10. Edició vídeo

No es pot negar. Vivim en una societat eminentment audiovisual en què les imatges i els vídeos ho omplen tot: xarxes socials, webs, YouTube, sèries, anuncis, documentals, videoclips musicals, curtmetratges, reportatges periodístics, pel·lícules de tota mena ...

El sector audiovisual mou un volum de treball i de diners creixent any rere any en el qual l'edició de vídeo resulta fonamental.

En què consisteix l'edició de vídeo

Quan parlem de qualsevol projecte audiovisual podem dividir el seu desenvolupament en tres fases:

  • Primera, la de creació, en què tenim la idea, donem forma al guió i busquem emplaçaments i actors.
  • Segona, la de rodatge.
  • Tercera, la d'edició, també anomenada de muntatge o postproducció.

I les tres són igualment importants.

En l'edició de vídeo ens encarreguem d'unir les peces soltes que hem recopilat durant la fase de rodatge i polir-perquè tinguin el sentit que havíem pensat en la fase de creació i que resulti estèticament acceptable.

Quan estem embarcats en qualsevol treball audiovisual busquem no només ensenyar sinó també i sobretot transmetre idees i emocions que facin que l'espectador se senti atret per la nostra feina.

Què necessitem per editar

  1. Coneixements tècnics i estètics de l'edició de vídeo. Perfeccionisme.
  2. Bon material. Valor de tots els clips que s'incorporen qualitat i que afegeixen al producte final.
  3. Equipament tècnic. Una bona càmera i un bon programari d'edició.

Aspectes Tècnics

Crear un Projecte + Carpeta pròpia dins WeVideo per organitzar els fitxers. Cada alumne ha de crear el seu Projecte del tipus Horitzontal 16:9

Finestres:

  • Línia de Temps (Seqüència)
  • Finestra de reproducció (Previsualització dels Clips)
  • Finestra amb tots els recursos que podem afegir al projecte (Fotos, Vídeos, Sons, Audio, Efectes, Text, Transicions,..)

A Wevideo podrem usar mèdia (imatge, vídeo, audio) del propi programa o que haguem afegit/Importat nosaltres.

Format de la pantalla de Wevideo 16:9.

Editar clip de vídeo:

  • Dividir-lo en dos: tisores, o prémer s (split)
  • Retallar-lo
  • Modificar les qualitats de color
  • Aplicar zoom

Agregar Text + personalitzar-lo.

  • Tipus de font, color, mida (automàtic/manual)
  • Quadre de Text predefinit, triem una Plantilla (Template) i sempre usem la mateixa. Podem modificar la mida i reposicionar el quadre de text.

Sempre usem les mateixes plantilles dins d'un mateix vídeo


Podem modificar la Font tipus, mida i color. Sempre mantenint al llarg del vídeo una coherència.

Agregar transicions, fons animats.

Exportar fitxer (mp4) i compartir/publicar a xarxes.

Vídeo tutorial bastant complet de Wevideo (anglès, activa subtítols)

Recordem sempre

1. Abans d'editar, en recollir el material cal tenir molt clar què i com volem transmetre amb el vídeo, què volem que aprenin, pensin, sentin els espectadors.

2. Organització dels arxius usa carpetes i subcarpetes, si et cal. Fotos, Música, Vídeos,..

3. Abans d'ajustar color retocar, cal tenir tot el material bolcat i veure si ho tenim tot per transmetre allò que volem. Primer centrar-nos en el contingut i després donem forma.

1. Importar el contingut

2. Desplegar-lo a la línia de temps

3. Treure les males preses

4. Dreceres de teclat per facilitar l'edició. Keyboard shortcuts wevideo.

5. Tria bé la música i mai massa alta (distreu, molesta,..)

6. No tallis massa els vídeos, no tallis per tallar. No usis masses transicions ni efectes, és molest, sorollós, distreu a l'espectador. Pràcticament simple com més senzill millor i més fàcil serà pels espectadors veure el nostre vídeo, sense soroll ni distraccions.

7. Desa versions.

8. No canviem d'editor en mig del procés perquè pensem que és millor, més ràpid.. Centrem-nos en crear el contingut. Hi ha molt programari d'edició però la majoria és semblant.

Aspectes Estètics

Aspectes estudiats a 1r sobre Fotografia (Site de ViP 1r ESO > Fotografia) és extrapolable a Vídeo (imatge amb moviment)

Elements que haurem de tenir en compte al moment d'elaborar una fotografia i què, a més a més, determinen la seva qualitat. Són els següents;

Tria/crea una miniatura atractiva pel teu Vídeo

Busquem cridar l'atenció d'espectadors potencials

How to Make a Thumbnail for YouTube Videos - Easy & Free! (posa subtítols en català)

Pots usar Google Slides, Canva

Prèvia

1. Decideix què gravaràs abans de començar. No vagis improvisant mentre graves. Sempre es nota.

2. Intenta no moure’t. Les imatges han de ser el més estàtiques possible. Deixa que es moguin els objectes o les persones que graves, no cal que et moguis tu. Com més et moguis, més es notaran els defectes.

3. Si tot i així, necessites fer una panoràmica d’un paisatge, per exemple, procura que sigui un moviment curt, i gravat amb decisió (que no vol dir pressa). Decideix, abans de gravar, on començaràs i on acabaràs. I practica diverses vegades. Evita, per tots els possibles, aquelles imatges tot al voltant teu que no s’acaben mai.

4. No facis zoom. El zoom és la pitjor de les opcions quan vols donar dinamisme a les teves imatges. Mai no és prou lent ni prou ràpid i a més s’ha de saber gravar molt bé (sense tremolors, reenquadrant a cada moment) perquè et doni un bon resultat. De fet, els càmeres professionals només l’utilitzen quan està molt justificat. Així que millor no el toquis. Si vols apropar-te a un objecte, fes-ho físicament, et quedarà molt millor. I encara més si atures la càmera mentre t’apropes.

5. Cada pla que graves hauria de tenir un màxim de 5-7 segons. És clar que hi ha excepcions. Si estàs gravant el funcionament d’una màquina o una jugada de bàsquet, has d’esperar que acabi l’acció.

6. Grava sempre horitzontalment. Amb la irrupció dels telèfons mòbils és comú veure vídeos gravats en vertical. Error. Aquestes imatges es veuran malament en altres formats, en un ordinador, per exemple.

7. Tria quin és el centre d’atenció i no te’n desviïs. Ni les muntanyes del fons ni les cases del costat interessen a l’espectador. De vegades, ni tan sols interessen els peus del protagonista, ni els genolls, ni la cintura…. Valora-ho abans de posar-te a gravar el teu vídeo.

8. Atenció amb el so. Si el so és important en el teu vídeo, bé perquè parla algú, bé perquè se sent una música que ens interessa, pensa-hi mentre graves. Els micròfons no tenen zoom i, per tant, si graves una persona parlant de lluny, no es sentirà bé. Igualment, para l’orella als sons que no t’interessen i intenta evitar-los. Si cal, fes-los parar.

9. Atenció també a la llum. Si graves en contrallum l’objecte et quedarà fosc. Així doncs, vigila on el poses i canvia’l de lloc per adaptar-lo a la llum que tens. En cas de dubte que la llum la tinguis a les esquenes.

10. I finalment, practica molt. Aprendràs amb el vell mètode assaig-error.