La prehistòria és l'etapa més antiga del passat humà: comprén des de l'aparició de l'ésser humà, fa aproximadament 4 milions d'anys, fins a l'aparició de l'escriptura, al voltant del 3500 a.C.
Fa alguns milions d'anys es va produir un escalfament a la terra i van desaparèixer les zones boscoses. Una lenta adaptació al medi d'alguns primats va donar lloc a l'aparició dels primers homínids. Anomenem 'procés d'hominització' al conjunt de canvis que van convertir els primats en éssers humans. Aquests canvis són els següents:
El procés d'hominització es va iniciar a Àfrica fa uns quatre milions d'anys amb l'aparició de l'australopitec. Es tracta d'un homínid (primat bíped) que encara no és ésser humà, però n'és el seu avantpassat immediat. L'australopitec utilitza estris però no sap fabricar-los; tampoc no parla. Menjava principalment fruita i fulles
Imatge de la Lucy, un australopithecus afarensis.
La primera espècie d'ésser humà és l'Homo habilis: va aparèixer a Àfrica fa uns 2,3 milions d'anys, aproximadament. Fabrica estris i ja pot parlar. Creiem que era un carnívor "oportunista"
Més endavant, fa 1,8 milions d'anys, ens trobem l'Homo erectus: aquest fa estris més perfeccionats i sap fer servir i mantenir el foc, però no fer-ne . Es va estendre per Àsia i Europa.
Homo neanderthalensis: el trobem a Europa fa uns 250.000 anys; és capaç de fer foc i practica l'enterrament dels morts. Vivien en grups organitzats i estaven molt adaptats al fred
Homo sapiens sapiens: l'espècie humana actual va sorgir fa uns 120.000 anys; du a terme les primeres obres d'art. Aquesta espècie és la que es va estendre per Oceania i Amèrica.
A més d'aquestes al llarg de la prehistòria trobem altres espècies humanes, com ara l'Homo ergaster, l'Homo antecessor, etc.
Les restes humanes més antigues de la Península Ibèrica tenen una antiguitat de 800.000 anys: pertanyen a un exemplar d'Homo antecessor i es van trobar al jaciment de la Gran Dolina a Atapuerca, Burgos.
Pel que fa a Catalunya, la resta més antiga és l'home de Talteüll, un home erectus del Paleolític inferior, es va trobar a la cova de l'Aragó (Roselló).
Del Paleolític mitjà tenim la mandíbula de Banyoles, que formava part d'una dona neandertal o sapiens, encara està per determinar, que va habitar a la zona de Banyoles fa 45.000 anys. També es va trobar un refugi temporal neanderthal amb moltes restes d'óssos d'animals i estris de pedra, l'abric Romaní de Capellades..
Activitats de repàs.
Després de treballar a classe tots aquests recursos i apartats, com respondries a les següents preguntes?
Finalment i per a ser conscients de com l'ésser humà va arribar a colonitzar tot el món: