Specifieke begeleiding

EXTRA BEGELEIDING

Een leerling waarover zorg bestaat wordt door de coördinator besproken met het vmt en de orthopedagoog. De coördinator of orthopedagoog kan contact opnemen met de sociaal verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg, het jeugd- en gezinsteam, de leerplichtambtenaar en/of de politie. Ouders van leerlingen met algemene vragen over ontwikkeling, opvoeden of gezondheid worden doorverwezen naar het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeente waarin de leerling woont.

ORTHOPEDAGOOG

Onze orthopedagogen zijn mevrouw drs. D.M. van Goeverden-Bakker en mevrouw L. Voetman. Zij begeleiden leerlingen met leer- en gedragsproblemen of moeilijkheden in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Samen met de leerling, ouders, mentor en andere intern betrokkenen organiseren zij de juiste begeleiding, soms ook in samenwerking met externe instanties. Daarnaast ondersteunen de orthopedagen, samen met de coördinatoren, de docenten en mentoren in de begeleiding van leerlingen in de klassensituatie. Tevens organiseren zij de faciliteitenregeling voor leerlingen met dyscalculie en dyslexie en geven ze diverse trainingen op school. Het gaat hierbij om het leren leren, plannen en organiseren, maar ook de rots- en watertraining en de examen- en faalangsttraining. Tenslotte participeren ze in de overlegstructuren van de zorgcoördinatoren in het samenwerkingsverband van de Duin- en Bollenstreek en de ketenpartners in de regio zoals het CJG, de GGD en diverse jeugdhulpverlenings-instanties.

JEUGDGEZONDHEIDSZORG / CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN


Heeft u een vraag over opvoeden en opgroeien van uw kind? Dan kunt u ook terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier werken verschillende professionals samen, zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg en pedagogen. 


CJG IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

De medewerkers in het Centrum voor Jeugd en Gezin werken op verschillende manieren samen met school. Elke school heeft vaste contactpersonen. Als op school overleg is van een school-ondersteuningsteam, dan kunnen medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin daaraan deelnemen.


JEUGDGEZONDHEIDSZORG (JGZ)

In klas 1 of 2 en klas 3 of 4 krijgt uw kind een digitale gezondheidstest aangeboden. Deze heet ‘Gezond leven? Check het even!’. Hiermee krijgt uw kind inzicht in de eigen gezondheid. Na het invullen van deze vragenlijst nodigt de jeugdgezondheidszorg alle jongeren in de onderbouw uit voor een gesprek over hun gezondheid, ontwikkeling en leefstijl en hoe de jongere zich voelt. In de bovenbouw kunnen jongeren zelf aangeven of ze uitgenodigd willen worden voor een gesprek. We geven adviezen over een gezond leven, zoals omgaan met elkaar en voorkomen van pesten. Ook genotmiddelen en seksualiteit kunnen besproken worden. We bieden ook begeleiding bij ziekteverzuim. 


CURSUSSEN/OUDERAVONDEN

Elke ouder kan weleens advies gebruiken. Voor u organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een groot aanbod aan (online) opvoedcursussen, themabijeenkomsten en webinars over diverse onderwerpen om u te ondersteunen bij de opvoeding.  Kijk voor het volledig cursusaanbod op www.cjgcursus.nl.


CONTACT

Wilt u contact opnemen met de medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin op uw school, bel dan 088 – 254 23 84. U kunt ook online uw vraag stellen en chatten met medewerkers. Kijk voor de website van uw Centrum voor Jeugd en Gezin op www.cjghollandsmidden.nl 

MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE

Het Northgo College participeert in de jeugdraad van de Gemeente Noordwijk. Verder zijn er in alle leerjaren - veelal rond het einde van het jaar - maatschappelijke activiteiten. De leerlingen zamelen op allerlei manieren met hun klas of jaarlaag geld in voor een goed doel.