Social miljö

Pedagogcentrums utbildning AMO grundar sig på läroplanens begrepp likvärdig utbildning och ger verktyg för att kunna analysera vår verksamhetsmiljö utifrån pedagogisk, social och fysisk miljö.

Att träffas, utbyta erfarenheter och ingå i ett sammanhang har stor betydelse för barn och elever. Det gäller både i kamratgemenskapen ute på gården och i det gemensamma arbetet i undervisningen. När den sociala miljön fungerar väl upplevs den som meningsfull, det handlar om att skapa en hanterbar, begriplig och meningsfull miljö för alla barn och elever som ger en känsla av sammanhang, eller KASAM som det ibland kallas.

Social tillgänglighet handlar om kommunikation, aktiviteter och platser där alla kan vara delaktiga. Motivationen för studier höjs om eleven befinner sig i en bra social situation. Utbildningen ska genomsyras av en demokratisk gemenskap, där alla barn och elever ges möjlighet att mötas och delta. Pedagogen ska sträva efter att upprätthålla tillitsfulla relationer och agera efter ett normmedvetet förhållningssätt i alla relationer både i och utanför klassrummet.

Vi vuxna tydliggör normer och värderingar i verksamheten, i leksituationer, lärsituationer och rutinsituationer. En del elever behöver stöd för att komma in i lekar och aktiviteter som sker. Pedagogens uppdrag är att stötta den sociala miljön med ramar och regler för att försäkra sig om att alla elever kan ta del av aktiviteter. Målet är att eleven upplever den social miljön som meningsfull och att de är en del i en gemenskap.

Skolan ska arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, i enlighet med diskrimineringslagen. Förskolan och skolan ska också ha en plan mot kränkande behandling enligt skollagen.

Hur skapar man goda relationer med sina elever?

Avsnitt 2 · Säsong 6 · 14 min

Forskning visar att goda relationer till eleverna är avgörande för skolresultatet. Några lärare och forskare har ur olika aspekter fördjupat sig i detta. Jobbar man aktivt med relationer resulterar det i en arbetsmiljö som blir väldigt trygg, säger Isabella, specialpedagog i Örebro. I sin avhandling menar Ann-Louise, lektor, att lärarnas fokus på det didaktiska ibland kan göra dem omedvetna om de relationer som skapas.

Ordning och arbetsro i klassrummet

Avsnitt 3 · Säsong 6 · 14 min

Var tredje högstadieelev säger att de saknar studiero i skolan, och lärare lägger mycket tid på ordningsfrågor. Några pedagoger och experter visar här hur man kan jobba för att skapa arbetsro i klassrummet. Ai Chinh, som är i början av sin lärarbana, har deltagit i projektet Lärare som ledare. Via lärarcoachen Linda har hon fått verktyg och metoder för att skapa studiero för eleverna. Och från flera håll betonas vikten av tydlighet, såväl när det gäller instruktioner som förväntade prestationer och uppförande.

Främja och åtgärda

Här kan du läsa mer om våra diskrimineringsgrunder och förskolans och skolans skyldigheter att arbeta främjande och förebyggande med dessa.

Främja studiero genom att motverka kränkande behandling och diskriminering

Skolverkets stödmaterial.

Diskriminering ur ett elevperspektiv

Vill du att dina elever ska lära sig mer om vad diskriminering innebär ur ett elevperspektiv? På denna sida från SPSM hittar du mer information och en kort film.