Forløbsidéer

Introduktion til twine

Trin 1: Den allerførste lektion

Allerførst er det en god idé at introducere Twine helt grundlæggende: 

trin 2: De efterfølgende lektioner

Lad eleverne arbejde med en designproces, hvor de  får skitseret deres egne fortællinger.

Når eleverne har lavet skitser, kan de nu oprette hovedelementerne i deres fortælling og forsøge at lave forbindelser mellem de forskellige passager. 

Hvis eleverne ikke skal starte helt fra bunden, kan du kan også vælge at dele et lille projekt, du har lavet på forhånd, som de skal arbejde videre på. Her kan de både ændre i det oprindelige tekstindhold, lave andre forbindelser mellem passager samt evt. oprette helt nye passager. 

trin 3: Skab stemning og understøt læsning med grafiske elementer

Når eleverne har fået opbygget en fortælling i Twine, som virker i sin grundstruktur, kan de gå videre med at tilføje effekter, som kan underbygge fortællingen. Her kan de fx arbejde med forskellig slags formatering, billeder eller videoer. 

Du kan gennemgå mulighederne en efter en i plenum og så give grupperne arbejdstid ind imellem til at få bygget det lærte ind i deres fortælling. 

Alternativt kan du lade eleverne arbejde på egen hånd med guiden. Her vil nogle grupper måske kun nå igennem en lille del, mens andre vil komme langt. Hvis eleverne arbejder i små grupper, kan du også vælge at opdele dem, så de hver især går sammen med andre gruppemedlemmer om at lære en bestemt ting, som de så kan tage med tilbage til deres gruppearbejde. 

Brug twine, når du arbejder med skrivedidaktik

Dette afsnit er under udarbejdelse og kommer snarest

Brug twine, når du arbejder med skrivedidaktik

Et længere forløb i twine

Til det nationale forsøg med afprøvning af "teknologiforståelse som selvstændigt fag - mellemtrin" er der udarbejdet en prototype, som også tager udgangspunkt i Twine. Prototypen hedder "Computationelle strukturer i interaktive fortællinger" og findes her, hvor du også finder tilhørende lærerressourcer (under 6. klassetrin): https://xn--tekforsget-6cb.dk/forlob/som-selvstaendigt-fag-mellemtrin/


Prototypens didaktiske indhold kan sagtens bruges i et forløb i Twine med brug af formatet chapbook, men vær opmærksom på, at eksemplerne baserer sig på det format, der hedder "Harlowe". Du finder vejledning til dette format her: