Regels, Regelingen, codes en klachtenprocedure

OMGANGSVORMEN

Het Northgo College wil een omgeving zijn waar ouders, verzorgers, leerlingen, bezoekers en personeel respectvol met elkaar omgaan. Respectvol betekent dat fatsoensnormen in acht genomen worden. Voor de leerlingen zijn de omgangsvormen vastgelegd in de leefregels. Voor de volwassenen zijn de omgangsvormen niet vastgelegd in regels. Op het moment dat zaken niet lopen zoals ze moeten lopen, gaan we in gesprek met elkaar en luisteren we naar elkaar. De e-mail gebruiken we om informatie uit te wisselen en afspraken te maken voor een telefonisch of een face-to-face gesprek.

LEEFREGELS

Op het Northgo College hebben we een aantal duidelijke afspraken over wat wel en niet kan en over hoe we met elkaar omgaan. Deze afspraken moeten er voor zorgen dat iedereen zich veilig en prettig voelt en goed kan functioneren. 

Alle regels hebben een raakvlak met de hoofdregel van onze school: 

WE GAAN RESPECTVOL MET ELKAAR OM. 

Een document met de uitwerking en toevoeging van de leefregels staat op Mijn Northgo.

GEDRAGSREGELS VOOR BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN

Ook voor de activiteiten buiten de school zijn er gedragsregels. Fatsoen, respect en verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag staan daarin centraal. Voor meerdaagse excursies gelden meer regels. Bij studiereizen worden de afspraken hierover voorafgaand aan de reis besproken en ondertekend.

ALCOHOL

Tabak, alcohol en drugs blijken een belangrijke rol te spelen bij het uitprobeergedrag van jongeren. Daarom wordt veel aandacht besteed aan voorlichting over deze genotmiddelen. De school hanteert met betrekking tot alcohol en drugs een duidelijk beleid: alcohol en drugs zijn taboe in en op het terrein van de school.

ROOKVRIJE SCHOOL

Het Northgo College is een rookvrije school. In de school en op het schoolplein wordt niet gerookt door leerlingen en medewerkers van de school.

LOCKERS

Elke leerling heeft een locker. Gebruik van een locker is verplicht. Jassen zijn niet toegestaan in de lesruimten.

SCHADE EN AANSPRAKELIJKHEID

Ten behoeve van alle bij het Northgo College ingeschreven leerlingen is een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt de kosten van geneeskundige behandeling voor zover deze niet elders zijn verzekerd en geldt voor schade die geleden is op weg van en naar school, in de school en bij activiteiten in schoolverband, zoals excursies. Schade veroorzaakt door leerlingen - opzettelijk of door ruw gedrag - aan het gebouw, de inventaris of andere eigendommen van de school, kan op de ouders van de betreffende leerlingen worden verhaald. Het bestuur en het personeel van het Northgo College zijn niet aansprakelijk voor schade aan of verlies van eigendommen van leerlingen.

REGELS TIJDENS TOETSEN

Om alle leerlingen in staat te stellen hun toetsen in alle rust te maken en om fraude te voorkomen, gelden er tijdens toetsen speciale regels. Deze regels zijn te vinden op Mijn Northgo.

KLACHTEN OVER EXAMENZAKEN /
TOETSING BOVENBOUW

Leerlingen in 4 mavo, 5 havo en 6 vwo doen examen in al hun vakken (Programma van Toetsing en Afsluiting: PTA). Leerlingen in 3 mavo, 4 havo, 4 vwo en 5 vwo leggen examen af in een enkel vak (PTA). Als er iets niet volgens de regels is gegaan bij het examen kunnen er op grond van het examenreglement diverse maatregelen worden genomen. Als men het niet eens is met de beslissing kan men daar in bepaalde gevallen tegen in beroep gaan. In het examenreglement staat precies hoe dat gaat. 

De leerlingen in de voorexamenklassen 3 mavo, 4 havo, 4 vwo en 5 vwo hebben, naast examentoetsen, ook toetsen die meetellen voor de overgang naar het volgende leerjaar. Deze toetsen vallen onder het PTB Reglement (Programma van Toetsing Bovenbouw).

Op Mijn Northgo zijn de reglementen en de PTA's | PTB's te vinden.

INTERNE KLACHTENREGELING

Helaas kan het voorkomen dat op school iets niet loopt zoals het hoort. Als dat gebeurt doen wij er alles aan om de zaak zorgvuldig op te lossen. Wij kennen verschillende regelingen voor de behandeling van klachten en bezwaren. In de interne klachtenregeling van de school wordt onderscheid gemaakt tussen algemene klachten en klachten over machtsmisbruik. Onder machtsmisbruik wordt verstaan: geweld, racisme, agressie, seksuele intimidatie en discriminatie. Klachten kunnen worden ingediend bij het bestuur of bij de Landelijke Klachtencommissie (LKC) waarbij de school is aangesloten. We gaan er vanuit dat leerlingen en hun ouders/verzorgers er eerst met de betrokkenen zelf proberen uit te komen.

VERTROUWENSPERSOON

Machtsmisbruik zorgt voor een gevoel van onveiligheid en kan een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van iedereen die hiermee wordt geconfronteerd. Met een ernstige klacht over machtsmisbruik kan men een beroep doen op een vertrouwenspersoon. Via de interne contactpersoon, mevrouw drs. D.M. van Goeverden-Bakker, kan contact met de vertrouwenspersoon worden gelegd. De vertrouwenspersoon zoekt naar een oplossing en ondersteunt bij eventuele verdere stappen. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk. De gesprekken met deze persoon zijn strikt vertrouwelijk. In tweede instantie kunnen klachten over machtsmisbruik eventueel ook bij de Landelijke Klachtencommissie (LKC) terechtkomen.

