Pedagogista kehittämistä

Verkkopedapäivät ja tiimipäivät

Nettikoulutusten arki on pääasiassa etätyötä, ja siksi onkin juhlaa kokoontua kehittämään kasvokkain. Säännöllisiä verkkoväen lähitapaamisia ovat kahdesti vuodessa järjestettävät verkkopedapäivät sekä tiimipäivät. Näistä varsinkin verkkopedapäivät ovat meille joulu ja juhannus yhdessä paketissa, koska silloin paikalle saapuu väkeä laajemmin nettikoulutusten eri rooleista.

Kevään verkkopedapäivää vietettiin huhtikuun alussa teemalla Yhteisellä kartalla. Perjantaina 5.4. etkoiltiin viettämällä iltaa yhdessä tyhy-hengessä: parikymmentä innokasta kokoontui seuraamaan Mikkelin teatterin ennakkonäytöstä Kaikki elämäni isät, minkä jälkeen kokoonnuimme vielä yhteen pizzan merkeissä.

Varsinaisen verkkopedapäivänä lauantaina 6.4. Opistolle kokoontui reilu 30 osallistujaa, ja verkossakin mukana oli kourallinen. Aamupäivässä pohdittiin yhteisiä arvoja sekä omien vahvuuksien ja hyvien käytänteiden tunnistamista. Lisäksi Kahoot-visailun avulla opimme uutta toisistamme sekä toimme itsemme kartalle nettikoulutusten arjesta ja kuulumisista. Iltapäivällä oli mahdollista perehtyä tarkemmin Abittiin, tuunata omia kursseja, kehitellä verkko-ohjauksen työkalupakkia tai tutustua chattibottien maailmaan ohjauksessa ja opetuksessa. Päivän aikana pääsimme yhteiselle kartalle ja saimme uusiakin askelmerkkejä tulevaisuuden tekemiseen. Kevään verkkopedapäivän huipennuksena koimme spektaakkelimaisen yhteislauluesityksen kansanopistojen laulupedagogiikan hengessä, mikä ohjasi meitä kansanopistojen keskeisten arvojen äärelle: “Se mikä laulaen tulee se laulajaan jää”.

Myös syksyn verkkopedapäivä (16.11.) käynnistyi jo edellisenä päivänä puuhaperjantain merkeissä, jolloin osallistujat saivat vapaavalinteisesti perehtyä erilaisiin sovelluksiin tai välineisiin (esim 360-kamera materiaalintuotannossa, Screencast-o-matic, Abitti) ja ottaa aikaa erilaisten kehittämistehtävien eteenpäin viemiselle. Asioiden vapaa testailu ja kehittely yhdessä, kaikessa rauhassa, oli todella virkistävää! Varsinaisena verkkopedalauantaina opistolle kokoontui kolmisenkymmentä opea ja ohjaajaa. Liikkuvan verkko-opiskelun teemavuoden hengessä rastiratailimme pitkin opistoa luomassa katsausta nettikoulutus- ja ohjaustiimien arkeen, oppimisympäristön kehitykseen ja sisällöntuotannon ajankohtaisiin kuten saavutettavuuteen.

Päivän isona teemana oli toimintamme kehittäminen Tulus-hankkeen puitteissa lokakuussa tehdyn opiskelijakyselyn tulosten perusteella. Kyselyssä kartoitettiin opiskelijoiden näkemyksiä Nettilukion arvoista, uuden opsin teemoista kuten laaja-alaisista osaamisista, yksilöllisten polkujen mahdollisuudesta, opiskelijoiden saamasta tuesta ja ohjauksesta sekä Muikusta oppimisympäristöstä. Näistä esiinnousseista näkökulmista onnistuimme laittamaan päivän aikana alulle monta uutta itua, joita sitten arjessa läksimme kasvattamaan.

Kevään verkkopedailijat ideoimassa teemaopintokokonaisuuksia.

Syksyllä yhteisen pöydän äärellä yhteisiä ratkaisuja ideoimassa.

Vuoden molemmat tiimipäivät vietettiin Mikkelissä nettikoulutus- ja ohjaustiimien yhteistyönä: kesäkuun alussa kokoonnuimme Terttiin, joulun alla Otavaan tunnelmalliseen juhlasaliin.

