Kehittämishankkeet

Tuuve & Monni Online

Tuuve- ja Monni Online -hankkeita on toteutettu jo useampi vuosi yhdessä Valteri-koulu Mikaelin kanssa. Molempien hankkeiden osalta vuosi 2019 oli huipentuma ja samalla päätös: Monni Online -hanke päättyi kesäkuun lopussa ja Tuuve-hanke pääteltiin vuoden vaihteessa.

Molempien hankkeiden tavoitteena oli kehittää malleja, joilla autetaan sellaisia yläkouluikäisiä nuoria, jotka eivät syystä tai toisesta pysty fyysisesti menemään omaan kouluunsa. Lisäksi hankkeiden tavoitteena oli levittää ja lisätä tietoisuutta toimintamallista sekä muuttaa asenteita kentällä. Koulua käymättömiä nuoria ei auteta jättämällä heidät kotiin monistepinon kanssa. Tuuve-hankkeessa tuotettu Koulua käymättömät nuoret -opas tarjoaa paljon konkreettista tietoa ja apua kouluille.

Nettiperuskoulussa panostettiin vuonna 2019 erityisesti oppivelvollisille suunnattujen kurssien tuotantoon. Tuotimme 10 uutta kurssia ja lisää on tulossa vuonna 2020. https://link.otavia.fi/kurssikuvaukset (siirry ulkopuoliselle sivustolle).

Oppaamme oppivelvollisuusikäisten opetukseen: https://link.otavia.fi/oppivelvollisuusikaiset (siirry ulkopuoliselle sivustolle).

Lisätietoa hankkeista löydät niiden sivuilta:

http://www.tuuve.fi/ (siirry ulkopuoliselle sivustolle)

https://monnionlinefi.wordpress.com/ (siirry ulkopuoliselle sivustolle)

Teemasta toimeen

Opetushallituksen rahoittaman Teemasta toimeen! -hankkeen tavoitteena on teemaopintokurssien kehittäminen ja pilotointi yhdessä sekä nuorisoasteen että aikuisten lukiokoulutuksen järjestäjien kanssa. Hankkeessa luodaan kolme lukion teemaopintokurssitoteutusta materiaaleineen seuraaviin teemoihin:

(1) Agenda 2030,

(2) Ihminen, kone ja keinoäly sekä

(3) Tulevaisuuden lukio.

Kurssit rakennetaan yhdessä pilottilukioiden kanssa. Kurssitoteutusten julkaistavaa materiaalia kehitetään jokaisen pilottitestauksen kokemusten perusteella.

Nettilukio koordinoi yhteistyöhanketta ja on mukana yhtenä pilottilukiona. Vuoden aikana järjestimme tapaamisia pilottilukioiden kanssa ja toteutimme Nettilukiossa Ihminen ja kone -ilmiön. Vuoden aikana suunniteltiin myös Agenda2030- ja Tulevaisuuden lukio -teemaopintokokonaisuuksia. Agenda2030-kokonaisuuteen laadittiin yhteistyössä perusopetuksen Steamok-hankkeen kanssa Agenda2030-menetelmäkorttipakka.

Tulostusversio Agenda2030-menetelmäpakasta:

Lisäksi hankkeessa valmistellaan keväällä 2020 lukio-opiskelun tueksi Entä jos? -tulevaisuusmenetelmien pakka. Tätä voi hyödyntää niin tulevaisuusorientoituneella teemaopintokurssilla kuin aineenopetuksessa tai opintojen ohjauksessakin.

Ihminen ja kone -ilmiö haastoi opiskelijat tutustumaan keinoälyn ja ihmisen liiton keskeisiin haasteisiin ja innovoimaan yhdessä ratkaisuja. Ilmiössä käsiteltiin tätä kiehtovaa teemaa eri näkökulmista. Asiantuntijavierailuiden aiheina olivat mm. Aivot ja koneet, tulevaisuus ja työelämä, Elias-robotti, koneet kuntoutuksessa, tekoäly ja moraali sekä Tesla. Lisäksi ilmiön aikana pääsimme katsomaan Guerilla Filmsin uunituoreen tv-dokumentin Outouden laakso. Lisäksi dokumentissakin esiintynyt Michael Laakasuo kävi ilmiön Adobe Connect -tapaamisessa vieraana.

