Leerplicht en schoolverzuim

(ON)GEOORLOOFD SCHOOLVERZUIM

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die regelmatig verzuimen een grotere kans lopen de school voortijdig te verlaten, met alle mogelijke gevolgen van dien. Medewerkers van de leerlingenbalie houden daarom absentie van leerlingen goed bij. De docent registreert absentie in de lessen. Wekelijks bekijkt de mentor de absentie in het leerlingvolgsysteem en bespreekt deze met de leerling. Als de reden van afwezigheid van een leerling niet duidelijk wordt, wordt er van uitgegaan dat de leerling spijbelt. De school is op grond van leerplichtwet in ieder geval verplicht ongeoorloofd verzuim van meer dan drie dagen te melden aan de leerplichtambtenaar. In overleg met het Regionaal Bureau Leerplicht is een meld- en verzuimprotocol opgesteld met afspraken over absentie en te laat komen, dit protocol wordt als basis gebruikt. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat ongeoorloofd schoolverzuim snel gesignaleerd wordt. Ouders hebben via SOMtoday zicht op de aanwezigheid van hun kind op school. Ook bij geoorloofd langdurig verzuim, bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte, zal de leerplichtambtenaar contact hebben met ouders en met school. 

TE LAAT KOMEN

Te laat komen stoort de les. Regelmatig te laat komen wordt - net als spijbelen - gezien als risicofactor voor vroegtijdig schooluitval en moet op grond van de Leerplichtwet aan de leerplichtambtenaar worden gemeld.

ZIEKMELDING

Bij ziekte of onvoorziene omstandigheden geven ouders aan de leerlingenadministratie door dat hun kind die dag niet naar school komt. Dit kan telefonisch of per e-mail naar leerlingenbalie@northgo-college.nl.

Ziekmeldingen verwerken wij voor één dag. We gaan er in principe van uit dat de leerling er de volgende schooldag  weer is. Beter melden hoeft dus niet. Als ouders verwachten dat de afwezigheid langer dan een dag gaat duren, geven ouders dit duidelijk aan.  Wanneer de absentie langer duurt dan verwacht nemen ouders opnieuw contact op met de leerlingenbalie. 

Wanneer een leerling op school meldt dat hij of zij zich niet lekker voelt, wordt altijd contact opgenomen met ouder(s)/verzorger(s). Leerlingen die ziek naar huis willen gaan, vertrekken in principe pas van school als er contact is geweest met 'thuis'. Het is daarom erg belangrijk dat wij de juiste contactgegevens van ouders hebben, zoals telefoonnummer thuis, nummer(s) mobiele telefoon en eventueel telefoonnummer op het werk. 

Het is de bedoeling dat doktersafspraken e.d. zoveel mogelijk buiten schooltijd plaatsvinden. Als dit niet mogelijk is, dan moet de leerling vooraf een briefje met relevante gegevens, dat ondertekend is door één van de ouders, inleveren bij de leerlingenbalie. Voor afspraken bij de orthodontist is het voldoende dat de leerling na een eerste briefje van de ouders, de afsprakenkaart toont.

VERLOF BUITEN SCHOOLVAKANTIES

Buiten de schoolvakanties mogen leerlingen niet van school wegblijven. Als vanwege de specifieke aard van het beroep van ouders een gezin niet in reguliere vakantietijd op vakantie kan, of als er sprake is van gewichtige omstandigheden, dan kan de school toestemming geven voor extra verlof. Slechts éénmaal per schooljaar en voor maximaal tien aaneengesloten dagen mag dit extra verlof toegekend worden. Op grond van de Leerplichtwet mag in de eerste twee lesweken van het schooljaar geen verlof opgenomen worden. Een speciaal daarvoor bestemd aanvraagformulier moet uiterlijk twee weken van te voren schriftelijk bij de betrokken coördinator worden ingediend. 

Formulieren voor aanvraag van bijzonder verlof staan op Mijn Northgo