Messut, matkat ja koulutukset

Opopäivät

Vuosittaiset Opopäivät (Turun malliin Åpopäivät) järjestettiin Turussa 7.-9.2. Opopäivien teemana oli Silta tulevaisuuteen ja työpajoissa pohdittiin esimerkiksi opinto-ohjauksen tulevaisuudennäkymiä. Päivien aikana tutustuimme esimerkiksi Turun yliopiston Flavoria-tutkimusravintolaan eli aistikattilaan, hoitotieteen laitokseen ja oppimisanalytiikkaan. Opopäivät tarjosivat uusia eväitä työhön, sillä työpajoissa opimme uutta muun muassa toiminnallisista menetelmistä, ohjauksen tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä osaamisen kehittämisestä. Osallistuimme Opopäiviin myös ns. näytteilleasettajina eli meillä oli siellä ständi, jossa saimme käydä mielenkiintoisia keskusteluja ja kertoa nettikoulutusten toiminnasta ohjausalan ammattilaisille.

Nuori2019

Valtakunnalliset nuorisotyöpäivät järjestettiin Turun Logomossa 27.-28.3.2019. Päivien tarkoituksena oli koota entistä osaavampi, yhtenäisempi ja vaikuttavampi nuorisoala yhteen pohtimaan nuorten syrjäytymistä. Olimme mukana näytteilleasettajana esittelemässä koulutustarjontaamme. Nettikoulutuksemme herättivät kiinnostusta, vaikka päivät olivatkin nuorisotyöhenkiset. Muiden näytteilleasettajien ständeiltä löytyi myös kiinnostavia materiaaleja nuorten kanssa toimimisen tueksi.

ITK-konferenssi

ITK-konferenssi järjestettiin Hämeenlinnassa 20.-22.3.2019. Konferenssissa saimme osallistua monipuolisiin puheenvuoroihin ja esitellä omaa toimintaamme muille. Esityksissämme käsittelimme mm. Valteri-yhteistyössä kehitettyjä pedagogisia ratkaisuja yläkouluikäisten oppilaiden haasteisiin perusopetuksen loppuun saattamisessa, lukion ainerajat ylittävässä opetuksessa ja oppimisessa tehtyä kehittämistyötä, perusopetuksen arvioinnin edistämistä ja hankkeessa tuotettuja arviointikäytänteitä sekä chattibotteja ohjauksen tukena.

Tutustu foorumiesityksiimme:

Tuettua verkko-opetusta erityistilanteissa (Annukka sekä Johanna Sergejeff Valteri-koulu Mikaelista)

Tarvitaanko enää verkko-ohjaajia -kokemuksia chattiboteista (Kari ja Heikki)

Teemasta toimeen! Lukion teemaopintokursseja kehittämässä (Eve ja Miia)

Ei mikään BOO-klubben! Arviointiklubista vertaisvoimaa perusopetuksen oppimisenaikaiseen arvioinnin kehittämiseen (Eve)

Valtakunnalliset työpajapäivät

Työpajapäivät järjestettiin 10.-11.4.2019 Villatehtaalla Hyvinkäällä. Tapahtuman teemoina olivat osallisuus ja yhdenvertaisuus, jotka niinikään ovat meille hyvin tärkeitä arvoja. Otavian ständillä esittelimme ns. YTO-kursseja eli lukiokursseja, joita voidaan tunnustaa suoraan ammatillisten yhteisiksi tutkinnon osiksi. Nämä kiinnostivat kovasti kävijöitä ja pääsimme keskustelemaan runsaasti eri toimijoiden kanssa mahdollisista yhteistyökuvioista työpajakentällä.

KOHTIO-konferenssi

Nettilukio osallistui Hämeenlinnassa järjestettyyn Kohtio-konferenssiin Arviointiklubi-työpajalla. Työpajassa esittelimme opetussuunnitelman arvioinnin linjauksia ja hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja sekä innostimme työpajaan osallistuvia tekemään omaa suunnittelua. Voit tutustua työpajan esitysmateriaaliin tästä linkistä (siirry ulkopuoliselle sivustolle).

