#34 Fysik B og A

Progression i eksperimentelt arbejde i fysik

Formål med projektet

  • Langsigtede mål (ud over projektperioden)
      1. Udarbejdelse af en progressionsplan for det eksperimentelle arbejde i fysik B og A, for derigennem at forbedre elevernes eksperimentelle kompetencer. Baggrunden for projektet er blandt andet, at eleverne som en del af en mundtlig prøve skal udføre eksperimentelt arbejde. Progressionsplanen kan benyttes af alle fysiklærere.
  • Mål i projektperioden
      1. Progressionsplan for det eksperimentelle arbejde i fysik B og A. Planen skal omfatte faglig progression i eleveksperimenter, progression i kravene til skriftligt arbejde og rettestrategier, der understøtter progressionen.
      2. Afprøvning af delelementer i progressionsplanen ved gensidige besøg i hinandens klasser og tilknyttet refleksion i forbindelse med besøgene.

Fag i projektet

  • Fysik B og A

Produkter fra projektet

Progressionsplan for det eksperimentelle arbejde i fysik B og A. Mere konkret forskellige vejledninger, som afprøves i deltagernes timer.

Projektdeltagere

  • Projektdeltagere: CL, SE og MK
  • Projektleder: KN

Tidsramme

  • August 2017 til maj 2018. Primært dog først fra midt november, hvor 1.g’erne begynder deres studieretningsforløb. Perioden dækker 1.g forløbet i et toårigt fysik B.

De vigtigste erfaringer fra projektet

Erfaringer blev fremlagt på den fællesmødedag den 16. marts 2018. I løbet er projektperioden er fokus skiftet fra udarbejdelse af en progressionsplan til et forsøg på at gøre eleverne mere bevidste om det faglige indhold i eksperimenterne og give dem mere ansvar for planlægningen. Det har vi gjort ved at lade eleverne planlægge arbejdet ud fra stilladserende arbejdsspørgsmål i stedet for at udlevere traditionelle øvelsesvejledninger.

De arbejdsspørgsmål som eleverne får at arbejde, skal formuleres tilstrækkeligt brede, så eleverne tvinges til at overveje både teori og eksperiment, men selvfølgelig tilpas ”guidede” til at bringe eleverne i den rigtige retning. Den afsatte tid til spørgsmålene, f.eks. 15-20 minutter, skal bruges inden det praktiske går i gang, således at eleverne tvinges til at overveje den eksperimentelle øvelse grundigt, inden den udføres.

Vi afholder alle tre en mundtlig årsprøve i fysik til sommer, hvor vi planlægger dette i forlængelse af dette projekt, dvs. med hovedvægten på eksperimentelt arbejde med inddragelse af teorisnak med de enkelte grupper undervejs i prøven, men uden en egentlig teoretisk delprøve.

Vi har indtil nu haft en oplevelse af, at denne arbejdsmetode gør elevernes eksperimentelle arbejde roligere og mere velorganiseret. Det virker som om de bedre forstår, hvad de gør og hvorfor de gør det. Det bliver spændende at se, om vi faktisk kan se en effekt af dette til årsprøverne.

Fremadrettet fokus med tre gode råd til forbedringer

  • Arbejdet med de indledende spørgsmål, bliver helt sikkert sværere, når øvelserne bliver mere komplekse.
  • Den skriftlige aflevering, kan tænkes mere ind i spørgsmålene.
  • Lidt flere besøg i hinandens klasser.

Relaterede projekter