Muikku ja sen kurssit

Kursseja joka lähtöön

Vuonna 2019 tehtiin verkkokursseja monelle eri kohderyhmälle. Aikuisten perusopetuksen päättövaihe ja lukiokoulutus ovat olleet oppimateriaalituotantoon erikoistuneen tiimin keskeiset kohderyhmät, joille saatiin vuoden aikana uusia kursseja tarjolle. Rinnalla tehtiin myös kursseja yläkouluikäisille oppivelvollisille ja Ammattiin-hankkeessa myös ammatillisen puolen opiskelijoille. Kaikki kurssit löytyvät avoimina verkosta Muikku-oppimisympäristön Kurssipoimurin kautta.

OPS2005

Mitä ihmettä? Miksi vuoden 2019 toimintakertomuksessa lukee OPS2005? Siksi, että 1.6.2019 koitti se historiallinen päivä, kun suljimme OPS2005-mukaisen kurssitarjontamme. Kyseisiä kursseja tarjosimme näinkin pitkään siksi, että monissa muissa oppilaitoksissa oli vielä opiskelijoita, jotka noudattivat tätä opetussuunnitelmaa ja tarvitsivat näitä kursseja, koska omat oppilaitokset näitä kursseja eivät enää tarjonneet. Nyt uuden opetussuunnitelman jo häämöttäessä näkökentässä päätimme kuitenkin sulkea nämä jo kunniakkaaseen ikään tulleet, urheasti palvelleet ja moneen kertaan päivitetyt ja paikatut kurssit, ja päästää ne kurssien vihreämmille niityille.

Sulkemista edelsi vilkkaat suoritusajat näillä kursseilla! Jokunen opiskelija näitä jäi myös kaipaamaan, mutta onneksi meillä oli tarjoolla uusia, ajantasaisia kursseja, joilla palvella opiskelijoitamme näissäkin tilanteissa.

KOSKEn kuohuja

Koski tuli pauhaten ja kohisten osaksi nettikoulutustemme arkea, kun keväällä 2019 aloimme valmistautua tilanteeseen, jossa jatkossa kaikki lukion tilastointi- ja suoritustiedot otettaisiin suoraan valtakunnallisesta Koski-tietovarannosta. Perehdyimme, suunnittelimme, määrittelimme, testasimme - ja niin vain yhteistyössä oppimisypäristöstä ja opiskelijahallintojärjestelmästä vastaavan tiimin kanssa saimme oman Pyramus-järjestelmämme integroitua Koskeen. Kehittäminen ei tämänkään osalta ihan heti tule valmiiksi, mutta se on sitten ensi vuoden toimintakertomuksen asioita.

Yo-koeilmoittautuminen sähköistyi

Vaikka nettikoulutuksen systeemit onnistuvat pääasiassa verkkoympäristössä, yo-koeilmoittautumiseen liittyi ennen vuotta 2019 melkoinen määrä käsityötä, tulostamista ja papereiden lähettämistä postitse. Keväällä 2019 pääsimme kuitenkin kokeilemaan ensimmäistä kertaa sähköistä ilmoittautumisjärjestelmää. Homma toimi hyvin, joskaan ei täydellisesti, joten järjestelmään tehtiin syksyn ilmoittautumista varten korjauksia ja viilauksia. Syksyllä 2019 sähköinen ilmoittautumisjärjestelmä joutui uuteen tulikasteeseen, ja käyttö sujuikin jo paremmin.

Muikku-oppimisympäristön ilme uudistuu

Muikun sovelluskehitystiimi on ahkeroinut jo pitkään suuren uudistuksen parissa, joka näkyy käyttäjille käyttöliittymän uutena ilmeenä ja napakammin latautuvana ympäristönä. Käyttöliittymäuudistuksen ensimmäinen osa saatiin käyttöön vuoden 2018 joulukuussa. Siitä lähtien sovelluskehittäjät ovat työskennelleet käyttöliittymäuudistuksen toisen puoliskon parissa. Toisessa vaiheessa kurssimateriaalit tehtävineen ja materiaalien tuottamisen työkaluvat saavat uuden ilmeen ja tekniikan. Kokonaan uuden ilmeen mukaista Muikkua joudutaan odottamaan vielä kotva, eli kesän 2020 kynnykselle asti.

Saavutettavuus, olemmeko valmiit?

Saavutettavuusdirektiivi ja sen edellyttämät toimenpiteet digitaalisissa palveluissa aiheuttivat hetkellisesti paniikkia kaikissa julkisen puolen toimijoissa, joita vaatimukset koskevat. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen aloitettiin uusien palveluiden osalta 23.9.2019 ja vanhojen palveluiden osalta tämä on edessä 23.9.2020. Otaviassa oppimateriaalituotantoon ja sovelluskehitykseen erikoistuneet tiimit kartoittivat oman tilanteemme 49 WCAG-vaatimuksen osalta. Monen kriteerin osalta saatettiin todeta, että oppimisympäristömme toimii jo kriteerien mukaisesti. Paljon on kuitenkin sellaista, mitä pitää tehdä sekä oppimisympäristössä että siellä olevissa materiaaleissa. Työtä on aloitettu muun muassa sillä, että kaikki uudet oppimateriaalivideot tekstitetään ennen niiden julkaisemista.

Kartoituksen ja tekemisen lisäksi on myös osallistuttu webinaareihin ja koulutuksiin. Syksyn verkkopedapäivässä osallistujat saivat tiukan paketin saavutettavuusasiaa H5P-muotoon paketoituna.