Kesäkuun tiimipäivässä virittäydyimme syksyllä alkavaan liikkuvan verkko-opiskelun teemavuoteen pyöräyttämällä ensiksi Nettikoulutuksen ja Ohjauksen yhteisen circuitin, jonka toimintapisteillä jumppasimme Tulus-hankkeen teemoja sekä tulevan lukuvuoden suunnittelua. Sen jatkoksi pidimme Tertin keväisessä pihapiirissä aarrejahdin, jossa tiimiläisten ongelmanratkaisutaidot ja luovuus pääsivät kukkimaan kilvan keväisten syreenipensaiden kanssa. Päivä huipentui nettikoulutusten liikkuvan kesätervehdyksen kuvaamiseen.

Joulukuussa agendallamme oli tiimien toiminnan kehittäminen. Kävimme läpi joulukuussa tehdyn tiimikyselyn tulokset ja niiden pohjalta nettikoulutuksen palaverikäytäntöjä päätettiin uudistaa rytmittämällä palavereja hieman toisin. Etsimme myös tulevalle vuodelle kehittämiskohteita, jollaiseksi valikoitui mm. pidemmän aikavälin pedagogisen kehittämisen suunnitteluun panostaminen . Päivän huipennuksena kuvasimme opiskelijoillemme perinteisen joulutervehdyksemme, joka tänäkin vuonna pääsi Nettikoulutusten joulukalenterin viimeiseksi luukuksi.

Vertaisarvioinnit

Arvioinnin ja palautteenannon laatu ja sen kehittäminen on ollut yksi nettikoulutusten keskeisiä teemoja kautta aikain. Olemme jakaneet ja kehittäneet yhteisiä käytänteitämme esimerkiksi verkkopedapäivissä ja aineryhmissä. Syksyllä päätimme viedä arvioinnin kehittämisen uudelle käytännön tasolle varmistaaksemme, että opettajamme pääsevät konkreettisesti jakamaan osaamistaan toisilleen. Tavoitteena oli varmistää, että arviointilinjaukset ovat oppiaineiden sisällä yhteneväiset, koska itsenäisessä verkko-opettajan työssä omien linjausten reflektointimahdollisuuksia ei arki juuri tarjoile.

Syksyn aikana kaikki nettikoulutusten opettajat arvioivat opiskelijoiden suorituksia työpareina siten, että ensiksi työpari arvioi saman opiskelijan suorituksen tahoillaan, jonka jälkeen he keskustelivat palautteenantonsa ja arviointinsa käytänteistä ja painotuksista. Prosessista kerätyn palautteen perusteella opettajat kokivat tämän vertaisarviointiprojektin hyödylliseksi ja antoisaksi, vaikka työtä se teettikin. Päätimme jatkaa arvioinnin ja palautteen kehittämistä työpareittain ja tähän tarkoitukseen Mirka Kinnula teki Sykettä arviointiin -hankkeen puitteissa dialogisen arviointipelipohjan: sen ensimmäistä versiota testattiin syksyn verkkopedapäivässä ja lopullinen versio valmistui loppuvuodesta.

Opettajien päivystysajat

Opettajan tarjoaman opiskelun aikaisen tuen saatavuus ja saavutettavuus on ollut meille tärkeä tavoite, johon olemme aiemmin pyrkineet esim. aineryhmäkohtaisilla tukitapaamisilla Adobe Connectissa (esim. Laskutunnit, English Clubit) ja ainekohtaisilla FB-ryhmillä. Siksi jatkoimme joulun alla käynnisteltyä opettajien vastaanottokokeilua ja tarjosimme useassa aineessa kurssi- ja ainekohtaisia vastaanottoja Adobe Connectissa. Aluksi opettajat tarjosivat näitä tapaamisia viikon, parin välein. Keväällä Tulus-hankkeen kautta opettajille työpuhelimia, joilla he pystyivät tarjoamaan tukeaan opiskelijoille myös esim WhatsAppissa. Tämä monipuolisti ja helpotti open tuen saatavuutta. Samalla myös kasvatimme opettajien päivystysten määriä siten, että niitä oli saatavilla vähintään kerran viikossa, ja iloksemme olemme huomanneet, että vähitellen opiskelijat ovat ottaneet nämä päivystysajat omikseen.