Ohjaamopäivät

Ohjaamopäivät järjestettiin Tampereella 22.-23.10.2019 Päivien teemana oli Yhdessä askelta pidemmälle. Osallistujina oli Ohjaamojen väkeä ympäri Suomen sekä Ohjaamojen yhteistyötahojen edustajia esimerkiksi Kelasta ja Te-palveluista. Olimme mukana näytteilleasettajana esittelemässä koulutuksiamme. Tarjontaamme kohtaan oli paljon kiinnostusta. Monille Ohjaamoille meidän toiminta oli tuttua. Joillakin oli ollut jo asiakkaista, jotka olivat opiskellut meillä. Tapasimme myös monia sellaisia, jotka eivät olleet vielä kuulleet tarjoamistamme mahdollisuuksista. Osa meistä ehti vähän myös seurata päivien ohjelmaa esim. kuunnella työpajoja. Sieltä tarttui joitakin vinkkejä matkaan esim. Instagramin hyödyntämisestä ohjauksessa ja asiakasviestinnässä.

Tulevaisuus paljon mahdollista -koulutus

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus järjesti tulevaisuusohjauksen menetelmät ja työkalut -opintokokonaisuuden. Tulevaisuusohjaus on syntynyt tulevaisuudentutkimuksen ja kokonaisvaltaisen ohjausajattelun yhdistelmästä ja siinä on keskeistä tulevaisuuden näkeminen avoimena ja erilaisia mahdollisuuksia sisältävänä. Tulevaisuusuuteen voidaan vaikuttaa omilla teoilla ja valinnoilla. Koulutuksessa pohdittiin mm. sitä, millainen on tulevaisuuden työelämä ja miten vahvistaa niin opiskeilijalle kuin ohjaajallekin tärkeää tulevaisuustietoisuutta ja tulevaisuuslukutaitoa. Näitä asioita Tiina pääsi tuoreeltaan jakamaan ja kokeilemaan Ihminen ja kone -ilmiöalustuksessa ja OP2-kurssilla.

Maailmalle-seminaari

OPH järjesti 14.11.2019 Maailmalle-seminaarin Jyväskylässä, ja meiltä tapahtumaan osallistuivat Terhi ja Eeva. Seminaarissa tuotiin monipuolisesti esille nuorten ja nuorten aikuisten mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Maailmalla hankitut kokemukset tuottavat monenlaista opiskelu- ja työelämässä tarvittavaa osaamista ja opiskelijoita olisikin hyvä kannustaa kansainvälisyyteen.

Nyytin elämäntaitokurssi

Nyyti ry järjesti Helsingissä syys-lokakuun vaihteessa Nyytin Elämäntaitokurssi®- ohjaajakoulutuksen. Elise ja Virve osallistuivat tuohon antoisaan koulutukseen ja saivat oikeuden ohjata jatkossa elämäntaitokurssia.

Me maailmalla

Kulttuurit kohtaavat - Otavan Opisto Euroopassa -hanke jatkui vuonna 2019. Nettikoulutustiimistä Erasmus- liikkuvuuksiin osallistuivat Eeva, Saara ja Aki sekä sivutoimisista opettajista Jenni ja Hanna. Kevätlukukaudella Jenni, Eeva ja Saara osallistuivat Anglolang Academyn englannin kielen ja opetusteknologian kursseille Scarboroughissa Iso-Britanniassa. Kesäkuussa Aki tutustui Kroatiassa meneillään olevaan innovatiiviseen OPS-prosessiin Job Shadowing-jaksolla ja syksyllä Hanna kävi Lyonissa ranskan kielen kurssilla. Kurssilaisten matkakertomuksia voi lukea Otavian reissuvihko-blogista.