Opiskelijoiden tuotokset olivat jälleen monipuolisia, ja ilmiö vei mennessään niin opiskelijan kuin opettajatkin.

Tutustu Teemasta toimeen hankkeen ajankohtaisiin kuulumisiin hankkeen blogissa (siirtyy ulkopuoliseen sivustoon).

Santra 2 - jatkohanke

Ensimmäisen Santra-hankkeen eli Santra - juttelubotti etäopiskelijan ja etäohjaajan tukena verkko-oppimisympäristössä tavoitteena oli kehittää ja jakaa tietämystä chattibotin käyttökelpoisuudesta erilaisissa neuvontatehtävissä ja opiskelussa. Keväällä 2019 hankkeelle haettiin lisärahoitusta Opetushallituksen innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämisen kehittämisrahoituksesta. Hyväksymispäätöksen jälkeen siirryimme jatkamaan chattibottien kehittämistä Santra 2 -hankkeessa.

Opetushallituksen rahoittamassa Santra 2 – chattibotit verkkolukiolaisen tukena -hankkeessa tavoitteena on tukea chattibottitekniikan avulla opiskelijoiden oppimista, oman oppijuutensa omistamista sekä mahdollistaa entistä yksilöllisempi henkilökohtainen ohjaus. Hankekauden aikana on tarkoitus tuottaa näitä tarpeita vastaamaan tarkkaan suunniteltu ja toteuttettu chattibottiparvi.

Syyskaudella 2019 käynnissä oli hankkeen ensimmäinen vaihe. Jatkokehitimme mm. YO-bottia, jonka avulla opiskelija pääsee tarkistamaan erilaisia ylioppilaskirjoituksiin liittyviä polttavia kysymyksiä. Bottia voi testata osoitteessa bit.ly/yo-botti. Taustoitimme ja tuotimme myös hakuvaiheessa neuvovaa bottia ja omien lukio-opiskeluvalmiuksien selvittämisessä auttavaa bottia. Taustaselvityksien ja käsikirjoittamisen aikana kävi selväksi, että kyseinen aihepiiri hyötyy kahden ns. sisarbotin toteuttamisesta. Näistä hakuneuvoja, chattibotti Obotti, pääsi tuotantoon ensin. Botin sisältö rakentui hakuvaiheessa usein kysytyistä kysymyksistä, jotka liittyivät Nettilukioon hakemiseen ja Nettilukiossa opiskeluun. Botin kanssa keskusteleminen tarjoaa Nettilukiosta kiinnostuneelle yhden tavan saada lisätietoja opinnoista. Botti otetaan käyttöön Nettilukion verkkosivuilla alkuvuodesta 2020.

Hankkeessa kartoitetaan eri bottiteknologioiden soveltuvuuksia ja teko(tuki)älyn kehitystä: tavoitteena on löytää opiskelijoidemme tarpeisin sopivimmat ratkaisut. Syyskauden 2019 lopussa katseet siirtyivät hankkeen seuraavaan vaiheeseen: yhteistyö- ja asiantuntijatahojen kartoitukseen ja kontaktointiin, hankeyhteistyön rakentamiseen oppimisen tuen näkökulmasta Tulus-hankkeemme kanssa ja seuraavien bottituotantovaiheiden aikataulutukseen.

Voit tutustua ensimmäisen Santra-hankkeen toimintaan ja tuotoksiin hankkeen blogissa (ulkopuolinen sivu) ja verkostoitua muiden suomalaisten bottitoimijoiden kanssa Facebook-ryhmässä.

Arviointihankkeet

Pulssi ja Sykettä arviointiin

Nettilukiossa ja nettiperuskoulussa arviointia on vuoden aikana kehitetty useamma Otavian koordinoimassa hankkeessa:

  • Arviointiklubi – Perusopetuksen prosessinaikaista arviointia kehittämässä (henkilöstökoulutus)
  • Pulssi – Sykettä lukioarviointiin (oppimisympäristöjen kehittäminen)
  • Sykettä arviointiin (lukion henkilöstökoulutus)

Arviointiklubin henkilöstökoulutushankkeeseen osallistui vuoden aikana noin 40 perusopetuksen opettajaa. Hankekoulutuksessa kehitettiin erilaisia tapoja kehittää opetussuunnitelman mukaista formatiivista ja summatiivista arviointia, löytää tapoja hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa arvioinnissa sekä edistää monialaisten oppimiskokonaisuuksien arviointia. Hankkeessa tarjosimme osallistujille asiantuntijawebinaareja, joihin voit tutustua hankkeen Youtube-soittolistalla. Hankkeen tuotoksia on esitelty myös hankkeen kotisivuilla (ks. linkki myöhemmin tällä sivulla).

