Barn og unge

Kort om innsatsområde


Barn og unge får i hovedsak sine spesialisthelsetjenester i klinikk Kvinne- og barneklinikken og Klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige. Klinikkene tilbyr utredning, behandling og habilitering på spesialisthelsetjenestenivå i henhold til prioriteringsveilederne.

Den fremste oppgaven er å tilby likeverdig og rett hjelp og der tidlig intervensjon, det å komme tidlig igang med innsats, utredning og behandling, er et grunnleggende prinsipp. Gjennom et godt samarbeid med tjenestene i kommunene skal barn og unge oppleve et stadig mer helhetlig og sømløst helsetilbud. Derfor er samarbeidet om en tjenestemodell for barn og unge en viktig del av arbeidet i helsefellesskapet, og omtales spesielt i foretakets utviklingsplan.

Konkrete mål

  1. Pasientene mottar rask, riktig og likeverdig helsehjelp

  1. Foreldre og foresatte opplever at helsehjelpen er preget av kompetanse og trygghet

  1. Det sikres riktig og kostnadseffektiv ressursbruk

  1. Det sikres gode samarbeidsrutiner med kommunene for at pasientene skal oppleve et helhetlig helsetilbud.

  1. Barn, unge og deres foreldre/pårørende skal kunne få større deler av sitt tilbud som digitale tjenester

  1. Pasienter møter i større grad spesialisthelsetjenesten i hjemmet eller i kommunehelsetjenesten

  1. Pasientene opplever at bruk av felles helsedata, ved hjelp av teknologi, gir bedre og mer presis helsehjelp

  1. Helsepersonell jobber i team rundt pasienten, utvikler tjenesten i tråd med kunnskap om hva som virke og utnytter mulighetene som teknologien gir

  1. Vi lærer av hverandre - Helsefelleskapene og det utadvendte sykehuset blir arenaer for læring.

Tiltak for å nå målene

Tjenestemodellgruppen må bryte ned de overordnede målene i Nasjonal helse- og sykehusplan (NHSP) og beskrive tiltak for å nå disse. Arbeidet starter i 2022.

Et kritisk område er betydningen av tidlig innsats. Det er allment akseptert at prognosen er bedre for flere tilstander når man kommer raskt til. Dette betyr igjen at barn og unge som oppfyller kriteriene for å få tilbud i spesialisthelsetjenesten må få tilbud innen fastsatt frist og at ventetidene må være kortest mulig. I praksis vil det si i henhold til oppdragsdokumentet gitt Helse Stavanger av det regionale helseforetaket, Helse Vest RHF.

Behandlere og pleiepersonell skal i så stor grad som mulig tilby kunnskapsbaserte utredning og behandling. Det er viktig at det er god dokumentasjon, slik at pasient og pårørende kan etterprøve det tilbudet de har fått.

Helse Stavanger vil arbeide videre med innsatsområdet «barn og unges helsetjeneste» og bruke «hjemmesykehus-modellen», slik at pasientene opplever helsetjenestene som gode, helhetlige og at det samarbeides godt mellom tjenestenivåene. En viktig del av dette er å tilstrebe at pasienten får tilbudet så nært hjemmet som mulig.

Indikatorer på måloppnåelse

Arbeidet med selve tjenestemodellene starter i 2022 og indikatorene vil bli beskrevet etter hvert som man i tjenestemodellgruppen blir enig om tiltakene.