designmodeller & værktøjer

Introduktion

Der findes rigtig mange innovationsmodeller at vælge imellem. Grundlæggende bevæger de sig dog henover en række sammenlignelige faser fra idé til færdigt produkt, som afhængigt af den enkelte model kaldes forskellige ting. Nedenfor vises kort nogle af de mest brugte modeller. Der findes forskellige grundbøger, som indeholder mange forslag til aktiviteter, der understøtter de enkelte faser, og som er oplagte at bruge i et didaktisk design.

designModeller

iterativ procesmodel fra forsøgsfaget teknologiforståelse

Modellen her belyser, hvorledes der skal arbejdes i forsøgsfaget i en iterativ (gentagen) proces, som starter med et komplekst problemfelt (wicked problem), som rammesættes til en håndtérbar problemstilling gennem divergent og konvergent tænkning. Ligeledes arbejdes med divergent og konvergent tænkning i idégenereringsfasen, inden et digitalt artefakt konstrueres. Gennem processen opøves kompetencer til argumentation for valg og introspektion, som handler om at blive bevidst om egne designkompetencer.

Designcirklen

Denne bruges bl.a. af skolerne i projektet fablab@school. Fordelen ved denne model er, at den både kan bruges i en innovativ udviklingsproces, men også "vendes om", og bruges i en analyse af eksisterende teknologier i forbindelse med kritisk reflektion.

For uddybning: Læs artiklen "Child as Protagonist: Expanding the Role of Children in Participatory Design" af Ole sejer Iversen, Rachel Charlotte Smith og Christian Dindler, som gennemgår designcirklen ovenfor og de forskellige elevpositioner, der er i spil.

Læs derefter Martin Krarups blogindlæg: http://markuskrarup.dk/eleven-som-protagonist/ som supplement.

andre designmodeller

Der findes som skrevet mange andre modeller, bl.a. KIE, FIRE, Design Thinking og Engineering. Nedenfor ses en illustration af de begreber, som disse modeller bruger i forhold til den overordnede innovationsproces.

Som udgangspunkt kan de viste modeller deles op i to kategorier; hvor KIE og FIRE også godt kan bruges i innovationsprocesser, som ikke arbejder med et fysisk produkt, kræver både Design Thinking og Engineering, at der i løbet af processen udformes et eller andet artefakt.

Du kan finde mere information om modellerne i diverse grundbøger og på nettet.

INDEX: Design to improve life

Er en offentlig dansk virksomhed, som bl.a arbejder med design af bæredygtige løsninger på globale udfordringer og som en del af deres virke også arbejder med uddannelsessektoren. De har udviklet et "design-kompas", som følger en model som de ovenstående, men også angiver aktiviteter under de forskellige faser.

Læs mere om kompasset her: http://designtoimprovelifeeducation.dk/en/content/compass

DigiPRO

DigiPRO er et 2-årigt udviklingsprojekt for friskoler, som blev afviklet 2015-2017 og omhandlede projektarbejde med digitale teknologier. DigiPRO arbejdede med 4 forskellige projektkompetencer og projektunderstøttende forløb, og der findes rigtig meget materiale på det tilhørende website og i tænkningen, som fint overføres til større programmeringsforløb.

Find websitet her: http://digitalprojektdidaktik.dk/