Arviointiklubin julkiset webinaaritallenteet löydät Oppimisen tulevaisuus -Youtube-kavan soittolistalta.

Arviointikulttuurin kehittäminen opiskelijoiden tulokulmasta asettaa omat haasteensa, kun työskentelymme tapahtuu kokonaan verkossa. Pulssi-hanke kysyi nettilukiolaisilta alkuvuonna kokemuksia arvioinnista. Sama kysely oli tehty vuotta aiemmin. Kyselyn perusteella vahvistui käsitys siitä, että pienilläkin asioilla voidaan lisätä opiskelijan saamaa opiskelua edistävää palautetta. Vuoden aikana kehittiin mm. seuraavia arviointia edistäviä toimintamalleja: kielenoppijaprofiili, reaaliesseen itsearviointi, dialoginen opiskelijan lukupäiväkirja, oppimispäiväkirjaohjeistusten päivittäminen ja arviointidialogin pelipohjat.

Arviointiosaamisen kehittämiseen osallistui Nettilukion väkeä laajasti. LOPS2021-työskentelyssä havaittiin, että eteenpäin on menty ja samalla myös tehtävää riittää jatkossakin. Arviointi nostettiin hanketoiminnassa yhdeksi pitkän tähtäimen teemoihin.

Hankkeet järjestivät lokakuussa Helsingissä Arviointioivalluksia! -seminaaripäivän, joka täyttyi hetkessä eli ajankohtaisen ja kiinnostavan äärellä tehtiin töitä. Mukana päivässä olivat asiantuntijoina mm. Erja Vitikka (OPH), Najat Ouakrim-Soivio (Suomen NOS Oy) ja Päivi Nilivaara (Innoline Oy). Lisäksi Pulssi-hanke esiintyi ITK-konferenssissa, Itä-Suomen lukioverkoston päivillä ja ProRexi-tapahtumassa.

Tutustu hankkeisiin niiden kotisivuilla:

Arviointioivalluksia-tapahtuma kokosi yhteen n. 100 opettajaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen arvioinnin kehittämisen äärelle. Päivää olivat järjestämässä Otavian arviointihankkeet yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.

TuLuS – Tulevaisuuden lukioon suuntaamassa

Keväällä saimme iloisia uutisia OPH:sta, kun lukiouudistuksen toimeenpanon tukemiseen hakemamme TuLuS - tulevaisuuden lukioon suuntaamassa -hanke meni läpi. Hanketta haettiin yhdessä Mikkelin lukion kanssa, ja Otavialla oli siinä neljä kärkeä:

  1. OPS-prosessi ja toimintakulttuurin kehittäminen
  2. Monenlaiset tuen tarpeet ja yksilölliset oppimispolut lukiossa
  3. Laadunhallintamenetelmien kehittäminen
  4. Korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö

Syksyllä hanke oli jo täydessä tohinassa: kävimme opetussuunnitelman yhteisen osan läpi Nettilukion, Otavan Opiston aikuislukion sekä Mikkelin etä-ja aikuislukion väen kanssa, kyselimme opiskelijoilta heidän ajatuksiaan tulevaisuuden lukiosta ja opintojen tuesta ja saaduista vastauksista nousi muutama ajatus toteutukseeen (esim “kevytryhmät, joista enemmän ensi vuoden toimintakertomuksessa). Tukea opiskelijoille tarjottiin myös opettajien päivystyskäytäntöjä kehittämällä. Laatutyötä teimme mm. opettajien vertaisarviointiprosessin myötä ja työstettiinpä myös Nettikoulutusten laatukäsikirja lähes valmiiksi syksyn aikana. Korkeakouluyhteistyöhön haettiin uusia malleja esimerkiksi tarjoamalla opiskelijoille kurkistuskursseja Jyväskylän avoimen yliopiston tarjonnasta.

Kohtaamisia EDELLINEN | SEURAAVA Messut ja muut matkat