PESTPROTOCOL

Op het Northgo College zien wij het geven van goed onderwijs en veiligheid niet los van elkaar. Op een veilige school voelen leerlingen en medewerkers zich geborgen en het leren gaat daardoor beter. Het werken aan onderling vertrouwen, respect en waardering is erg belangrijk. Hierin past ook een actief antipestbeleid, vastgelegd in een pestprotocol. Het pestprotocol maakt deel uit van de zorg- en begeleidingsstructuur binnen de school.  In het protocol is een leidraad  opgenomen voor de te nemen stappen om pesten te voorkomen en hoe te handelen wanneer er sprake is van pestgedrag, waarbij is gekozen voor een 'zes stappenplan'. Het protocol bevat richtlijnen voor wat er gedaan kan worden als er pesten geconstateerd wordt. Belangrijk is dat alle medewerkers alert zijn op signalen die er op zouden kunnen wijzen dat een leerling gepest wordt. In alle gevallen wordt een gesignaleerde melding serieus genomen. In overleg met alle betrokkenen wordt naar een oplossing gezocht en worden zo nodig maatregelen genomen. Mevrouw I. Denis, mevrouw A. de Krijger en mevrouw L. Voetman zijn aangewezen als antipestcoördinatoren. Zij ondersteunen de medewerkers bij de aanpak van pesten.  Ouders en leerlingen kunnen met hen of met de mentor contact opnemen over pesten. 

CODE GOED ONDERWIJSBESTUUR

Het Northgo College is gebonden aan de Code Goed Onderwijsbestuur VO 2019.  Op grond daarvan moet de school ook een gedrags- en integriteitscode hebben (zie hierna). Deze gedragscode draagt bij aan een sfeer waarin op open wijze kan worden gesproken over normen en waarden. De Code Goed Onderwijsbestuur schrijft ook voor dat er voor het melden van een eventuele misstand een regeling op school voorhanden is.

GEDRAGS- EN INTEGRITEITSCODE

De Gedrags- en integriteitscode heeft tot doel ongewenst gedrag te voorkomen en tevens om aan te geven wat juist en gewenst gedrag is. Naast alle overige concrete regels en algemene gedragsregels die te maken hebben met de manier waarop met elkaar wordt omgegaan, is de code er voor om te bewerkstelligen dat iedereen die bij de school betrokken is actief bijdraagt aan wat het Northgo College wil bereiken: leerlingen goed voor te bereiden op hun latere leven. Iedereen wordt geacht van de inhoud van de code op de hoogte te zijn en bekend te zijn aan welke algemene gedragsregels en concrete regels zij zijn gebonden. Men spreekt in principe eerst elkaar aan wanneer de regels, zoals in deze code bedoeld, in geding zijn. Voor meer informatie en zo nodig hulp over deze code kan contact worden opgenomen met de door het bestuur aangewezen contactpersoon gedrag en integriteit, mevrouw mr. M.J.J. Vink.

KLOKKENLUIDERSREGELING

De Code goed onderwijsbestuur VO schrijft voor dat elke school een klokkenluidersregeling moet hebben - of te wel een meldingsregeling hoe om te gaan met een vermoeden van een misstand. Uit het woord “misstand” volgt dat het moet gaan om een “maatschappelijk onrecht”.Een melding van een vermoeden kan door allen die met de school te maken hebben worden gedaan. Omdat het om gevoelige zaken kan gaan, kan iemand die een melding wil doen zich laten bijstaan door een vertrouwenspersoon integriteit (VPI; adres zie schoolgids). Er zijn ook waarborgen in de regeling ingebouwd voor degene die de melding doet, zodanig dat deze van het doen van een melding geen nadeel ondervindt. De melding van een vermoede misstand wordt bij het bestuur gedaan. Als de misstand betrekking heeft op het bestuur dan wordt de melding bij de voorzitter van de raad van toezicht gedaan. Ook kan de melding direct extern worden gedaan bij een daarvoor geschikte externe instantie. Voor leerlingen en hun ouders/verzorgers is er een door de VO-raad ingestelde ”Commissie melden van een misstand of inbreuk op het Unierecht” voorhanden. Werknemers kunnen bij het “Huis voor Klokkenluiders” terecht. Er zijn ook andere mogelijke instanties die in aanmerking komen de melding in behandeling te nemen. De melding is er altijd op gericht de situatie weer ten goede te laten keren. 

MELDCODE HUISELIJKE GEWELD EN KINDERMISHANDELING

Het doel van de meldcode is een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en indien nodig signalen door te geven aan Stichting Veilig Thuis voor verdere hulp. De voor het Northgo College opgestelde meldcode waarin een aantal stappen wordt beschreven maakt deel uit van de zorg- en begeleidingsstructuur binnen de school. Het is vooral belangrijk dat alle medewerkers van de school die met leerlingen omgaan alert zijn op signalen die zouden kunnen wijzen op huiselijk geweld of kindermishandeling. Er wordt goed gelet op een zorgvuldige en vertrouwelijke behandeling van deze signalen. Mevrouw  drs. D.M. van Goeverden-Bakker is contactpersoon voor vragen op dit terrein.