Inkscape bir şekli çoğaltarak yanal veya dönel simetrisi olan desenler oluşturmanızı sağlayacak araçlar da sunar.
Bu araçları denemek için basit bir şekil oluşturun. Biz bir kardinal başlığına benzeyen şu şekli oluşturduk:
Şekle son halini verip renklendirdikten sonra kontrol çubuğunda gösterilen düğmeyi tıklayarak onun bir eşini yaratın:
Şeklin eşi şu an gözükmüyordur, çünkü asıl şeklin tam üstündedir. Onu iki kez seçerek döndürme moduna getirin ve döndürme merkezini gösteren artı sembolünü tutup sürükleyerek şekli etrafında döndürmek istediğiniz noktaya kaydırın:
Şekli sağ alt köşesindeli oklu yaydan tutup sürükleyerek döndürün (kontrol çubuğunda 90 derece saat yönünde döndürmek için bir düğme de var; onu da kullanabilirsiniz)
Her yeni şeklin bir eşini daha yaratıp onu da aynı merkez etrafında döndürdükten sonra dört uçlu şu kombinezonu elde edersiniz:
Döndürme merkezini çevreleyen dört uç şekilde üsttekini seçin ve onun da bir eşini yaratın. Bu şekil kopyasının bir yansımasını oluşturacaksınız.
Kontrol çubuğunda bunun için bir düğme vardır, ama bunun ipucu metni "Seçilen nesneleri dikey döndür" maalesef biraz yanlıştır. İpucu metnindeki "döndür" İngilizce "flip" fiilinin karşılığı sayılabilir, ama düğmenin yaptığı işlem yansıtma olduğuna göre "Seçilen nesneleri dikey yansıt" gibi bir ifade olmalıydı.
Her neyse, yansıtmayı yaptığınızda şekil kopyası orijinalin üstündedir hala.
Siz bunu aşağı kaydırıp istediğiniz konuma getirebilirsiniz.