjälp av biblioteksutvecklare Johan Sundlöf i processen.

Obs! Den fortsatta handledningen (om handledning behövs) erbjuds enbart folkbiblioteken i Norrbotten och Västerbotten.

Dag: 11/9 -23

Tid: Kl. 10.30-11.30 inkl paus

Plattform : Zoom, länk; https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/87547129222

Ansvarig/frågor: Susanne Ljungström, Regionbibliotek Västerbotten


TOTALFÖRSVAR, BEREDSKAP

Informationspåverkan - vad är det?

Vad är otillbörlig informationspåverkan?

Vi får träffa Irene Christensson från Myndigheten för psykologiskt försvar, som berättar om myndighetens uppdrag (klaffar bra med bibliotekens uppdrag!) och också ger oss ingångar till vilka resurser som myndigheten erbjuder. Irene kommer också att definiera termen informationspåverkan, som inom medie- och informationskunnigheterna kan se olika ut.

Dag: 5/9 -23

Tid: 9.00-10.00

Plattform Zoom, länk; https://regionvasterbotten-se.zoom.us/j/89641752470


Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten

BEREDSKAP

Verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete

Under Biblioteksdagarna i maj släpptes ett metodstöd från Svensk biblioteksförening, framtaget av Expertnätverket för bibliotekens roll i totalförsvaret. Nu gör Svensk biblioteksförening ett digitalt släpp, där delar av arbetsgruppen deltar och berättar mer. ’Verktygslåda för bibliotekens beredskapsarbete’. De går igenom materielet och ger ingångar för att kicka igång jobbet på just din bibbla.

Dag: 31/8 -23

Tid: 11.00-11.30 (ca)

Plattform/länk: Svensk biblioteksförenings Facebook-evenemang

Ansvarig/frågor: Jenny Lindmark Svedgård, Regionbibliotek Västerbotten